TechAddikt Tesztek Asus ASUS BRT-AC828 – kitűnő hálózati alap, akár kisvállalkozások számára is

[TESZT] ASUS BRT-AC828 – kitűnő hálózati alap, akár kisvállalkozások számára is

Bár a címben a KKV-szegmensre utalunk, az ASUS BRT-AC828 AC2600 routere minden szegmensben helyt áll, ahol úgy 100 méteres rádiuszban szeretnénk WiFi-s hozzáférést bizosítani.

Persze a 100 méter relatív, a falak vastagsága nagy ízben (nem meglepő) módon közrejátszik a végeredményben. Mármint ami a hálózat kiépítését illeti, no és persze a vendégfelhasználók elhelyezkedését a négy antennával felvértezett ASUS BRT-AC828 router hatókörében.

Tehát alapvetően üzleti felhasználásra született az ASUS BRT-AC828, nagyobb irodák, az irodához tartozó mellékhelyiségek, mint például tárgyalók, konferenciatermek lefedésére ideális. Ahogy említettük feljebb, a falak vastagsága szabhat határt az amúgy kimondottan stabil lefedésnek, ha például gipszkarton válaszfalakkal tervezünk, úgy egész biztos, hozhatók az elvárások.

Az ASUS BRT-AC828 4×4 MIMO antenna-kialakítással rendelkezik, amely nem csak gyors és stabil kapcsolódást ígér több, párhuzamosan használt eszköznek, hanem az imént már emlegetett, tényleges lefedettségért is felel. 2.4 GHz-es sávszél áll rendelkezésre, ezt már jószerivel az összes mai mobileszköz támogatja márkától függetlenül.

Teszjeink során, miután installáltuk a rendszert, valóban gyorsan megtalálták a telefonok, tabletek a hálózatot, jelszavas azonosítás után sem volt gondolkodás, az IP cím-lekérés is pillanatok alatt ment végbe (párhuzamban 4 eszközzel, nagyjából egyszerre). Az egész kiképzés egyébként az klasszikus irodai sémára koncentrál, a 4×4-es struktúra pedig 4 küldő, illetve 4 fogadó csatornát jelent.

Ugyanakkor nem minden a WiFi, személy szerint mi is jobban kedveljük, ha fizikai hálózaton keresztül csatlakozunk a jelenleg rendelkezésre álló gigabites hálózathoz – az ASUS BRT-AC828 rendelkezik 2 bejövő gigabites porttal, ami azt jelenti, hogy a WAN sávszél akár 2Gbps-re is felhúzható kettő egymástól független internetkapcsolati pont felhasználásával. Ezt gyakorlatban nem próbáltuk, viszont ha két előfizetéssel rendelkeznénk, arra is jó ez, ha netán az egyik kapcsolat megszakadna, felezve megmarad a másik; tehát effektíve 1Gbps (ha 2 gigabites netről beszélünk) megmarad egyfajta backup megoldásként.

Nem beszélve arról, hogy az ASUS BRT-AC828 összesen 8 pontos leágaztatást tesz lehetővé, ha irodai, vagy mondjuk okosotthon-béli LAN-t fejlesztenénk. A gyártó állítása szerint a 8 gigabites LAN aljzaton akár egységesen 4Gbps hálózati sebesség is elérhető.
Gondoltak arra is az ASUS BRT-AC828 tervezésénél, hogy a mára egyre népszerűbb NAS-ek, azaz a hálózati storage-ek terjedésével egyetemben egy router is megkapja a lehetőséget arra, hogy esetleg egyben oldja meg a háttértárolási- és backup feladatokat azokkal a teendőkkel, amelyekre amúgy is szól a rendeltetése.

Az eszközben találhatunk egy M.2 szabványú SSD aljzatot, amelyhez hozzárendelhetjük a flash drive-ot, és csak a periféria kapacitása szabhat határt annak, mit, és mekkora mennyiségben tárolnánk el a felhőben.

Ami még kimondottan tetszett az ASUS BRT-AC828 esetében, az a személyre szabható nyilvános WiFi hálózat. Biztosan ismerjük az általános megoldásokat nyilvános helyeken: vegyünk egy WiFi hotspotot, vagy egy szálloda vendég WiFi hálózatát – a felcsatlakozás általában igényel egy user nevet, illetve egy jelszót.

Ezek a felületek általában HTML alapú, webes login kíséretében érkeznek – nos, pont ilyet tudunk kreálni az ASUS BRT-AC828 beépített opciójával. A vendég WiFi profilnak a kialakítása rendkívül szimpla, kiválasztjuk a template-et, majd megadhatjuk a céges, vagy épp promotálni kívánt site URL-jét: máris kész a saját, céges vendég WiFi hotspotunk. Óriási!

ASUS BRT-AC828 specifikációk

Termékszegmens: 800+1734 Mbps

Adatátvitel: 802.11a : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps, 802.11b : 1, 2, 5.5, 11 Mbps, 802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps, 802.11n : up to 800 Mbps, 802.11ac : up to 1734 Mbps

Antennák: külső 3 dBi x 4

Átvitel sávszélesség: MIMO, 2.4 GHz 4 x 4, 5 GHz 4 x 4

Memória: 256 MB Flash, 512 MB RAM

Titkosítás: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise , Radius with 802.1x, WPS támogatás

Tűzfal: SPI detektálás, DoS védelem

Kapcsolattípusok: WAN, Internet: automatikus IP, PPPoE (MPPE támogatott), PPTP, L2TP, dual link támogatás, WAN Bridge támogatás

Portok: RJ45 Gigabit WAN bemenet x 2, RJ45 Gigabit BaseT portok (LAN) x 8, USB 3.0 x 2, M.2 SATA (Socket3) x 1

Méretek: 190 x 300 x 49.5 mm

Súly: 950 g

Még több fotó a Techaddikt.hu Facebook oldalán, IDE kattintva.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, QNAP, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte

Szólj hozzá!