TechAddikt Tesztek AOC AOC AGON AG271UG – 27 col IPS, 4K UHD, G-SYNC. Kell...

[TESZT] AOC AGON AG271UG – 27 col IPS, 4K UHD, G-SYNC. Kell ennél több?

Több hete nyúzzuk az AOC AG271UG gaming monitorát, úgyhogy mostanra bátran elmondhatjuk, van némi tapasztalatunk az eszköz kapcsán. Tulajdonképpen minden egyben van ahhoz, hogy a remek játékélmény meglegyen, de vajon hiányzik-e valami a teljes felmagasztoláshoz? Teszt.

Először is, ami aranyszabály: 27 col legyen a gaming monitor képátlója. Ez nagyjából bevethető minden téren, bár egyáltalán nem mindegy, milyen célra történik a felhasználás. Ugyanez mondható el a panel megválasztására is, a felbontásra, és minden egyéb apró detailre.

Alapvetően aki mondjuk esportozik, azon belül is FPS-t erőltet, annak nem jó választás egy 27-es IPS 4K UHD. Alapvetően azért, mert ott inkább a gyors válaszidők (1 ms), a letisztultabb, talán semlegesebb színvilág (TN), illetve a kicsi látószögek (24-25 col) az elsődlegesek a gyors reakcióidők és mozgások miatt. Azok viszont, akik inkább a látványra, a vizuális hatás maximalizálásra hajaznak (például szimulátorok, RPG-k, TPS-ek), szigorúan 27 colt választanak (vagy nagyobb képernyőt). Ha bírja a vas, akkor mehet a WQHD vagy UHD, az IPS alap. Persze kérdés, bírja-e a pénztárca.

Az AOC AG271UG alapjában véve egyesít mindent, amire egy advanced gamernek szüksége lehet. A küllem minimalista, letisztult, semmi csicsa, a kávakialakítástól a talpig minden szimpla. Persze gamingjelleg utalások azért akadnak az AOC AG271UG-n, a talp megtöri a fekete árnyalategységet, fémes, háromszög alakú sziluettje már messziről kirí a tömegből.

IPS, WLED háttérvilágítással felruházott panel került az AOC AG271UG-be, a képátló 27 col, a képarány értelemszerűen 16:9. Villódzásmentes technológiájának, és tükröződésmentes képernyőfelületének köszönhetően még mostoha fénykörülmények közt is lenyűgöző a képminőség, ehhez persze nagyban hozzájárul a 300 cd/mfényerő, valamint 1000:1 kontrasztarány, s természetesen a 178 fokos betekintési szög minden irányból.

16.7 millió színárnyalat egyidejű megjelenítésére képes az AOC AG271UG, ami bár mára átlagos ebben a kategóriában, mégis elengedhetetlen (nagyon nincs is hova fokozni ezt az értéket).

G-SYNC támogatást is kapunk az AOC AG271UG-nél, ami ugyebár elsősorban az NVIDIA kártyával rendelkező felhasználóknak kedvez. Mi is egy GTX 1080-at használtunk tesztjeink során, mivel az volt a szempont, hogy maximálisan ki tudjuk hajtani a monitorban lévő potenciált.

Sajnos a 4K UHD IPS technológia még nem nagyon jár annyira fejlett szinten, hogy 60 Hz feletti képfrissítést tudjon produkálni konzumer szinten – képzeljük csak el, akkor milyen árképzések lennének. Ennek megfelelően az AOC AG271UG is 60 Hz-et tud, ami végeredményben elegendő is, a G-SYNC sokat ellensúlyoz, maximum a szemünk fáradhat jobban idő előtt a játék során. Bár mi utóbbit egyáltalán nem tapasztaltuk, ráadásul még a kékfényszűrőt sem használtuk rendszeresen.

Igaz, nem is hardcore gamerkedtünk nagyon. Assassins Creed: Origins, Star Wars Battlefront II, GTA V, az elmaradhatatlan World of Warcraft, illetve a friss Kingdom Come Deliverance volt terítéken felváltva, ezek egyike sem az a kimondott csihipuhi pörgős non-stop akció. Mindenesetre kifogástalan lett a végeredmény, mármint ami a tesztfolyamatot illeti: az AOC AG271UG erősen ajánlott, ha az igényeinknek eleget tud tenni fentiek tekintetében, illetve a beruházni szánt pénzmag is rendelkezésre áll.

AOC AG271UG specifikációk

Panel: matt 27 col 16:9 3840×2160 60 Hz WLED IPS, 4 ms válaszidővel, 60 Hz refresh, 300 cd/m² fényerővel, 1000:1 kontrasztaránnyal, 0.2331 képponttávolsággal

Betekintési szög: 178/178

Csatlakozók: HDMI 1.4 x 1, DisplayPort 1.2 x 1, USB 3.0 x 4, Headphone out (3,5mm)

Energiafelvétel: maximum 50 Watt bekapcsolt állapotban, működés közben, kikapcsolt és standby állapotban maximum 0.5 Watt

ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
88 %
Felület kialakítása
88 %
Kezelhetőség, teljesítmény
96 %
Anyagminőség
92 %
Szavatoság
98 %
Ár-érték arány
92 %
Előző cikkMWC 2018: ADATA és XPG mobil gaming megoldások
Következő cikkWorld of Warcraft: Battle for Azeroth item level változások
teszt-aoc-agon-ag271ug-27-col-ips-4k-uhd-g-sync-kell-ennel-tobbRemek választás játékra az AOC AG271UG. Két kritériumnak kell megfelelnie: legyen hozzá megfelelően erős hardver, és legyen elegendő fedezet a vásárláshoz.