TechAddikt Tesztek AOC AOC 27E1H – univerzális felhasználásra ideális

[TESZT] AOC 27E1H – univerzális felhasználásra ideális

És persze az sem baj, ha business célú munkálatokra fogjuk be az AOC 27E1H monitorját. 27 col, full HD, elegáns körítés. Kell ennél több?

Érdekes tendencia, de mindmáig sokanb keresnek olyan monitort, amely jó ár-érték aránnyal bír, átlagos (nagy) mérettel rendelkezik, és a sokak szerint már régimódinak definiált FHD 1920x1080p felbontást hordozzák.

De mihez is kellhetnek ilyen specifikációk? Nagyon egyszerű: például videószerkesztéshez. Manapság ugyan a 4K/6K dívik, ha magasabb minőségről beszálünk, azonban a nagy átlagigény még mindig a full HD streamekhez kapcsolható. Így tehát szerkesztőségünk véleménye az, hogy aki rendszeres jelleggel foglalkozik videózással, annak tökélyre hangolt választás lehet az AOC 27E1H.

Letisztult, szimpla formavilágot kapunk, mindenféle felesleges sallangot elkerülve, lényegre koncentráló körítéssel, ha az AOC 27E1H-t vizsgáljuk. A talp négyszögletes, így a globálisan látható konzervatív forma rendben is van – kifejezetten irodába, munkakörnyezetbe illik ezáltal az eszköz a küllem tekintetében.

Az AOC 27E1H IPS panelt kapott, melynek köszönhetően masszív, 16.7 millió árnyalatot felsorakoztató színvilágot kap a felhasználó, 60Hz frissítési frekvenciával. Ebből máris látszik, hogy a tesztben szereplő monitor erőssége alapvetően nem a gamingvilág terén keresendő, hanem sokkal inkább a feljebb már emlegetett business-szegmensben. Egyébként e téren sincs semmi probléma – mármint játék téren -, nyugidt szívvel beizzíthatjuk a magas framerate-et és refresh-t nem igényélő játékok (példaként: World of Warcraft) futtatásához.

Remek válaszidő-értéknek számít a szegmensben az 5ms, az AOC 27E1H esetében jól ki is aknázható a tartomány. Mindehhez a korrekt WLED alapú háttérvilágítás is hozzátartozik, s így már a 250-es értéket hozó tipikus fényerőtartomány is jól domborít.

Dinamikus kontrasztarány tekintetében 20M:1-et tud az AOC 27E1H. míg statikusban 1000:1-et teljesít a technológia esetünkben.

Multitask feladatokhoz, prezentációkhoz is ideális lehet az AOC 27E1H, ugyanis a fentebb említett részletek mellett 178 fokos betekintési szögekkel rendelkezik horizontálisan és vertikálisan is.

Tesztjeink során fontos kitétel volt, hogy az eszköz rendelkezzen olyan aljzatokkal, amelyek révén a leguniverzálisabb felhasználás is elérhető. Az AOC 27E1H esetében kapunk HDMI 1.4, valamint VGA bemeneteket is, így régebbi külső perifériák is gond nélkül csatlakoztathatók.

Nyilván fontos a fenntarthatóság is egy monitor esetében. Nem beszélve a környezet védelméről: az AOC 27E1H mindösszesen 26 Wattot vesz fel óránként a gyári adatok szerint, mérésünk viszont 24.7 Wh-t mutatott, amely rendkívül kedvező érték.

AOC 27E1H specifikációk

Kijelző felbontása: 1920×1080

Kijelző típusa: 27″ 60Hz IPS panel, WLED háttérvilágítással, 16:9, képaránnyal, 16.7M színárnyalat

Tipikus fényerő: 250

Dinamikus kontraszt: 20M:1

Statikus kontraszt: 1000:1

Betekintési szög: 178/178 fok

Aljzatok: HDMI 1.4, VGA

Teljesítményfelvétel (mért): 24.7 W

Súly: 4.62 kg