TechAddikt Tesztek PS4 játékteszt Pro Evolution Soccer 2015 teszt

Pro Evolution Soccer 2015 teszt

Rég letűntek már azok a szép idők, amikor is a Pro Evolution Soccer anno PlayStation 2-n szinte egyeduralkodónak számított.

pro_evolution_soccer_2015_napimagazin_2015_techaddikt

Alapvetően akkoriban minden magát valamire tartó futball fan ezt a játékot választotta kedvenc sportágának lemodellezéséül úgymond, hiszen a párhuzamosan egyre nagyobb popularitásra szert tévő FIFA sorozat akkoriban még kifejezetten a szárnybontogató kategóriába tartozott. Ráadásul bő 10 évvel ezelőtt reneszánszát élte a PC-s játékplatform, úgyhogy nem meglepő módon a sikeresség kulcsa az EA FIFA-ja esetében leginkább az asztali számítógép-konfigurációkra installált alternatívákban merült ki.

A Konami sportjátéka tehát folyamatosan menetel előre, évről évre fejlődik a Pro Evolution Soccer. Pártolók és ellenpártolók folyamatosan akadnak, lehet ide, vagy oda húzni, de egy tény: az idei PES számtalan megújulást hozott, bár a nextgen grafika és megvalósítás inkább háttérbe szorult jelen esetben véleményünk szerint. Ami persze nem kardinális probléma, hiszen az ilyen, és ehhez hasonló játékokat alapvetően a játékmenetük és felépítésük miatt szeretjük. Mindent az élményért, nemdebár?

PlayStation 4 platformon fogtuk próbára tehát a Pro Evolution Soccer 2015-öt. Már az intrók és főképernyők tekintetében is jöttek a pozitív benyomások, elsősorban a hangeffektek, zenék tekintetében, talán valamiféle Avicii-kooperáció szüleménye lehet, hogy ezen előadó repertoárjának jeles darabjai zengnek folyamatosan; kimerevített stillek slowmotion megoldásokkal a játék grafikájából merítve, hangulatfokozó jellegzetességgel. A körítés tehát rendben, megfelelhet teljesen a kívánalmaknak.

Ugyanakkor a menük, menüpontok karakterisztikája és dizájnja kissé elavultnak tűnhet, a szürke színárnyalat-tartományhoz tartozó hátterek, a néha kusza, kibogozhatatlan sorok közt elveszik a játékos, legfőképp a Master Leauge karrier módra jellemzően. Offline-ban is csordogál ugyan a sztori folyamatosan, bár rettentő lassú módon, pluszban számos funkció, melyet kiaknázhatóan lehetne használni e módozatban, kifejezetten a multiplayer megközelítésekhez van kihegyezve, szélsőségesebb esetekben csak ott kerül alkalmazásra.
Hasonlóan az eddigiekhez, továbbra is egyetlen játékost irányíthatunk, még csapatjátékban is, folyamatos kijelölgetésekkel a csapatból (labdához a legközelebbit), a védekezés, a középpályások, illetve a támadók is egyben mi vagyunk (a játékos). Mindezek tekintetében a játékmenet tehát hozzá a megszokottat, az irányítás jól el lett találva, a kontroller szinte összes gombját és egységét használatba veszi. Persze újradefiniálhatjuk az egész kiosztást, de egyöntetűen úgy éreztük, hogy a gyári beállítások teljesen maradéktalanok voltak. Nem is változtattunk.

Életszerű és realisztikus a Pro Evolution Soccer 2015. A játékosok mozgásának lemodellezése, a labdakezelés fizikája is makulátlan, bár a fény-árnyék hatások és azok valódiság-érzete kissé fakó a szó szoros értelmében. Szerencsére mindkét újgenerációs konzol platformon (PlayStation 4 és Xbox One) ki tudtuk próbálni a PES 2015-öt, a szerkesztőség egybehangzó véleménye az volt, hogy az Xbox One verzió messzemenően alulmúlja a PlayStation 4-es tálalást – eleve visszás, hogy 720p-ben láthatjuk viszont a történéseket az Xbox One-on szemben az eredeti 1080p-s felbontással… S ez egy a sok eltérés közül, ez a leginkább égbekiáltó hiányosság – szerencsére PlayStation 4-en ilyesmivel nem találkozunk.

Szigorúan projektoros konfigurációban illik játszani a focis játékokat (is), persze ezt nyilván nem mindenki engedheti meg magának, de javasoljuk, aki ténylegesen elhívatottságot érez és maradéktalan kikapcsolódást szeretne, szerezzen be egyet. Például egy Acer K335-ös modellt (a Napimagazin.hu ezt a projektort használja kizárólagosan a játéktesztekhez), de természetesen bármely LCD televízió vagy nagyobb monitor is áldásos szolgálatot nyújt.

Multiplayer ajánlott tehát ahhoz, hogy a Pro Evolution Soccer 2015 minden felhang nélkül kiélvezhető legyen, és a maximális játékélményt hozza. A single kampányok lassúak, a meccsek unalomba fulladhatnak még akkor is, ha minimális, 10 perces félidőket hangolunk be az interakció megkezdése előtt. A gólok valahogy nem akarnak záporozni, kiváltképp, ha megfelelő védelemmel bírunk a gép által irányított csapat ellen; jellemzően 0-0, 0-1 vagy 1-0 végeredményekkel zárult ténykedésünk.

Viszonyítási alap nincsen sok a Pro Evolution Soccer 2015 esetében, ugyanis jelenleg a piacot kettő hasonszőrű kategóriát képviselő játék uralja. A PES kapcsán kiemelendő a taktikus, részletes és összetett játékmenet, a Konami-féle tradicionális hangulat, a jó fizika, és a viszonylag hosszabban garantált szavatosság. Viszont egy tény: PlayStation 4-en lehet kihozni belőle a legtöbbet.

Fotók, cikk forrása: http://www.napimagazin.hu/teszt-ps4-pro-evolution-soccer-2015-taktikazz-es-nyerj/