TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenFone 2 ZE551ML – teljesíthető magas elvárások

[TESZT] ASUS ZenFone 2 ZE551ML – teljesíthető magas elvárások

Tulajdonképpen mi is a jó okostelefon receptje? Meglehetősen egyszerű: praktikum és kedvező ár-érték arány. Nos, az ASUS ZenFone 2 maradéktalanul teljesíti azt a küldetést, amelyet rászabtak.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_001

Nehéz teret nyerni és kapni a konkurenciával szemben, a rivalizálás pedig még inkább bonyolult feladat. Főként úgy, hogy alapvetően hardvergyártás az alap profil: a kihívás-ráta megtöbbszöröződik, még akkor is, ha az alapozás tökélyre hangoltan elő lett készítve.

Az ASUS-nál tehát szorgosan menetelnek előre a különböző üzletágak, így a mobileszközök gyártása is láthatóan egyre jobb minőségű és tudású termékekkel kápráztatja a nagyérdeműt. Természetesen igaz ez a smartphone ágazatra is: máris itt a legújabb alternatíva, az ASUS ZenFone 2.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_004

Tudnunk kell, hogy az ASUS ZenFone 2 nem kevesebb, mint 5 színben férhető hozzá. Ez fontos különösképp mai rohanó, ám sokoldalú tevékenységi körökre épülő világunkban, no és persze a stílus az, ami belengi a hordozható eszközök körüli presztízst. Igenis fontos, hogy ha üzleti, vagy hivatalos célzattal óhajtunk reprezentálni, legyen visszafogott, és/vagy elegáns a telefonunk, amelyet előhúzunk a zsebünkből, és óhatatlanul hozzávetőlegesen 3 percenként aktivizálunk valamilyen szociális netes tevékenységet. Hangsúlyozzuk, ez csak egyike a sokrétű felhasználásnak, de a stílusos megközelítés teljes értékű részeleme a manapság forgalmazott okostelefonoknak (is).

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_008

ZE551ML kódjelet visel az ASUS ZenFone 2, kettő hardverkiépítéssel kapható a készülék. Szerkesztőségünknél az erősebb CPU-val szerelt variáns tette tiszteletét, Intel Atom Quad Core Z3580-as egységgel 2.3 GHz órajel-frekvenciával, a másik 1.8 GHz-s Intel Atom Quad Core Z3560 kódjelet viselő processzort kapott. Ezek kapcsán lejjebb, most inkább kezdjük a külcsínnel; utána pedig jöhet a belbecs.

Teljesen szimpla dobozolást kapott a retail változatú ASUS ZenFone 2, semmi felesleges sallang, fiókszerűen egymásba csúsztatható felületek, központban a telefonnal, alatta pedig az USB aljzattal bíró töltőfejjel, a microUSB kábellel (adat és töltés), valamint a 3.5 mm-es sztereó kombinált fülhallgatóval egyetemben.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_009

Ki-ki a maga ízlése és beállítottsága szerint döntsön abban, hogy nagy, vagy túlzóan nagy-e az ASUS ZenFone 2. Mi írjuk is a méretezést: 77.2 milliméter x 152.5 milliméter x 10.9 milliméter. Kell is a gigantikus tokozás, hiszen az 5.5 col átmérőjű kijelző megköveteli, a hosszra csak az előlapi felső és alsó káva-kiegészítés tesz hozzá gyakorlatban. Felül egy hangsúlyos ASUS felirat felett található a hallgató, valamint jobbra tőle a szimpla kinézetű, ám 5 MP felbontást is tudó front kamera kapott helyet. A kijelző aljánál (függőleges helyzetben) a szokásos Androidos három funkció érintőgomb, alatta pedig fémes hatású sávot találunk. Már itt meg is van a robosztusság érzete, hiszen jó, ha tudjuk: bírni fogja a strapát, a hétközapi igénybevételt, mint például a zsebkopások, hajszálkarcok. Feltéve, ha vagyunk annyira szőrös szívűek, hogy frissen vásárolt ASUS ZenFone 2-esünket pőrén hagyva csúsztatjuk farzsebünkbe.

Ha féloldalasan, a hátlap irányából szemléljük az ASUS ZenFone 2-t, olyan érzésünk is támadhat, hogy a termék hajlított. Pedig nem, maximum a hátlapi felület kicsit, de ez a stabil fekvést nem gátolja semmiben sem, nem beszélve a szálcsiszolt hatású, mintás fémjellegű, levehető hátlapról. Jó dolog a levehetőség, ugyanis rengeteg praktikus dolog kivitelezhető általa: könnyített esetleges akkucsere, esetleges lefagyások megszüntetése újraindítás helyett, valamint a dupla SIM foglalat is innen érhető el, hagyományos, amolyan régimódi stílusban.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_003

Itt lelhető fel a 13 MP maximum felbontást is kezelő hátlapi kamera, felette az erőteljes LED alapú vakuval. Mindkét egység automata fókuszos, tudják a jelen követelmények teljesítését, és kiváló fotókat lehet készíteni velük – nyilvánvalóan a hátoldalon elhelyezkedő főkamera a kompetens e téren, de a szelfizés végett sem fontos aggódnunk. Jó fényerővel, részletgazdag színhűséggel és felbontással operáló képek készíthetők segítségükkel.

A médiás tartalmaknál, illetve a hang- és csengési erő állításához nélkülözhetetlen gomb szintén az objektív alatt kapott helyet a hátsó traktusban, alatta újból egy ASUS felirattal, de az Intel is tiszteletét teszi a szokásos „Intel Inside” mottóval; a Zenfone kiírás alatt pedig pont jellegű négyes sorozás-csík a monó hangszórót fedi.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_005

Miután leapplikáltuk a hátlapot, feltűnik a kettős SIM foglalat: az egyes számúba 2G/3G/4G, míg a kettesbe 2G-s kártyát javall a gyártó. Amennyiben a rendelkezésre álló fedélzeti háttérmemória (jelen esetben 32 GB) nem bizonyulna elegendőnek, van lehetőség a microSD szabványú bővítésre, akár +64 GB-ig – ez az aljzat is itt kapott a helyet. A fémes hatású burkolatot kapott, egyébként műanyag hátlap viszonylag könnyedén távolítható el, vigyázzunk azonban, hogy feszülésnél nehezebben hajlik, így előfordulhatnak nem kívánt repedések is, ha erőltetjük.

A felső bordán található az ASUS ZenFone 2 egyetlen fizikai funkciógombja, ez a ki- és bekapcsolásért, valami az alvó mód aktiválásáért és feloldásáért is egyaránt felelős. Mellette közvetlenül jobbra a 3.5 milliméteres jack aljzat.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_006

Alul találjuk az ASUS ZenFone 2 mikrofonját, továbbá a microUSB csatolót is, melyen keresztül életre hívhatjuk az adatátvitelt, illetve az akkumulátor töltési procedúráját is levezényelhetjük.

A legjobb ergonómia jegyében született az ASUS ZenFone 2 fő kialakítási profilja, ennek szerves részét a legömbölyített és vékonyított sarkok és oldalélek jelentik. Míg az átlagos vastagság 10.9 milliméteres, a széleken mindössze 3.9 milliméter. Tény, hogy kellemes a készülék fogása és tartása, nem csúszkál, masszívan és stabilan tartható, de a széles és hosszú kialakítás nem kifejezetten a kisebb kezekhez lett kitalálva.

Feljebb már írtunk az ASUS ZenFone 2 kijelzőpanele kapcsán néhány szót, most kiegészítünk. Az 5.5 col képátlóval felvértezett, Corning Gorilla Glass 3 technológiájű üvegfelülettel ellátott megjelenítő 1920×1080 pixelszámú full HD felbontást képes megjeleníteni. Az IPS alapú panel remek kontrasztaránnyal bír, míg a válaszidő, valamint az optimális képfrissítési frekvencia is jó alapot szolgáltatnak a multimédiás tartalmak futtatásához (filmek, játékok).

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_007

Mindehhez hathatós segítséget nyújt a fedélzeti Intel Atom Quad Core Z3580-as processzor, 2.3 GHz órajel-frekvenciával, a megjelenített képfolyamokat pedig egy PowerVR G6430 (a kisebb CPU-hoz is ezt társítják), tálalja. Utóbbinál kiemelendő, hogy derék OpenGL 3.0 támogatással is bír, így a 3D alapú applikációk futtatása sem okoz gondot, persze bizonyos határokon belül azért.

Tulajdonképp alap desktop konfigurációkhoz, vagy notebookokhoz is a 4 GB fedélzeti memória alapszintű kiszerelés – nos, a tesztelt ASUS ZenFone 2-nek is pont ennyi jutott (2 GB-s kiszerelés is létezik). Így hát abszolút nem meglepő, hogy a teszthez próbált nagyszerű Blizzard játék, a Hearthstone is reccenés nélkül futott és tette a dolgát a hardveren, mindezt úgy, hogy az akkumulátor-üzemidő sem csökkent rohamosan és számottevően.

Nem kell tartanunk attól sem, hogy egyhamar kifutunk a háttértár kapacitásából. Az ASUS ZenFone 2 32 GB-nyi tárhelyet biztosító eMMC Flash modulja bőségesen képes befogadni a telepített alkalmazásokat, játékokat, de nagyszerű partner dokumentumok, fotók és egyéb személyes holmik tárolásában. Akinek pedig nem lenne elég, konfigurálja a 64 GB-s csúcsváltozatot, de véleményünk szerint elegendő lehet átlagos felhasználáshoz a 32 GB.

asus_zenfone_2_teszt_techaddikt_002

Sokoldalú mobileszköz az ASUS ZenFone 2. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint az, hogy legutóbbi Németországban levezényelt autós nagytesztünkhöz (Autóaddikt.hu) is ezt a készüléket használtuk, navigációként. A GPS/Glonass/QZSS/SBAS/BDS alapú központi rendszer, valamint az erőteljes processzor számítási sebességének köszönhetően az előtelepített navigációs szoftver villámgyorsan tette dolgát, a műholdak bemérése és a pozíció meghatározása alig tartott tovább néhány másodpercnél.

No és ami talán a legnagyobb erény a mobilizálhatóság definiálásánál, az az akkumulátor üzemideje. Az ASUS ZenFone 2 e téren is keményen helyt áll, ugyanis a 3000 mAh-s Li-Polymer alapú akku több órán át bírta a gyűrődést – hozzávetőlegesen meg is volt 4 óra folyamatos igénybevétel mellett (navigálás). Játékhoz (Hearthstone) hasonló, 3 óra 43 perces rendelkezésre állási időt mértünk, mellette futó kettő, kis erőforrás igényű háttéralkalmazással.

ASUS ZenFone 2 specifikációk

Alkalmazott technológia: GSM/HSPA/LTE

SIM: dual SIM, micro-SIM szabvány

Kijelző mérete: 5.5 col

Kijelző felbontása: 1080×1920 képpont (403 ppi)

Kijelző típusa: IPS kapacitív érintésérzékeny kijelző

Megjeleníthető színárnyalatok: 16 millió

Kijelző védelem: Gorilla Glass 3

Hátlap védelem: –

Lapkakészlet: Intel Atom Z3580

CPU: Intel QuadCore 2.3 GHz

CPU technológia: 14 nm

Grafikus lapka: PowerVR G6430

Fedélzeti RAM: 4 GB

Telefonkönyv/SMS memória: dinamikus

GPS: A-GPS, GLONASS

IrDA/Bluetooth: v4.0, A2DP, EDR

WiFi: 802.11a/b/g/n/ac, WiFi hotspot funkcióval

USB: microUSB 2.0 (MHL 3.0 videó)

További funkciók: gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű

Szoftver platform: Android 5.0 Lollipop

Egyebek: gyorstöltés – 60% 40 perc alatt, 5 GB ASUS WebStorage, MP3/WAV/eACC+, MP4/H.264 lejátszók, fotó-videó editor

Hátlapi kamera: 13 MP, 4128×3096, autófókusz, dual LED vaku

Előlapi kamera: 5 MP, autófókusz

Videófelvétel felbontások: 1080p (30 fps)

Akkumulátor: lítium-polimer, 3000 mAh

Méretek: 152.5×77.2×10.9 milliméter

Tömeg: 170 gramm

Bővebb információ az ASUS hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS