TechAddikt Tesztek AOC AOC CQ32G1 – hangolódjunk a játékra, magas igényekkel!

[TESZT] AOC CQ32G1 – hangolódjunk a játékra, magas igényekkel!

Az ideális arany középutat jelentheti a casual és haladó szintű gamerek számára az AOC CQ32G1 ívelt monitor Teszteltük.

32 col hatalmas, már számtalanszor kifejtettük a Techaddikt.hu hasábjain. Gondoljunk csak arra, mekkorát vizionált mindenki, amikor a 90-es évek hajnalán 70 centi képátlójú ITT televíziónkat beszereztük Bécs mellől, a Shopping City Süd-ből, és ilyet használtunk hétköznapjainkban.

Már aki megtehette persze, akkor ez nyilván luxusnak számított. Nem úgy, mint ma: az IT szegmensben, konkrétan a gaming vonalon ma már megszokott, hogy minimu 27-es monitorokat használjunk, s egyre inkább leterjednek a 30 feletti darabok is. Ráadásul ha kitűnő ár-érték aránnyal bírnak, az még nagyobb előnyt jelent.

Nos, az AOC CQ32G1 ívelt 32 col képátlós gaming monitora hajszálpontosan illeszkedik a szegmensbe, s mellé a kitűnő ár-érték arány hab a tortán.

Bár a gaming eszközöknél – így a monitoroknál is – fontos lehet a külső, az AOC CQ32G1 relatíve visszafogottabb versenytársainál. Persze itt is megkapjuk azt a különleges pluszt, ami az egésznek egyfajta félreismerhetetlen hangulatot kölcsönöz (tónusok, színválasztás, célszegmensnek megfelelő kialakítás, és a többi), ezzel együtt mégis valamennyire visszafogottabb a tálalás. Ez nyilván jelent problémát, akinek viszont fontos, az nyugodtan szemezgethet az AOC AGON gaming palettájából, ha úgy tartja kedve.

Az AOC CQ32G1 vonalvezetése kecses, lényegretörő, valamilyen szinten letisztultnak is jellemezhető. A panel 32 colos, azaz 81.2 centi képátlós, 16:9-es, szokásos képaránnyal, hajlított kivitellel.

VA alapú panelt szereltek az AOC CQ32G1-be, a válaszidő mindössze 1ms. Mindehhez 144 Hz-es képfrissítés is társul, amely remekbeszabott játékélményt ígér felhasználójának. FreeSync támogatásának köszönhetően az AMD, illetve most már az NVIDIA alapú grafikuskártyák maximálisan kihasználhatók segítségével.

300 cd/m2 fényerővcel rendelkezik az AOC CQ32G1, ami igencsak meggyőző érték. Fontos ugyanis a jó brightnessráta egy komolyabb játékmenet végigtolásánál, s akár esport-irányvonalon is nagyszerűen bevethető.

A kettő legfontosabb grafikus portot megkapta az AOC CQ32G1, ugyanis rendelkezik HDMI 1.4, valamint DisplayPort aljzatokkal. Sajnos régebbi eszközöket használók nem nagyon fognak tudni mit kezdeni az AOC CQ32G1-vel, egyrészt a hardvererőforrások hiánya, másrészt az aljzatszabvány-támogatottság hiánya miatt.

Amennyiben erőteljes fényben szeretnénk játszani, az sem gond: az AOC CQ32G1 tükröződésgátló bevonattal rendelkezik, melynek köszönhetően remekül áll ellen a naspütésnek, vagy például egy-egy esport esemény reflektorfényei becsillogásának is. A betekintési szögek is kedvezők, így több felhasználó is kitűnően tudja élvezni párhuzamosan a játék élményét.

AOC CQ32G1 specifikációk

Kijelző típusa: VA 

Képátló: 31.5 col

Felbontás: WQHD

Képfrissítés: 144 Hz

Panel válaszideje: 1 ms

Tipkus fényerő: 300 cd/m2

Kékfény-szűrő: beépített

Energiafelhasználás: 37 W (bekapcsolt állapot), 0.5 W (készenlét)

Méretek: 530.3×713.11×244.86 mm

Súly: 7.28 kg