TechAddikt Tesztek Acer Acer Aspire Switch 10 E – kettő az egyben, négy eszközként

[TESZT] Acer Aspire Switch 10 E – kettő az egyben, négy eszközként

Bonyolult lehet egyeseknek értelmezni a 2-in-1 eszközök világát, bőséges felhozatalát. Ugyanis maga a kettő az egyben kifejezés arra értendő alapvetően, hogy táblagépet és netbookot ötvözve vásároljuk meg a mobilitásra kihegyezett terméket.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_002

Pontosan azért, hogy kényelmesebbé tehessük rohanó hétköznapjainkat, úgy, hogy a (netes alapú) információáramlás is lefedett lehessen úton-útfélen. Ráadásként a háttérben igény mutatkozott arra is, hogy a kiválasztott eszköz divatos, színes, belevaló legyen – az Acer pedig ismét résen volt, és bedobta a piacra az Acer Aspire Switch 10 E-t, nem kevesebb, mint 6 különféle választható színárnyalatban.

Szerkesztőségünknél egy Peacock Blue színkódot kapott verzió járt nagyteszten. Máris egy olyan színválasztás, mely nemtől függetlenül jó irány lehet, amolyan uniszex megközelítés. Türkiz zöld-kékes tónus, merőben új kialakítás, szinte mindenhová befér némi túlzással.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_008

Mint ahogyan megszokhattuk már a 2-in-1 kombók esetében, az Acer Aspire Switch 10 E esetében is maga a kijelző-rész – ha a dokkolóval egyetemben vizsgáljuk – a súlyosabb, ugyanis ez az egység tartalmazza a belbecs alapjait. A kiegyensúlyozás kiválóan sikerült, korábbi modellek gyermekbetegségeként felróható volt a könnyed felbillenés – egyszerűen elhúzta az eszközt a felhajtott kijelző.

Jelen esetben tehát ez kiküszöbölésre került, a dokkoló billentyűzettel együtt hozzávetőlegesen 1.2 kilogrammot nyomó mobileszköz hátlapjának borítása már az új szellemiség jegyében fogant patternes, azaz textilmintázatú burkolattal lett ellátva. Amellett, hogy igen mutatós, rendkívül strapabíró és ellenálló is egyben, ami ugyebár nem másodlagos dolog az erőteljesebb igénybevételek esetében sem.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_015

Ha kézbe vesszük az Acer Aspire Switch 10 E-t – s most jelen esetben csakis a táblagép-részét – bal oldalon találhatjuk a microSD foglalatot, az adapter aljaztát, valamint a microHDMI és microUSB kimeneteket. Az eszköz jobb gerincére kerültek az alapvető funkciógombok, a ki- és bekapcsolásért felelős gomb, a hangerőszabályzó, illetve az ébresztés funckiót kezelő egység. A tablet alján található a kettő, Acer Snap Hinge 2 zsanérhoz csatlakozó mélyedés kialakítása, valamint az elektromos érintkezők, míg a felső él teljesen sima, üres. A hátlapi kamera kialakítása középre került, a felső traktusban, kissé kiemelkedik a felület síkjából, de a táblagép asztalra helyezésénél sem kell tartanunk különösebb karcoktól – persze figyeljünk oda kellően a használatnál.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_003

Nézzük először is a kihasználhatóságot, praktikumot! Az Acer második generációs, Snap Hinge 2 elnevezésű zsanérrendszerére épülő Acer Aspire Switch 10 E rendkívül sokoldalú eszközt jelent felhasználójának, s mivel a csatlakoztatást erőteljes mágnesek biztosítják, így a variálhatóság is kifejezetten egyszerű. Határozott mozdulattal húzható széjjel, vagy csúsztatható össze a két egység – a kijelző modul (tablet), valamint a dokkolóként használatos billentyűzet. Bár nem kifejezetten dokkoló a támasz, ugyanis mindössze egyetlen USB 3.0 szabványú port kapott helyet rajta, az áramellátás és akkumulátor töltése magán a tableten található aljzaton át kapcsolódik.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_004

Prezentációkhoz, utazások közbeni gyors slide vetítéshez, oktatáshoz, személyesen megosztott közös interaktív tevékenységhez, és sok egyébhez alkalmas kiválóan az Acer Aspire Switch 10 E négy módozata, mely a feljebb említett Acer Snap Hinge 2 sarokpántok segítségével érhető el könnyedén. A már ismert netbook és tablet mód mellett sátor, valamint kijelző módokba is variálhatjuk az eszközt, így tulajdonképp a 2-in-1 (kettő az egyben) gépünk máris négy eszközként használható felváltva.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_014

Mire jó a gyakorlati sokszínűség (szó szerint), ha keveset biztosít a háttér? Az Acer Aspire Switch 10 E esetében nem kell tartanunk ettől, ugyanis a gyártó masszív beltartalommal látta el az eszközt. Igaz, az elődéhez képest tapasztalható visszaesés, de ez alapvetően a kitolt akkumulátor-üzemidőt hívatott növelni, úgy, hogy az érzékelhető teljesítményen nem érzünk számottevő változást.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_013

Az Acer Aspire Switch 10 E előlapja egy 10.1 col képátlós, aktív mátrixos, TFT alapú, IPS technológiára épülő, WXGA üzemmódú, LED háttérvilágításos multitouch megjelenítő panelt hordoz, 1280×800 képpont maximális felbontással, Gorilla Glass 2 technológiával a hajszálkarcok kialakulása ellen.

Intel Atom Z3735F kódjelű, négymagos processzor dolgozik az Acer Aspire Switch 10 E-ben, 1.33 GHz órajel-frekvencián, 2 GB méretű DDR3L SDRAM kíséretében. A központi egységhez szorosan kapcsolódó Intel HD Graphics GPU a fedélzeti rendszermemóriából használ, jelen esetben a 2 GB-ból kell gazdálkodni, így igen szűkös a kapacitás e téren.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_011

Ne várjunk tehát csúcsra járatott highend PC képességeket, a gyakorlati felhasználás a fő szempont az Acer Aspire Switch 10 E esetében. Mindezek ellenére az alapvető multimédiás applikációk futtatásával kellően jól megbirkózik az eszköz, a változatosság kedvéért a Blizzard kártyás szösszenetét, a Hearthstone-t telepítettük elsőként a szintén szűkösnek mondható 64 GB eMMC belső flash memóriára. Egyébként érdekes, hogy 500 GB plusz HDD-t említ rengeteg specifikáció, jelen tesztmodellnél sajnos ez elmaradt, ennek megfelelően igen korlátozott a felhasználás, főként, ha izmosabb terjedelemmel bíró adatokat telepítünk a rendszerre.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_010

Játék tekintetében átlagos a teljesítmény, persze ez szoftverfüggő. A Hearthstone viszonylag hardverigényes játék, leginkább a CPU-t izzasztja meg használat közben – ezzel nem is akadt probléma, némi melegedés mellett gyönyörűen teljesített a rendszer, igaz, közepes, vagy annál alacsonyabb grafikai részletbeállításokkal. A játékteszt csatlakoztatott töltő mellett lett levezényelve, de becsléseink szerint tisztán akkumulátorról 1.5-2.5 óra körüli rendelkezésre állási idő garantált magas igénybevétel mellett.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_016

Az IPS panelnek köszönhetően magas színhűséggel rendelkezik a Acer Aspire Switch 10 E, reálisak az árnyalatok, a kontrasztarány is optimálisnak mondható – itt közrejátszik az Acer LumiFlex jelenléte is. Maximálisra húzott fényerőnél jelentősen csökken az akku rendelkezésre álló ideje, viszont így külső, erőteljes ellenfényben is értékelhető produktivitást lehet elérni a termékkel.

2 MP felbontású elő- és hátlapi kamerával szerelték fel az Acer Aspire Switch 10 E-t. Ez a mai igényekhez igazítva kifejezetten kevés, a felbontásnak megfelelően közepes minőségű képeket készíthetünk a készülékkel. Ez persze tökéletesen elegendő egy-egy videóhívás, rohanós szelfi, vagy épp 720p-s videó elkészítéséhez, de ne várjunk csodákat.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_001

Alkalmazásra került az Acer VisionCare technológia is: az Acer BlueLightShield funkció bekapcsolásával csökkenthetővé válik a szemet fárasztó kék fény, mely leginkább akkor jelentős, ha hosszadalmasan dolgozunk a géppel.

Minden kétséget kizáróan az Acer Aspire Switch 10 E egyik legnagyobb erénye a kibővített akkumulátor-üzemidő. Egy töltéssel tesztünk szerint akár 8 órán keresztül is használatba vehető a 2-in-1 eszköz, ezalatt vegyes profilt értsünk (internet, multimédia, játék, videóhívás), kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Mindehhez a 8060 mAh-s, 2 cellás, lítium-polimer akkumulátor nyújt hathatós segítséget, hosszú távon.

acer_aspire_switch_10_e_techaddikt_teszt_006

S hogy milyen az Acer Aspire Switch 10 E női szemmel? Kattintás az alábbi linkre, és máris kiderülnek a részletek Kőrösi Anett cikkéből:

http://www.szepsegnaplo.hu/teszt-acer-aspire-switch-10-e-a-sokoldalu-ekszer/

Acer Aspire Switch 10 E specifikációk

Megjelenítő: 10.1 col aktív mátrixos IPS HD TFT színes LCD, LED háttérvilágítású matt panel

Maximális felbontás: 1280×800 képpont, HD

CPU: Intel Atom Z3735F @ 1.33 GHz

GPU: Intel HD Graphics

RAM: 2 GB DDR3L SDRAM

Flash eMCC: 64 GB

HDD: 500 GB (opcionális)

Hálózat: IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0

Aljzatok: micro USD, USB 3.0, micro HDMI, 3.5 mm audio

Akkumulátor: 2 cellás lítium-polimer akkumulátor, 8060 mAh

Adapter teljesítményfelvétel: 10 W

Súly: kb. 1.15 kilogramm

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI