TechAddikt Tesztek Asus ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 – az egyik legjobb,...

[TESZT] ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 – az egyik legjobb, ha ár-érték arányú teljesítményről esik szó

Nem véletlen a cím, és nem is parasztvakítás: az ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 valóban az egyik jelenleg kapható legkíválóbb ár-érték arányú videokártya a piacon.

asus-geforce-gtx-960-turbo-oc-4gd5-teszt-techaddikt-001

Annak ellenére, hogy időközben megérkeztek már az 1xxx sorozatú GeForce lapkákkal szerelt kártyák, még mindig bátran ajánlható az ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 olyanoknak, akik alacsonyabb büdzséből kiváló teljesítménnyel felvértezett gaming PC-t óhajtanak megépíteni.

Már eleve a ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 külleme is igen meggyőző, a fehér árnyalatú műanyag tokozás vonzza a tekintetet, esetlegesen még a moddereknek is kiváló alternatívát nyújthat vizuális szempontból (is). Ez a jelleg egyébként alapvetően a különkiadás-mivoltnak köszönhető, egyfajta ritkaság ez, ami miatt pluszban a gamerek kedvence lehet a hardver.

Az ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 10 százalékkal hűvösebb működést garantál (OC), ehhez nagyban hozzájárul a dupla golyóscsapággyal ellátott ventilátor is. Ugyanakkor a nyákra exkluzív Super Alloy Power komponensek kerültek beszerelésre, így a hosszanti élettartam is garantálható, mellette nem utolsó sorban kimagaslóan stabil is a kártya.

Nézzük meg részletesebben, mit is takar a fentebb már beharangozott kettős légbeömlőjú ventillációs rendszer! A 10 százalékkal hűvösebb működést természetesen a gyári referenciakártyák által hozott értékekhez viszonyítva kell érteni, de a kártya SLI-ben sem jön zavarba e téren: ott 7 százalékos többletet lehet elkönyvelni az alapokhoz képest. Sajnos SLI konfigot nem sikerült tesztjeink során létrehoznunk, viszont szimpla működésnél ténylegesen langyos-középmeleg maradt a hátlap, illetve a burkolat. Úgy, hogy a külső hőmérséklet 28-30 fok körül mozgott, a ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5-öt pedig a Project Cars GOTY és a GTA V által izzasztottuk párhuzamosan.

asus-geforce-gtx-960-turbo-oc-4gd5-teszt-techaddikt-004

S hogy mire jó a dupla golyóscsapágy a ventilátornál? Mindössze arra, hogy rendkívül tartós legyen, valamint az egész részegység hőállósága is javul, kvázi kevesebb táptalaj lesz a melegedésre. A perselyes csapágyazás egyik legfőbb problémája az olajozás elkopása, száradása, és máris érkezik a jól megszokott búgó hangeffektus; itt viszont a dupla megoldás révén eloszlik a terhelés, és magától értetődően a kopás esélye is feleződik. No és persze a surlódásról sem szabad megfeledkezni, hiszen a kialakításnak köszönhetően a rotálás még simább lesz. Így már valóban hihető, hogy a ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 akár négyszer tovább fog működni gépünkben, mint egy átlagos VGA – maradjunk mondjuk a referenciaváltozatnál.

asus-geforce-gtx-960-turbo-oc-4gd5-teszt-techaddikt-005

Meg kell említenünk a szintén már pár bekezdéssel feljebb részletezett Super Alloy Power részösszetevő-kialakítást. Itt semmi más ördöngösségről nincs szó, mint arról, hogy az ASUS kiemelt figyelmet fordít az alkatrészek minőségére: mindez kiterjesztett tartóssággal jár elsősorban, de a hűtéshez is nagyban hozzájárul. Ki gondolná, hogy ezeknek az alkatrészeknek az átlagos garantált üzemidejük akár 50 ezer óra is lehet? Pedig így van, és mi hiszünk is az ASUS-nak: az eddig próbált, valamint játéktesztjeink elkészítéséhez használt hardverek tökéletesen példázzák az optimális hűtés, illetve a kiterjesztett idejű rendelkezésre állás fogalmát (ilyen esetekben néha extrém nagy terhelésnek vannak kitéve a hardverek, eszközök). Az 50 ezer óra egyébként nem kevesebb, mint két és félszer több időt jelentenek, mint egy hagyományos kondenzátor esetében. S ha a dupla csapágyazás már nem lenne elég ahhoz, hogy a kellemetlen zúgó hangok kiszűrésre kerüljenek, gondoljunk arra, hogy az SA tekercselésének ferritmagjai alaphangon megszüntetik a teljes terhelésnél keletkező zajt.

asus-geforce-gtx-960-turbo-oc-4gd5-teszt-techaddikt-002

Az ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 1190 MHz-es GPU alapórajelet kapott, viszont ez könnyedén feltornázható 1253 MHz-ig turbómódban. A dedikált, 7010 MHz alapórajelű, 128 bites, 4 GB méretű GGDR5 VRAM mérete bőségesen elegendő, még számításigényesebb játékokhoz is tökély hátteret nyújt. Alapvetően a GTA V-nél WQHD felbontásban minden ultra, illetve very high felbontásban bírt futni, egyedül a frame skálázást kellett 0.5-ös értéken hagynunk, ugyanis így még pont belefértünk a 4 GB-s keretbe (3.88 GB VRAM foglaltság). Az átlag FPS szám így 35-40 környékén mozgott, néha, összetettebb helyszín-megjelenítésnél akcióval megspékelve sem esett 25 alá. Persze úgy, hogy mindent, amit lehetett, maximumra húztunk. Jó azért tudni, hogy a teljesen sima futáshoz nem árt a játék alá legalább egy újgenerációs i5, vagy i7, illetve 16 GB+ RAM, úgy már nem érheti a játékost különösebb meglepetés.

A ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 maximum 4096×2160-as felbontást tud, digitálisan persze, DP-n. A DisplayPort-os kivezérlés mellett találhatunk még DVI-t, HDMI 2.0-t is, valamint kötelező jelleggel van HDCP support is.

asus-geforce-gtx-960-turbo-oc-4gd5-teszt-techaddikt-003

Fogyasztás tekintetében sincs probléma, ugyanis az ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5 megelégszik maximum 150 Wattal, ami teljesen meggyőző érték.

ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC specifikációk

Buszszabvány: PCI Express 3.0

VRAM: GDDR5 4GB

VRAM órajel: 7010 MHz

Memóriaillesztő: 128 bit

GPU órajel: 1190 MHz

GPU turbó órajel: 1253 MHz

CUDA magok: 1024

Maximum digitális felbontás: 4096×2160

Csatoló: DVI, HDMI 2.0, DP

Energiafogyasztás: 150 W maximum

Méretek: 26.4×12.1×3.7 cm

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte

ÉRTÉKELÉS
Teljesítmény
90 %
Hatékonyság
92 %
Stabilitás
94 %
Overclock ráta
93 %
Ár-érték arány
93 %
Előző cikk41 százalékos piacnövekedést ért el a Huawei
Következő cikkInnovációs díjat kapott a Samsung Smart UX Centere
teszt-asus-geforce-gtx-960-turbo-oc-4gd5-az-egyik-legjobb-ha-ar-ertek-aranyu-teljesitmenyrol-esik-szoJelenleg az egyik legjobb választás az ASUS GeForce GTX 960 Turbo OC 4GD5, ha relatíve kis pénzből szeretnénk erős gamer konfigot építeni.