TechAddikt Tesztek Acer Acer Aspire Switch 10 V – még egyszerűbbek vele a hétköznapok

[TESZT] Acer Aspire Switch 10 V – még egyszerűbbek vele a hétköznapok

Folyamatosan nő a népszerűsége a 2 az 1-ben készülékeknek – az Acer Aspire Switch 10 V pedig pontosan olyan termék, amely a lehetőségekhez képest igen optimális módon egyesíti több eszköz tudását. Mindezt kifejezetten kompakt módon.

acer-aspire-10-v-teszt-20-techaddikt

Nem tudni miért, de sokan visszakoznak a netbook-táblagép kombinációktól. Sokak állítják, kicsi az átlag 10 col képátló, nem tartanak rendesen a zsanérok gyakorlatban, nem elegendő a hardveres háttér teljesítménye.

Sietve cáfolunk: mindez, amit fent leírtunk, nyomokban igaz csak a mai kategórián belüli produktumokra, vagy inkább egyáltalán nem helytálló. Persze ki-ki maga dönt arról, hogy melyek az optimális értékek – 10 col manapság bőségesen elegendő egy olyan eszközhöz, amelyet leginkább internetes felhasználásra szánunk (videók megtekintése, böngészés, Facebook és a többi), ha teljesítményt igénylünk, arra pedig ott vannak a célspecifikus gamer és egyéb performance eszközök.

acer-aspire-switch-10v-teszt-techaddikt-3

No de kanyarodjunk vissza fő témánkhoz: az Acer Aspire Switch 10 V pont olyan eszköz, amelyet dolgos hétköznapjaink megkívánnak, legyen szó munkavégzésről, vagy szórakozásról. A 10.1 col képátlós IPS paneles WUXGA multitouch többpontos kapacitív érintésérzékeny kijelzőt hordozó táblagép-modul könnyed kialakítású, jó fogású, a hátlapon divatos mintázatú pattern csíkkal, mely közrefogja az 5 megapixel maximális felbontású kamerát, mely akár full HD 1080p felvétel készítésére is alkalmas.
Az előlapi kamera egyébként 2 megapixeles, FHD stream készítésére itt is van lehetőség, de értelemszerűen az egység itt leginkább videóchatek, konferenciabeszélgetések hathatós lebonyolításához ajánlott.

Az Acer Aspire Switch 10 V számos csatlakoztatási lehetőséggel rendelkezik. A bal oldalon egyebek mellett microSD kártyahelyet, 3.5 milliméteres kombinálnt jacket, microHDMI portot is találunk, a jobb oldal a ki- és bekapcsoló, a hangerőállítás, valamint a Windows gombjáé.

Alul a mágneses zsanéroké a főszerep (közrefogva a dokkoló csatlakozó aljzatát). Sikerült az Acer-nek kifejlesztenie egy rendkívül stabil és masszív zsanérrendszert, mely segítségével ténylegesen fixen tartható a felhajtott kijelző, még utazás közben is, rossz menettulajdonságok és útviszonyok közt. Nem beszélve arról, hogy az összecsatolásnak köszönhetően elfelejthetjük az esetleges szétcsúszásokat, ebből adódó leejtéseket is.
Az Acer Aspire Switch 10 V lelke egy Intel Atom x5-Z8300 CPU, mely közbenjárásával egész kellemes futtatófelület érkezik az előtelepített Windows 10 OS alá. Nem mellébeszélés a marketingszöveg: ténylegesen jól kivitelezhető bármilyen multitasking az eszköz segítségével, minimális megtorpanások maximum akkor érezhetők, ha legalább 7-8 ablak meg van nyitva (Edge), vagy 2-3 CPU-t terhelő applikációt futtatunk párhuzamosan.

Mivel az Acer Aspire Switch 10 V passzív hűtést kapott, ezért elvárható, hogy melegedjen a rendszer aktív igénybevétel mellett – tapasztaltunk is ilyet, bár az inkább a langyosodás kategóriát merítette ki. Persze úgy, hogy ésszerű terhelést alkalmaztunk, azonban ha a töltőt is csatlakoztattuk, és úgy vetettük bele magunkat az appok párhuzamosan történő futtatásába, úgy már érezhető volt intenzíven a hőtermelés.

Gyenge pontként egyértelműen a 2GB fedélzeti RAM hozható fel az Acer Aspire Switch 10 V esetében: bár a számításigényes feladatokkal jól elbír a hardver, a memória-centrikus taskek már megbillentik az egységes összképet. Nem zavaróan, meg persze ha visszafogottabban indítjuk az alkalmazásokat, nem szenvedünk hiányt semmiben; ellenben ezzel a kompromisszummal számolnunk kell.

acer-aspire-switch-10v-teszt-techaddikt-2

Az Acer Aspire Switch 10 V működéséhez egy 2 cellás lítium-polimer akkumulátor biztosítja a kellő kraftot, közepes terheléses használattal körülbelül 5 óra üzemidőt tapasztaltunk (webes böngészés, néhány alacsonyabb erőforrás-igényű applikáció párhuzamos indítása). Ez kifejezetten jó eredménynek számít véleményünk szerint, s még fokozható is, ha odafigyelünk az optimalizált energiabeállításokra.

Acer Aspire Switch 10 V specifikációk

Kijelző: 10.1″ aktív mátrixos érintésérzékeny WXGA TFT IPS LED LCD, 1280×800

CPU: Intel Atom x5-Z8300 @ 1.44 GHz

GPU: Intel HD Graphics, megosztott VRAM

RAM: 2GB LPDDR3

HDD: 500GB SATA

Vezeték nélküli szabvány: IEEE 802.11a/b/g/n

USB: 1x USB3.1 Type-C

OS: Windows 10 Home

Akkumulátor: 2 cellás lítium-polimer 8060 mAh

Teljesítményfelvétel: 18W

Méretek: 262x180x9 mm

Súly: kb. 590g