TechAddikt Tesztek Asus ASUS ROG G751JY – kiválthatja az asztali PC-t?

[TESZT] ASUS ROG G751JY – kiválthatja az asztali PC-t?

Bár nem mai darab az ASUS ROG G751JY, mégis úgy döntöttünk, bemutatjuk olvasóinknak ezt a masszív gamereknek szánt PC-kiváltó megoldást. Persze a notebook nem őskövület nyilván, de jelenleg ér modellciklusa végére, váltja hamarosan a G752 – ezzel együtt még mindig kapható kereskedelmi forgalomban, illetve az ASUS egyik ROG fókuszterméke.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-007

Elöljáróban annyit, hogy az ASUS ROG G751JY még egy ideig masszív és izmos konfigurációt jelenthet a játékostársadalomnak, hiszen a gyártó belesűrített minden olyan részletet, ami a szavatosságra egyértelmű garancia. Ha hozzávesszük, hogy a PC-s játékok alapvetően vizuális fejlődése sebes, akkor megtorpanhatunk esetleg, de nem szükséges: az előremutató kialakítás, valamint a jó bővíthetőség viszik a prímet egyértelműen.

Az ASUS ROG G751JY kissé futurisztikus, ám pontosan emiatt játékra sarkalló külsőt kapott. A formaterv mellőz minden eleddig megszokott sémát, nincsenek párhuzamos, egymást követő vonalak, vannak viszont sarkított, levágott szélek, vaskos stíluselemek, fémes hatású tokozás, hátsó dupla légelvezető a CPU és GPU ventilátorainak, külön-külön, valamint egyedi zsanérozás, amely nem közvetlenül a hátsó peremről kezdődik. A 17 colos kijelző hátlapján hangsúlyos, világítani is tudó Republic of Gamers (ROG) embléma hívja fel a figyelmet arra, hogy konkrét gamer termékről van szó, de ha mindez nem mutatta volna eléggé a különbözést, akkor vessünk egy pillantást az ASUS ROG G751JY ergonomikus billentyűzetére.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-004

A kiosztás optimális, bár a teszten nálunk járt modell angol megközelítést kapott – minek is magyar, hiszen alapvetően ilyen jellegű terméket a felhasználó játékra vesz, nem igaz? Viszont több makrót is találunk, ezek külön programozhatóak a még komplexebb játékélmény érdekében, valamint a Steam szolgáltatás is elérhető egy hotkey személyében. Azok pedig, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy valamilyen formában streameljék a játékmeneteiket, létezik kamera ikont tartalmazó rögzítőgomb, így csak egy gombnyomás az NVIDIA-féle Shadowplay, az XSplit vagy épp a YouTube. Természetesen minden kiegészítő funkcióhoz speciális ASUS illesztőprogram tartozik, ezek általában előtelepítve megtalálhatók az OS mellett, de az ASUS honlapi supportból is kiválóan beszerezhetők.

Az ASUS ROG G751JY 17.3 col képátlós 16:9 arányú tükröződésmentes matt IPS full HD kijelzőt kapott, mindehhez tökéletes színhűséget és kontrasztarányt párosítva. Jelen esetben a grafikus megjelenítés nem hibrid Intel HD kombináció, hanem egyetlen GPU került integrálásra, méghozzá egy 4GB GDDR5 VRAM-mal felszerelt NVIDIA GeForce GTX980M személyében. Már itt érezhető, hogy az ASUS mindent megtett annak érdekében, hogy ténylegesen a ROG szellemiségét hordozza, úgy, hogy az kielégítse a támasztott igényeket.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-005

Alaphangon 16GB DDR3L SDRAM-ot kapunk a ASUS ROG G751JY modellhez. Két 8GB-s modul, melyek a gépház burkolata alá kerültek behelyezésre: sajnos, vagy nem sajnos, ezt nem bolygathatjuk, mivel meg kellene bontani hozzá a tokozást, s így nagy valószínűséggel garanciavesztés lépne fel. Viszont jó hír, hogy a hátlap egyetlen csavarral rögzített kis burkolólemezének levétele után két slotot is kapunk bővítésre, így akár 32GB-ig is fel tudjuk bővíteni az ASUS ROG G751JY memória-kapacitását – nem mintha nem lenne elegendő a 16GB.

Tesztelt ASUS ROG G751JY készülékünk hibrid háttértárat viszont kapott. Az OS partíciója értelemszerűen a 256GB-s Samsung SSD-re került, bő helykínálattal egyéb alkalmazások telepítéséhez, tárolásához. Mellé egy 1 TB-s 7200-as percenkénti fordulatszámon üzemelő hagyományos HDD került, ami alapvetően elegendő lehet a nagyobb adatok mozgatásához, tárolásához. Mivel az ASUS ROG G751JY PCI-e SSD-vel érkezett, ezért nem volt lehetőség tovább bővíteni a HDD-vonalat, ugyanis az egyik HDD házhelyet teljes mértékben elfoglalta a keresztirányba rögzített SSD modul.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-006

S mi az origója egy ROG gépnek, nevezetesen a cikkben szereplő ASUS ROG G751JY modellnek? Természetesen a CPU, ami talán a legsarkalatosabb pont a megfelelő GPU mellett – jelen esetben egy Intel Core i7-4710HQ gondoskodott a megfelelő rendszerteljesítményről, 2.5GHz-s alap órajellel, hozzá az Intel HM87 Express lapkakészlete került társításra.

Fentebb leírtakból egyértelműen kiderül, hogy az ASUS ROG G751JY közel 1.5 éves piaci jelenléte ellenére még mindig igen ütős, és nagyjából nehezen überelhető konfigurációval lett felruházva. Tulajdonképp nincs kompromisszum, ha játékról van szó az esetében – nézzük, hogyan teljesített gyakorlatban!

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-003

Tudni kell, hogy a ASUS ROG G751JY esetében alkalmazott NVIDIA GeForce GTX980M az asztali GTX980 hozzávetőleges 75 százalékát produkálja gyakorlatban benchmark tesztjeink szerint, úgyhogy azzal kell számolnunk, hogy a grafikus teljesítmény valahol a korábbi generációs GTX880M felett pozícionálható valahol.

Elsőként a World of Warcraft: Warlords of Draenor következett. Az új expanzió ugyebár magasabbra tette a lécet gépigény tekintetében (nem beszélve az idén érkező Legion-ről), úgyhogy minden óvatosságot nélkülözve ultrára állítottuk a csúszkákat, még advanced-ben is. Az eredmény 40-45 FPS körüli érték lett a Garrisonban, ami annak ellenére, hogy visszafogott akciót hordoz, kidolgozottsága végett izzasztja a hardvert. Goodra állítva 60 FPS fölé ugrott a ráta, viszont itt a részletesség kicsit visszafogottabb lett.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-008

Inkább a CPU terhelésének mérésére volt alkalmas második játékunk, a Cities Skylines: Snowfall. Bár tévedés azt hinni, hogy a grafika nem húzható csúcsra, mégis inkább a számításos feladatokra helyeződik a hangsúly ennél a játéknál. Minden maximumra húzva: fix 60 FPS, se több, se kevesebb.

Az ASUS ROG G751JY próbája során épp belekóstolhattunk a Tom Clancy’s Division bétatesztjébe, remek alkalom nyílt hát arra, hogy ismét izzadjon a hardver. Izzadt is, mivel a szoftver még igen optimalizálatlan köntösben érkezett, ezzel együtt teljes grafikus beállítások mellett is megvolt 40 FPS körüli érték.

Bőséges csatolófelületet is tartalmaz az ASUS ROG G751JY: 3.5 milliméteres mikrofon és fejhallgatóbemenet található, de mellette 4 darab USB 3.0, 1 darab VGA out, valamint 1 darab Mini D-sub is beépítésre került. A külső monitorcsatlakoztatáshoz nagy segítség a HDMI 2.0 kimenet is, így ténylegesen kiterjeszthető a teljesítmény; mindezek mellé még kapunk SD kártyaolvasót, illetve Thunderbolt csatlakozót is.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-001

Hordozhatóság tekintetében ne számítsunk csodára, ugyanis az ASUS ROG G751JY közel 5 kilogrammot nyom. A 8 cellás lítium-ion akkumulátor a gépházba lett fixen telepítve, így az nem cserélhető, csak szervizben – mellőzendő tehát a hard reset akkumulátor le- és visszatétellel. Ugyanakkor a megfelelő hordozhatóság azért megvan, nem árt beszerezni egy olyan táskát, amellyel ténylegesen vihető, akár nagyobb utakra is az ASUS ROG G751JY. Az akkumulátor egyetlen töltéssel hozzávetőlegesen 2 órányi játékot tesz lehetővé, mely időtartam nagymértékben függ a rendszer terhelésének valódi mértékétől.

Hogy kiváltja-e az asztali PC-t az ASUS ROG G751JY, nem tudni, hiszen ahány felhasználó, annyi szokás. Az viszont biztos, hogy az ASUS ROG G751JY kifutó modell, ennek ellenére van még benne bőven annyi erőtartalék, hogy pár évig is akár megbízható társa legyen a játékot előnyben részesítő vásárlók számára. Persze azért fontos az is, hogy az árképzés milyen lesz az utód G752 révén, illetve az is, hogy mennyi idő múlva tűnik majd el a boltok polcairól az ASUS ROG G751JY.

asus-rog-g751jy-techaddikt-teszt-002

ASUS ROG G751JY specifikációk

CPU: Intel Core i7 4710HQ @ 2.5 GHz

RAM: 16 GB DDR3 SDRAM

Kijelző: 17.3 col 16:9 1920×1080 FHD IPS

Grafika: NVIDIA GeForce GTX980M 4 GB GDDR5 VRAM

Háttértár: 1×256 GB SSD, 1 TB HDD @ 7200 RPM

Optikai meghajtó: Blu-Ray/DVD kombó

Kártyaolvasó: 2-in-1 SD/MMC

Kamera: HD webkamera

Hálózat: integrált 802.11a/b/g/n/ac, beépített Bluetooth 4.0

Aljzatok: 1x fejhallgató 3.5 mm, 1x mikrofon 3.5 mm, 3xUSB 3.0, 1xRJ45 LAN, 1xHDMI 2.0, 1xmini D-sub

Hang: beépített hangszórókbeépített mikrofon

Akkumulátor: 8 cellás lítium-ion 6000 mAh

Méretek: 416×318×53 mm

Súly: 4.8 kg

OS: Windows 10