TechAddikt Tesztek Acer Acer Predator XB323U GPbmiiphzx – az autós szimulátorok alapvető kelléke?

[TESZT] Acer Predator XB323U GPbmiiphzx – az autós szimulátorok alapvető kelléke?

Bár igen sokrétű felhasználást garantál egy 32 colos monitor, mi azt valljuk: autóverseny-szimuláláshoz a legideálisabb. Az Acer Predator XB323U rátesz egy lapáttal e tézisre, és teljes mértékben megerősíti az állásfoglalásunkat. Teszt.

Előfordulhat, hogy megköveznek majd a hardcore firstperson-gamerek, meg az RPG-sek, meg nagyjábóé mindenki. Mi az, hogy autós, meg szimulátor? Nincs más, csak a beszűkültség? Nem teljesen azért.

Nem vitatjuk, hogy egy 32 colos kijelző sokoldalú, szeretik is, használják is szép számmal. Jó egy Cyberpunk 2077-et letolni vele, vagy akár a jó öreg WoW is érdekes lehet – de az biztos, hogy ezek a játékok – leszámítva a versenyszerűen űzött LoL, vagy CS vonalat – nem igénylik annyira azt, hogy a gamer látómezejének szinte 100 százalékát lefedje a kijelzőfelület. Az Acer Predator XB323U kifogástalanul hozza is a normát, az elvárások szerint, így nagy mellényúlás nem lehet senkinek sem, aki inkább az ívelt vonalat részesíti előnyben.

Elmondhatjuk, hogy csúcsra járatott tapasztalatunk van az autós szférában. Nem a gaming virtuális autós szférára utalunk alapvetően, hanem a valós, kézzel fogható, IRL-területen. Testvérportálunkon, az Autóaddikton számtalan újautó-tesztet publikáltunk és publikálunk is, a lehető legnagyobb spektrumát térképezzük fel az autós szakterületnek; az elmúlt évek során több millió kilométert levezettünk a valóságban (is). Nem beszélve arról, hogy amint lehet, lehetett, kiszabadultunk a versenypályára – legtöbbször a Hungaroringre – és az adott sajtónapon kőkemény lóerőket terelgettünk az aszfaltcsíkon.

Tehát van összehasonlítási alapunk. Ami biztos, hogy fontos a már fent említett látómező-lefedés, főként, ha vezetünk. Az Acer Predator XB323U esetében is olyan autózni mondjuk a Forza Horizon 4-gyel, mintha a szélvédő mögül kémlelnénk a sávokat, a tájat, az aszfaltot, a közvetlen környezetet. Főként, ha a beizzítjuk az Acer Predator XB323U DisplayHDR 600 opcióját, onnantól kezdve a fény-árnyék viszonyok, a tiszta feketék hihetetlenül realisztikusak lesznek – akár 170 FPS megjelenítése mellett.

Mert az Acer Predator XB323U 170 Hz-es, WQHD 2560×1440 felbontású LED IPS panelt kapott, 32 col képátlóval, 16:9 képaránnyal. Nem erőltették ennél a modellnél a 21:9-et, ami nem is baj, meg a játékok nagy százalékának inkább jobban passzol a tizenhatkilenc úgyis.

A 170 Hz-es frissítést DisplayPort-on tudja az Acer Predator XB323U, de HDMI 2.0-án sem rossz azért a 144 Hz-es adat – tesztjeink során stabilan ment mindkét érték. Mivel a monitor NVIDIA G-SYNC supportos, ezért javallott az NVIDIA kártyák használata hozzá, így lesz teljes az élmény. A zökkenőmentes, szép angolosan (megint) smooth minden, ahogyan a nagykönyvben írva vagyon.

Ha nem lenne elég a G-SYNC által garantált simaság, akkor ott a mindössze 1 ms grey to grey GTG válaszidő is. Ez régebben az IPS paneleket elkerülte, vagy ha volt is, akkor az valamilyen boostolt rendszerkörnyezetben volt csak elérhető. Ez viszont tisztán 1 milliszekundum, mely által olyan atomstabil és blurmentes képet kapunk, hogy nem is hiszünk a szemünknek.

Autós szimulációknál nagyon fontos a frissítési ráta, meg maga a hagyományos szürkeskálás válaszidő is. Azért, mert 220 kilomélter/óránál nagyon nem mindegy, hogy a táj, maga az út, a kanyarulatok mennyire mosódnak el. Itt most ne a motion blur effektre gondoljunk elsősorban, hanem a megjelenítés konkrét mivoltára, ami a VGA-ból érkezik direktben. Plusz ha hozzátesszük a HDR-hatást, úgy még kevésbé van szükség arra, hogy minden katyvaszként összefolyjon a szemünk előtt.

178 fokos betekintési szögekkel rendelkezik az Acer Predator XB323U, ami szintén remek érték. Így igen széles szögben élvezhetjük a megjelenített streamet, főként, ha figyelembe vesszük a 400 cd/m2 értéket. Nincs olyan ellenfény, amelyben ne domboríthatna az Acer Predator XB323U 16.7 milliós színpalettája, amely egyébként az Adobe RGB tartomány 99 százalékát lefJelenledddddsssadsdsedi.

Jelenleg kategóriájában és szegmensében, valamint ár-érték arányban az egyik, ha nem a legjobb az Acer Predator XB323U. Ugyanis mindent, amit elvárunk egy jelenlegi, 2021-es évben forgalmazott ívelt játékosoknak fejlesztett kijelzőtől, azt megkapjuk személyében. Ja, és nem árt, ha autóverseny-addiktok vagyunk: a Playseathez és a Logitech kormányhoz ne is keressünk más monitort!

Acer Predator XB323U specifikációk

Kijelző mérete: 32″ 

Kijelző technológia: IPS

Felbontás: WQHD 2560 x 1440

Képarány: 16:9

Képfrissítés:

– DisplayPort: 170Hz 
– HDMI: 144Hz

Válaszidő: 1ms(G2G), (0.5ms min)

Kontrasztarány: 100 000 000:1

Fényerő: 400 cd/m2 (600 Peak)

Betekintési szög: 178/178°

Színek: 16,7 Millió (8Bit), 99% Adobe RGB

Speciális jellemzők:

– Game Feature: Nvidia G-Sync kompatibilis
– 6 color adjustment (széles beállítási lehetőség)
– Wide Color Gamut (sRGB)
– Wide Viewing Angle (széles látószög)
– Super Sharpness (szuper éles megjelenítés)
– Flicker-Less (villódzásmentes)
– Blue Light Filter (kékfény szűrő)
– Low Dimming (akár nagyon alacsony fényerejű megjelenítés)
– Comfyview (tükröződésmentes bevonat)
– DisplayHDR 600
– Acer Display Widget (szoftveres beállítási lehetőség)
– Dark/Black Boost

Állvány tulajdonságok:

– Dönthetőség: -5°~ 23°
– Forgathatóság: 20°
– Magasság állítás: 125 mm
– Elforgathatóság (Pivot): 90

Csatlakozók: 2xHDMI(2.0) + DP(1.2a) + Audio Out + USB3.0x4Hub

Falra szerelhetőség: VESA 100 x 100 mm

Hangszóró: 2x2W

Energiafelhasználás:

Power Off: 0,47W, Sleep / Stand By: 0,30W, Min. On: 43W

Méret / Súly: 728 x 597 x 289 mm / 10,2 kg

Mellékelt kábelek: HDMI, DP, USB3.0