TechAddikt Tesztek Acer Acer TravelMate X3 TMX3410-M-54G3 – így könnyű utazni!

[TESZT] Acer TravelMate X3 TMX3410-M-54G3 – így könnyű utazni!

Bár benne a névben a travelmate, azaz útitárs, az Acer TravelMate X3 egy igazán sokoldalú eszköz, nem csak nyaraláshoz vagy business triphez. Mi azért mégis megutaztattuk, 1 héten keresztül ksíért minket úton-útfélen.

Bár a külföldi, alapvetően autós kiruccanás pár hét múlva lesz, legalábbis az első; mi mégis úgy döntöttünk, hogy az Acer TravelMate X3-at nevéhez méltóan/hűen megutaztatjuk. Napi teendőink ellátásábam azok kiegészítésében segített, útközben történő villámcikk-írás a Napimagazinra, e-mailek organizálása a dugóban, némi grafikus szerkesztés egy-egy fotós feladat elvégzése után, és még sorolhatnánk.

A lényeg az – a dolgok közepébe vágva – hogy a Acer TravelMate X3 ideális hordozhatóságról tett tanúbizonyságot, mindenféle felesleges sallang nélkül. Elsősorban a kompakt méret az, ami meghatározó, de természetesen azért a belbecs is nagy részben járult hozzá a termék sikeréhez szerekesztőségünkben.

Strapabíró burkolattal ruházták fel az Acer TravelMate X3-at, bár költséghatékonyság tekintetében azért arra ügyeltek a tervezésnél, hogy ne az egész készülékház készüljön alumíniumból. Ezzel nincs is baj, viszotn a hordozásnál figyelnünk kell arra, hogy magasabbról ne ejtsük azért le a gépet, mert kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) instant károk keletkezhetnek.

Az egész kialakítás az Acer TravelMate X3 leginkább a korábbi, klasszikus formatervet követi, kissé szögletes áthallással, lényegre koncentráló megoldásokkal.

Intel Core i5-8250U CPU került az Acer TravelMate X3 tesztmodellbe. A 4 mag alapórajelen 1.6 GHz-t tud, viszont van overclock, így bőven meg tudjuk duplázni az órajel-frekvenciát, egészen 3.4 GHz-ig mehetünk úgy, hogy megmarad a stabilitás. A CPU-hoz összesen 6 MB gyorsítótár lett hozzárendelve, amely szintén bőségesen elegendő, és a mai trendeknek meg is felel.

Az Acer TravelMate X3 14 colos kijelzőt kapott, a társított IPS érintőpanel maximum felbontása 1920×1080, azaz full HD-ban tudfunk dolgozni. A kijelzőpanel fényereje nem túl erőteljes, ellenfényes környezetben nehézkesebbé válik például a fotók utómunkázása, függetlenül attól, hogy maga az LCD színgazdag és megfelelő kontrasztaránnyal bír.

A grafikus megjelenítést egy Intel HD Graphics 620 lapka látja el: a teljesítmény bőségesen elegendő arra, hogy az átlagos, napi teendőkkel járó taskek ekvégzésre kerülhessenek.

Gyenge pont lehet az Acer TravelMate X3 esetében a mindössze 256 GB-s SSD. Amennyiben például multimédiás tartalmakat szeretnénk mozgatni, tárolni, egész biztos, hogy szükség lesz némi upgrade-re. A jó az, hogy akár 2TB-s HDD-t is beiktathatunk, így az SSD-re rákerülhet az OS szimplán, és egyéb rendszer-alkalmazások is, melyek könnyed elérést kaphatnak.

Upgrade alatt még nyugodtan érthetjük például a külső perifériák bevetését. Szerencsére az Acer TravelMate X3 rendkívül jól el lett látva bővíthetőséggel, bemenetekben, aljzatokban nincsen hiány. Találunk USB Type-C 3.1-et, valamint 3 USB 3.0-t is a teljesség igénye nélkül.

Az Acer TravelMate X3 lítium-polimer akkumulátora 59.1 Wh-s, ennek megfelelően optimális rendelkezésre állásimidőt tud biztosítani felhasználójának. Tesztjeink során vegyes terhelés mellett 6.8 órás üzemidőt rögzítettünk.

Acer TravelMate X3 specifikációk

CPU: Intel Core i5-8250U @ 1.6/3.4 GHz, 6MB cache

GPU: Intel HD Graphics 620

RAM: 8 GB DDR4

SSD: 256 GB M.2

Kijelzőpanel: 14″ FHD 1920×1080 LED LCD IPS, érintésérzékeny

Csatlakozás: 1xUSB Type-C 3.1, 3xUSB 3.0, HDMI, Ethernet, D-SUB, 3.5mm audio out/in, mic in

Akkumulátor: lítium-ion 59.1 Wh

Méretek: 328×238.19.9 mm

Súly: 1.6 kg