TechAddikt Tesztek PS4 játékteszt Grand Theft Auto V PS4 teszt

Grand Theft Auto V PS4 teszt

Rockstar játékokat – azt hiszem – az egyik legnehezebb tesztelni. Ha tőlük jön valami, nem kell tengernyi trailer és óriási marketing kampány, hogy sikeres legyen.

ps4pro_eu_gta_v_techaddikt

Minden játékuk kimagasló, köszönhetően a történetnek, karaktereknek, Quentin Tarantino-t megszégyenítő dialógusoknak és játékmenetüknek. Legismertebb címük a Grand Theft Auto (GTA) sorozat, melyből tavaly év végén megkaptuk a számozott 5. epizódot pre-gen konzolokra, egy évvel később pedig sokak álma vált valóra: elhozták nekünk a next-gen változatot is. Bizonyára vannak köztetek páran, akik nem játszottak még a tavaly megjelent változattal, így próbálom az elejéről kezdeni.

A történetünk helyszíne ezúttal a San Andreasból már megismert fiktív Los Angeles, azaz Los Santos. Habár lesznek ismerős helyszínek a valóságból és a San Andreasból egyaránt, a játékteret a nulláról kezdték felépíteni a fejlesztők. A világ lenyűgöző, a kidolgozottság zseniális. Legyen szó magáról a városról, a várost körülvevő sivatagról, hegyvidékről, óceánról a környezet él és lélegzik. Ráadásul minden elérhető és bejárható, amit csak látunk, ráadásul töltések nélkül. Aki szeret elmélyülni a nyitott világok adta lehetőségekben itt biztos nem fog egy percre sem unatkozni.

ps4pro.eu_gta_v_3

Innováció

Az V. rész egyik alapvető legnagyobb újítása a három irányítható karakter. A játék bevezető küldetésében már találkozunk is 2 főszereplővel (Michael és Trevor), akik között lehetőségünk is lesz váltani.

Egy balul sikerült bankrablás meg is alapozza az alapkonfliktust a 9 évvel későbbi eseményeknek. Itt csatlakozik be Franklin a történetbe, aki mindig is többre vágyott egy piti bűnöző életénél. Behajtóként tengeti a napjait, amíg össze nem akasztja a bajuszt a visszavonult bűnöző Michaellel, akiben megtalálja a potenciális mentort. Pár küldetéssel később megkapjuk a lehetőséget, hogy Michaellel is játszani tudjunk. A kiégett bandavezér, habár elég fényűző életet él „Hollywoodban” a tanúprogram keretein belül (meg is kapjuk majd a választ, hogy ez hogyan is lehetséges) , elég unalmas élete van. Hiába él luxus életet érződik rajta, hogy hiányoznak a régi balhék. Így, amikor összecsapnak a hullámok a feje felett, habár kissé vonakodva is, de elég hamar visszarázódik régi szerepébe.

Nem késlekedik sokat a 3. és egyben legbetegebb karakter, Trevor sem. Ez az a karakter, aki kb majdhogynem annyira beteg állat, mint Lynch a Kane & Lynch játékokból. Egy dühöngő, agresszív, idegbeteg, aki ha kell bárkit és bárhogy képes eltenni láb alól. Kezdetben a város határvidékén él, ott igazgatja 3 főt foglalkoztató metamfetamin és fegyver kereskedő bizniszét. A 9 évvel ezelőtti balhé óta azt sem tudja, hogy régi nagy barátja, Michael életben van, azt meg pláne nem, hogy pont Ő volt az, aki családja biztonsága érdekében pont Ő dobta fel. El tudjátok képzelni milyen lesz a találkozás…

ps4pro.eu_gta_v_8

Igazi gengsztertörténet

Mindig is azt gondoltam, hogy régebben az igazi gengszter történetek filmek formájában jöttek (Keresztapa, Casino, Nagymenők, Sebhelyes arcú). Ma viszont ezek játékok formájában látnak napvilágot és ebből az egyik legerősebb mindig is a GTA sorozat volt és ez most sincs máshogy. A történetet valami elképesztően jól kidolgozták, ahogy a karaktereket és a küldetéseket is.

Féltem kicsit ettől a három irányítható karaktertől, de végül azt hiszem jól sült el a dolog. Bármikor, bárhol is vagy szinte másodpercek alatt végbemegy a váltás. Ha kedved szottyan ámokfutásba kezdeni Trevorral, két gombnyomás és már zúzhatod is vele. A magára hagyott szereplő közben éli magától a saját kis életét tovább.

ps4pro.eu_gta_v_2

Ezen kívül érdemi játékmenetbeli változás nem igazán volt a korábbi epizódokhoz képet. A küldik viszonylag változatosak (külön tetszett, amikor rablást tervezünk több kisebb küldetésen át), mellékküldetések (vannak egyébként a Red Dead Redemptionból ismerős random küldetések is, amikor bóklászunk valamerre) és sport tevékenységek (bicikli, tenisz, golf stb) is vannak bőven, a világ továbbra is nyitott és óriási.

Amin pedig kellett, azon javítottak is. Az autónk végre nem úgy viselkedik, mint egy kis ladik a nyílt óceánon. Ha lehetne hasonlítani valamihez, akkor nekem kicsit Need for Speed szerű irányítás ugrana be. Végre van normális, majdhogynem kifogástalan TPS irányítás és fedezékrendszer.

ps4pro.eu_gta_v_6

Fejlődőképesek

A rendőrök is keményebbek, jobban céloznak és szívósabbak, így a tűzharcok is sokkal élvezetesebbek és izgalmasabbak lettek. Fegyverekből még mindig tonnányi lehet nálunk, amiket szabadon fejleszthetünk (nagyobb tár, optikák, hangtompító). Ha már fejlesztések: járműveinket is van lehetőségünk tuningolni, amit most jobban kidolgoztak, mint a San Andreasban.
Gyakorlatilag minden jármű típus elérhető, ami a korábbi epizódokban volt: autók, motorok, biciklik, repülők, hajók… sőt! Még tengeralattjáró is!

Karaktereink képességei is fognak fejlődni. Ezeknek a képességeknek köszönhetően leszünk képesek tovább sprintelni, tovább kibírni a víz alatt, stb stb. Minden karakternek van speciális képessége is: Michael időlassításra képes harc közben, Franklin ugyanez vezetés közben, Trevor pedig majdhogynem Berserker módba vált (többet sebez, kevesebbet sérül.)

A 4. részben sokakat idegesítő telefonos zaklatások a barátokból végre nincsenek, helyette viszont újra van fodrász és tetováló szalon.

Mivel a jelenkorban játszódik a történet a mobiltelefonok jelenléte is kötelező. Itt lehetőségünk lesz végre valahára menteni is a játékállásunkat. Nem kell már visszabandukolni a házunkba menteni.

Ami viszont nagyon nagyon tetszett és imádkoztam, hogy legyen az a küldetések újrajátszásának lehetősége! Minden küldetést újra lehet játszani, sőt! Extra feladatok vannak (időre csináld meg, X mennyiségű fejlővés stb). Ezzel végre újra átélhetjük a legjobb pillanatokat.

ps4pro.eu_gta_v_7

És ez még csak a single player volt…

A multiplayerről sok dolgot nem lehet elmondani végülis. Elég, ha csak azt mondom, hogy óriási a fejlődés a GTA 4hez képest. Vége van a végeláthatatlan farmolásnak.

Csinálunk egy saját karaktert, aminek mi szabhatjuk minden tulajdonságát, majd küldetésekről küldetésekre haladva szinteket lépünk, jobb felszerelések válnak elérhetővé és új küldik. Ugyanúgy lesz lehetőségünk bejárni a haverokkal a világot, tuningolni a verdákat, házakat venni, sportolni, stb. Óriási élmény haverokkal együtt nyomni és majdhogynem megunhatatlan! Próbáljátok ki!

ps4pro.eu_gta_v_4

Mitől igazi nextgen?

Én sosem tartottam magam kifejezetten egy grafika mániás srácnak… de azért szeretem, ha valami azért a kornak megfelelően néz ki. Ebből a szempontból már az állunkat kereshettük a PS3/Xbox 360 verzióknál is, mert a játék valami elképesztően gyönyörű volt. Nem is értettem, hogy lehetett ezt kihozni egy már 8 éves konzolból.

Viszont most itt a next-gen és nálam már vannak alapvető elvárások. Ezek egyike a Full HD felbontás és a folyamatos képfrissítés. Ez mind a 2 konzolon 1080p és 30 FPS. Nálam ez nem kérdés, alapnak kell lennie, amit a játék beton stabilan hoz is. Ráadásul nem csak egyszerűen felskálázták a grafikát: magasabb felbontású, részletesebbek textúrákat kapunk, mindezeket kevesebb töltési idővel.
Ezek mellé frissítettek még a rádióállomások listáján (egyébként a Soundtrack is tökéletes), több az utcán sétáló járókelő, az állatvilág is jobban jelen van.

ps4pro.eu_gta_v_7

Amitől csak nézünk ki a fejünkből… Szó szerint!

Na de, amit mindenki várt a pletykáktól kezdve… FPS nézet a GTA-ban! És igen… van és nem csak kacsa volt!Elmondani nem tudom Nektek, hogy ez a valóságban milyen durván néz ki. Olyan szinten van kidolgozva a karakterünk fejének mozgása, hogy ilyet még FPS játékokban nem láttam. Az intenzív, ritkító tűzharcok új értelmet nyernek ebben a játékban ezzel a nézettel, az a járműveket így vezetni is teljesen más. Gyakorlatilag adtak még egy újrajátszást a játéknak ezzel.

PS4-en egyébként a controllert is beleviszik kicsit a játékba: a hangszórón át lehet hallni a rendőrök rádióját kőrözés alatt, miközben a led csík kék és piros színűen villog.

Negatív dolgokat nem nagyon lehet találni a játékban. Nekem egyedül két dolog hiányzik csak. Az egyik, hogy a három játszható karakter miatt a játék üvölt a Co-op módért. Elképzelni nem tudom, hogy mennyi álmatlan éjszakát hozhatott volna ez a lehetőség még magával. Sajnos ez kimaradt. Mint ahogy a multis heist küldetések. Ezek elvileg a következő nagy updateben jönnek is. Remélem jó sok lesz belőlük.

ps4pro.eu_gta_v_9

Tényleg “grand”!

A Rockstar mindig is korszakalkotó és különleges játékokat tett le az asztalra és ez most sincs másképp. Nagyon örültem neki, hogy ez a kaland nem marad ki az új generációs konzolokról sem, hisz biztos nagyon sokat ebben a minőségben akarták átélni ezt a nem mindennapi kalandot. Ez az a játék, amit minden gamernek végig kell nyomni vagy a karakterek története miatt, vagy a tengernyi tennivaló miatt, vagy a grafika miatt. Ez a játék alapból szinte tökéletes volt és erre még rá is pakoltak pár lapáttal és az FPS nézettel! Kihagyhatatlan!!!

Forrás: PS4Pro.eu / Herpai Gergely / Sonny Cavalera

Cikk forrás: http://ps4pro.eu/hu/2014/11/24/grand-theft-auto-v-a-tavalyira-kernek-ket-lapattal/