TechAddikt Tesztek Acer Acer Swift 5 SF514-51-72DN – relatíve nagy, de jól hordozható

[TESZT] Acer Swift 5 SF514-51-72DN – relatíve nagy, de jól hordozható

Fontos egy ultrabook esetében, hogy jól hordozható legyen. Nyilván, hiszen alapvetően ezért választunk ebből a szegmensből, ha ilyen irányú terméket keresünk – az Acer Swift 5 bár nem a legkisebb és legpraktikusabban, túlzással zsebben cipelhető darab, a zseniális vékonyság és pehelysúly kárpótol mindenért.

Az Acer Swift 5 ultravékony. Nem túlzunk, tényleg az. Nagyjából egy A4-es papírlap terjedelmét kell elképzelnünk, ha magunk elé vizionáljuk; vagy inkább úgy fogalmaznánk: egy közepes nagyságú mappa, kevés papírral. Utóbbi a vékonyságra utal, s az egész eszköz nevetve elfér egy átlagos méretű borítéktáskában.

Divatos manapság a patternes felület-kialakítás. Nos, az Acer Swift 5 pont ilyen tokozást kapott, a fedlap egyszerű mintázata nagyon meggyőző, ugyanakkor rendkívül letisztult és szimpla egyben. A bal szélre húzott Acer logó is kellemes látvány, legalább formabontónak hat a sok középre helyezett márkajelzés után – nincs háttérvilágítás itt (az nem ez a kategória), csak csillogó ezüstös tálalás. Mármint a felirat tekintetében, egyébiránt ez minden, egyedül a zsanérozásnál találkozhatunk mattezüst felülettel.

Jobb és bal oldalra is kerültek USB 3.0 aljzatok, szám szerint összesen kettő van, de melléjük helyeztek még SD kártyafoglalatot és hagyományos HDMI csatlakozót is. USB Type-C slotot is találunk, itt akár 5 Gbps adatátvitelt is produkálhatunk külső eszközről, eszközre.

Tesztelt Acer Swift 5 gépünk előtelepített Windows 10 Home-mal érkezett, a hardver teljesítményéhez és kapacitásához ez az OS a legmegfelelőbb választás a felhozatalt tekintve. Alapvetően azért, mert azok a mindennapi funkciók és opciók, amelyre az Acer Swift 5-öt ildomos használni, mint a Home verzióval tudnak a legjobban érvényesülni. Pro-t minek? Felesleges, hangsúlyozzuk: olyan jellegű felhasználáshoz, mint ami az Acer Swift 5 kategóriáját jellemzi.

Mi is ez a terület pontosan? Napi teendők, számítások, Excel, Word, web, le- és feltöltés. Na meg social media, posztok, checkinek, és a többi. Meg persze más is, nem szabad az Acer Swift 5-öt beskatulyázni teljesen: a tesztgépbe szerelt Intel Core i7-7500 Dual Core CPU-nak köszönhetően a multitasking remek, de ezalatt érthetünk 2-3 futó erőforrásigényesebb appot is, mellé ugyanennyi közepes terhelést produkáló alkalmazást; a Hyper-Threading pedig még magasabb szintre emeli a munkavégzést. A processzorhoz egyébként 4 megabájtnyi gyorsítótár tartozik, az alapórajel 2.7 GHz, azonban ez sikeresen feltornázható 3.5 GHz-ig a gyártó adatai szerint. Nekünk stabilan 3.3 GHz kellett, amúgy felesleges, mert nem futtatunk úgysem olyan programot, amely ekkora CPU teljesítményt igényelne ezen a gépen.

Nem kifejezetten a netbook kategóriát képviseli az Acer Swift 5, miután 14 col képátlós kijelzőt kapott. Tehát relatíve nagy a hiperkompakt gépekhez képest, viszont ahogyan feljebb már kifejtettük: mindenért kárpótol a vékonyság. Ez így is van, de azért nem elhanyagolandó az Acer Cinecrystal technológiájára építkező maximum full HD 1920×1080 pixel felbontású IPS panel, amely természetesen LED háttérvilágítással rendelkezik. A kijelző jelen esetben fényes, ebből adódóan nagyobb a betükröződés esélye direkt- és ellenfényes kültéri helyszíneken használva.

Egyre elterjedtebbé válik mára az Intel GPU lapkakészletek alkalmazása, főként az ultrabook kategóriában. Az Acer Swift 5 is ilyet kapott, konkrétan egy 2 GB dedikált VRAM-mal rendelkező Intel HD Graphics 620-at, amely bőségesen elég arra, amire használni kívánjuk az Acer Swift 5-öt.

Azért nyilván mocorgott bennünk a kisördög: messze áll a gamer kategóriától az Acer Swift 5, de mi van akkor, ha menet közben 2 óra excelezés után már eszközölnénk valami kis frappáns játékélményt?

Nem gond, elő a World of Warcraft-tel. Azért azzal, mert annak ugye nincs olyan gigászi gépigénye. Egyébként meg van, GTX 1080-on, 8 GB VRAM-mal talán már maxon el tudjuk futtatgatni – viszont a szerencse az, hogy beéri jóval kevesebbel is. A grafika részletessége meg annyira nem tűnik lebutítottnak, ha low, vagy netán medium szintekre tologatjuk a csúszkákat.

Lényeg a lényeg: a WoW alaphelyzetben, FHD-ban átlag 26-36 FPS-t volt képes produkálni, low és medium beállításokkal. Néha azért megcsusszant kicsit a framerate, kerülni is kellett a zsúfoltabb instance helyszíneket.

Sokat hurcoltuk magunkkal az Acer Swift 5-öt. Cikket írtunk rajta, a forgatásainkon készített werkfotókat utómunkáztuk, feliratoztunk, sőt, még videót is vágtunk vele. Minden ment a maga szintjén, de azért a videóvágás – legújabb szériás i7 ide, vagy oda – kicsit döcögősen ment, az output minőségből vissza kellett venni masszívan. De fotók korrekciójához, és mindenféle webes taskhez ideális volt az Acer Swift 5.

Mindezt menet közben, az autóban: a 4670 mAh-s, egyben 54 Wh-s 3 cellás lítium-polimer akkumulátor 13 óra üzemidővel kecsegtet az Acer gyártói adatai szerint. Nekünk folyamatos terheléssel 11 órát sikerült kipréselnünk az akkuból, ebben azért volt jócskán WoW, meg képszerkesztés is. Mindezen tevékenység kellően pörgette a hűtést is, ennek megfelelően a rendszer alkalmanként kis idő után hajlamos volt a zajossá válásra, ráadásul kánikulában annyira nem kellemes az sem, ha az ember combjaira árad a masszív hőleadás a gépből. Ez nyilván egyébként valóban a kánikula egyik folyománya lehetett, de még bőven megmaradt minden az elviselhetőség határán.

Acer Swift 5 SF514-51-72DN specifikációk

OS: Windows 10 Home

CPU: Intel Core i7-7500U Dual Core+Hyper-Threading (4M Cache, 2.70-3.50 GHz)

RAM: 8GB LPDDR3

SSD: 256 GB

Kijelző: 14 col full HD 1920×1080 fényes Acer Cinecrystal IPS LED

GPU: Intel HD Graphics 620

Hang: Dolby Audio Premium

Kommunikáció: 802.11a/b/g/n/ac WiFi kapcsolat, 2.4 GHz és 5 GHz működési frekvencia, 2×2 MU-MIMO technológia, Acer Crystal Eye HDR webkamera 1.3mpix+mikrofon, Bluetooth 4.0 – LAN nincs

Akkumulátor: 54 Wh/4670 mAh/11.55 V/ 3 cellás Li-polymer, akár 13 óra üzemidővel (saját mérés: 11 óra)

Csatlakozók: SD kártyaolvasó, 2xUSB 3.0, 1xUSB Type-C (USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), 1xHDMI, 1xfejhallgató/hangszóró kombinált kimenet

Beviteli eszközök: HUN háttérvilágítású billentyűzet, Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása, funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor, Acer Bioprotection ujjlenyomat olvasó

Méretek: 327x228x14.58 mm

Súly:1.3 kg

Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. A Techaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS