TechAddikt Tesztek Asus ASUS ProArt PA32UC – professzionális felhasználók előnyben

[TESZT] ASUS ProArt PA32UC – professzionális felhasználók előnyben

Professzionális felhasználásra tervezett kijelző érkezett az ASUS-tól tesztelésre a Techaddikt.hu szerkesztőségébe. Körbejártuk, mit tud az ASUS ProArt PA32UC 4K HDR pro monitor.

Az elsődleges szempont az volt, hogy olyan monitort kapjunk használatra, amely megbirkózik anyacégünk mindennapi feladataival. Alapvetően jó, ha kép- és tartalomszerkesztéshez kellően optimálisan idomul, de az is fontos, hogy videóvágáshoz-utómunkához, grafikus tervezéshez is nagyszerű alapokat nyújtson.

Már első blikkre úgy tűnt, hogy az ASUS ProArt PA32UC megfelel a kívánalmaknak. A csomagolás testes, de kell is, hiszen azért a 32 col csak 32 col, így az egyemberes hosszabb távú szállítás annyira nem megoldott (például tömegközlekedés kizárva).

Kicsomagolás után máris látszott, hogy az ASUS dizájnerei ismét topon vooltak, amikor az ASUS ProArt PA32UC-t tervezték: letisztult, minimalista küllem, amellyel bármely munkafelület, iroda gyönyörű résztvevője lehet, lényegre törő funkcionalitás, s viszonylag nagy méretezés jellemzi az eszközt.

Az, hogy relatíve nagy a monitor, számunkra csakis örömfaktor (ahogyan mindenkinek, aki ilyen kategóriájú célszegmensbéli terméket vásárol). Alapszabály, hogy grafikus jellegű munkákhoz, szerkesztéshez-tervezéshez ne nagyon válasszunk lehetőségeink szerint 27 col képátlónál kisebb képernyőt – a 32 col pedig egyenesen ideális e tekintetben.

Ha egész pontosak akarunk lenni, akkor meg kell jegyeznünk, hogy az ASUS ProArt PA32UC IPS alapú LED LCD panele 31.5 col képátlós. A képarány 16:9, ami szintén elengedhetetlen például egy 4K videóanyag vágásánál. A panel képfrissítése 60 Hz, ennél esetünkben nincs is szükség, hiszen az alap IPS amúgy is elmosódásmentes motion-t produkál, főként, ha 2D tartalmak megjelenítéséről van szó.

Felbontás tekintében 3840×2160 pixellel számolhatunk, ami ugyebár a 4K UHD alapvető paraméter-együttese. Ez a jelenlegi igényeknek bőségesen, maradéktalanul eleget tesz, hiszen a 4K streamanyagok elkészítésére napjainkban még eléggé visszafogott igény mutatkozik, az FHD virágkorát éli, és fogja is még egy darabig. Ez persze nem jelenti azt, hogy a full HD képi tartalom megjelenítése nem lenne túl előnyös a ASUS PA32UC esetében; nyilván számolhatunk vizuális visszafogottsággal, de például egy Adobe Premiere Pro-nál a megtekintődobozok méretezése pont akkora, hogy nagyjából arányaiban megtartja a szimpla FHD (esetünkben) redukáltabb minőségét.

Az AASUS ProArt PA32UC HDR monitor, ami azt jelenti elsősorban, hogy magasabb dinamikatartománnyal rendelkezik (HighDynamicRange), mint az “átlagos” társai. Emiatt javsoljuk első számú választásként filmgyártók, grafikusok, tervezők számára a terméket, ugyanis hihetetlen részletgazdagsággal jeleníti meg és tárja a felhasználó elé a felvett, rögzített, vagy tervezett képanyagot: tónusgazdag, színhelyes árnyalatok, valós feketék és fehérek, gyönyörű színskála, élethű, színtiszta megjelenítést kapunk.

Hasonlíthatnák az ASUS ProArt PA32UC-t például az Apple iMac 27 colos 5K retina kijelzőjéhez, hiszen hasonló színvilágot produkált ez az asztali eszköz is. Itt annyi a különbség, hogy “csak” 4K-t kapunk, ami egyébként szerencsésebb akkor is, ha 4K tartalmat kezelünk, hiszen az ASUS ProArt PA32UC esetében a tényleges megjelenítést és tartalmat látjuk viszont, nem feljavított 5K-s verziót. Hacsak nem 5K-ban forgattunk mondjuk, de ez jelenleg elenyésző abban a szegmensben, ahová az ASUS PA32UC-t szánta a gyártó.

Az ASUS ProArt PA32UC rendelkezik minden olyan csatolófelülettel, amelyre napjainkban szükség lehet: kapunk 1.2-es DP portot, 4 darab HDMI 2.0b-t, valamint kettő Thunderbolt 3 is leledzik a tokozáson. Mindezek mellett elmaradhatatlanul vannak jelen az USB portok is, 1 darab USB-C, 2 darab USB-A tekintetében.

A Techaddikt.hu, valamint a Wiedermann Media folyamatosan használja az elkövetkezendőknen az ASUS ProArt PA32UC-t, tapasztalatinkat pedig megosztjuk olvasónkkal.

ASUS ProArt PA32UC specifikációk

Képarány: 16:9

Panel: 31.5 col (látható) képátló, IPS LED LCD 3840×2160 UHD

Képfrissítés: 60Hz

Válaszidő: 5ms (G

Hangszórók: 2x3W

Aljzatok: DisplayPort 1.2, 4x HDMI 2.0b, 2x Thunderbolt 3

Egyéb aljzatok: 1x USB-C, 2x USB-A, Headphones Jack

Fényerő: 400 cd/m2

Fényerő csúcs (HDR): 1000 cd/m2

Kontrasztarány: 1000:1 (static)

Színmegjelenítés: 1.07 billion (ture 10-bit)

VESA: 100x100mm