TechAddikt Autóipar Nissan Connect infotainment rendszerfrissítés (2021 Nissan LEAF 40 kWh)

Nissan Connect infotainment rendszerfrissítés (2021 Nissan LEAF 40 kWh)

Az Autóaddiktnál tartós teszten lévő Nissan LEAF 40 kWh Nissan Connect kapcsolt szolgáltatásokat kezelő infotainment rendszerénél frissítés vált szükségessé. Most mutatjuk, mennyire szimpla ez a folyamat (is) a Nissan-nál, konkrétan a Nissan LEAF-nél.

Valószínű, hogy még a gyári, nullkilométeres szoftver leledzett a LEAF infotainmentjéhez társítva, tehát eleddig nem történt semmilyen uodate, frissítés. Hasonlóan a Windows-hoz, a frissítések rendelkezésre állásáról van, amikor némi késedelemmel értesít a központi szerver, de annyi baj legyen: lemaradni nem fogunk semmiről, mivel nem jelen esetben nem kritikus rendszer update-ről volt szó.

Lényegében pár leokézás az egész Nissan Connect frissítési procedúra. Ráadásul ehhez a folyamathoz nincs szükség dedikált internet-elérésre, azaz nem kell külön WiFi hotspotot létesítani ahhoz, hogy az infotainment kommunikálni tudjon a letöltőszerverrel. Minden automatikusan zajlik, műholdas kapcsolattal.

A Nissan Connect egyébként automatikusan jelzi, feldobja, ha az OS rendelkezik letölthető frissítéssel. Megjelenik a “Szoftverfrissítés áll rendelkezésre. Letölti most?” felirat szövegdobozban, majd bökhetünk is az Igen-re, de mehet a Később verzió is.

Ugyanakkor manuálisan is ellenőrizhetjük, van-e aktuális letölthető update a rendszerhez. Ehhez az infotainment főképernyőjén a Beállítások menüponton belül a Rendszerfrissítés menübe lépünk, ahol lekérdezhetjük a jelenlegi állapotot. Itt nyílik lehetőség arra is, hogy magát a rendszerszoftver pillanatnyi verziószámát kérdezzük le, de arra is van módunk, hogy magát a térképadatokat tegyük naprakésszé. Utóbbi viszont már összetettebb folyamat, ugyanis mindenképp kell hozzá külső WiFi forrás, vagy egy 32 GB-s pendrive, külön társított Nissan applikációval (erre majd egy külön cikkben térünk ki részletesen).

Akár az automata módot, akár a manuális megoldást választjuk, a rendszerfrissítés indítása előtt a Nissan Connect kiköti, hogy kizárólag álló helyzetű, rögzített autónál végezhető a folyamat. Utána máris megindul a frissítés, amely esetünkben, a 2021-es Nissan LEAF 40 kWh-nál úgy 30-35 percet biztosan igénybe vett.

A letöltés után jóváhagyjuk a telepítést, és újabb 20 perc, amíg újraépül a rendszer. Mindegyik esetben folyamatjelzőt látunk az LCD-n, amely mutatja, jol tart épp a process.

Miután végeztünk, indítsuk újra a rendszert, és máris az új OS pompázik az infotainmenten. Az aktuális verziószámot is leellenőrizhetjük, hogy megbizonyosodhassunk ténykedésünk sikerességéről.

2021 Nissan LEAF 40 kWh Autóaddikt-tartósteszt cikksorozat: IDE kattintva

Együttműködő partnereink: Nissan MagyarországNissan Solymár-Szalay Kft.HuaweiAcer

Előző cikk[TESZT] Philips TAB8505/10 2.1 csatornás soundbar – ergonómia és helytakarékosság
Következő cikkAcer-újdonságok, 2021. május: Predator Triton 300, Predator Helios 300 és Acer Nitro 5 gaming noteszgépek új, 11. generációs Intel Core H sorozatú processzorokkal