TechAddikt Tesztek Asus ASUS RP-AC56 – lefedett tartomány a házban

[TESZT] ASUS RP-AC56 – lefedett tartomány a házban

Sokunk számára okozhat nem kis fejtörést, hogy a házon belül hogyan is osszuk szét az amúgy jelen lévő hálózatot. Örök dilemma, hogy vezetékes (LAN UTP), vagy vezetéknélküli megoldásokkal operáljunk – az ASUS RP-AC56 hatótávnövelő és Access point megoldása segíthet ebben.

Tesztjeink során adott volt egy majd’ 150 négyzetméter alapterületű, két szintes lakóház, masszív falakkal, szintelválasztókkal. Az elsődleges cél az volt, hogy az alsó szinten fellelhető 2.4 illetve 5 GHz-t tudó központi Wi-Fi router jelét tudjuk továbbítani a felső, nagyobb lefedést igénylő szintre.

Ahogy kutakodtunk a kínálatban, alapvetően az ASUS megoldásait helyeztük előtérbe, ugyanis szerkesztőségünk folyamatosan használja napi szinten a munkavégzéshez a márka kiváló minőségű és teljesítményű termékeit. S jól tudtuk a keresésnél azt is, hogy az ASUS hálózati produktumai is kellően optimális teljesítményt nyújtanak.

Erőteljes műszaki specifikációk mellett persze azért fontos az egyszerű, átlátható kezelhetőség is. Az ASUS RP-AC56 a végletekig egyszerű adminisztrációs kezelési felülettel rendelkezik: konfigurálásnál elegendő az ISP user-t és pass-t megadnunk, valamint kiválasztani egy tetszőleges kapcsolódási IP-t a megfelelő local tartományból, és máris felismeri a legközelebb eső végpontot. Itt arra kell ügyelni, hogy a tényleges hatósugárba essen a gazdapont, esetünkben az egy emelettel lejjebbi wireless router.

Itt nagyjából 2 méter távolság volt adott, beleszámítva, hogy a födém kifejezetten tömör és vastag. Nem túlzottan esett nehezére az ASUS RP-AC56-nak a felismerése, maximum Wi-Fi jellel sikerült rögzítenie a pontot, majd megkezdődhetett a jelerősség felmérése.

ASUS Zenfone 3 DeLuxe telefont használtunk ehhez (mi mást): nagyjából 10 méter távolságnál éreztük a jel csökkenését, de csak azért, mert közbeszólt 1-1 főfal, illetve egy vaskosabb fürdőszobaajtó.

Ugyanígy a hálószoba esetében is, bár itt nyitott ajtónál is mindössze 1 rovátkát mutatott a jelerősség-mérő. Tudni kell, hogy a hálószoba leghátsó falfelülete nagyjából 15 méternyire található az ASUS RP-AC56 hozzáférési pontjától, viszont kettő, kb. 30 centiméteres fal nyúlik bele a lefedettségbe.

Konklúzióként: az ASUS RP-AC56 remek range extender, amely inkább szellősebb, tágak terekben érzi otthonosan magát. Kalkulálásaink szerint 150 négyzetméternyi felülethez elegendő még a kapacitása, úgy, hogy emelettel, vastagabb főfalakkal is számolunk.

Kábelezés, külön otthoni hálózat kiépítése helyett nagyszerű alternatívát jelent tehát az ASUS RP-AC56 beszerzése, persze érdemes elgondolkodni más, gyártón belüli megoldásokon, hiszen az ASUS hálózati megoldásai igen széles körűek.

ASUS RP-AC56 specifikációk

Hálózati szabvány: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac

Termékszegmens: AC1200 maximális AC-teljesítmény; 300+867 Mbps

Lefedettség: nagyobb lakások

Adatátviteli sebesség: 802.11n : max. 300 Mbps, 802.11ac: max. 867 Mbps

Antenna: 2 db külső antenna

Működési frekvencia: 2.4 GHz/-band kiaaa5 GHz

Titkosítás: WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS kezelése

Csatlakozók: 1 db RJ45 Gigabit BaseT LAN

Gombol: WPS gomb, Reset gomb, Tápkapcsoló

LED-es visszajelzők: 1 db PWR, 2 db Wi-Fi

Méretek: 139x85x33.5 mm

Súly: 220 g

Működési mód: Hatótávkiterjesztő mód, Hozzáférési pont mód, Médiahíd mód

Még több fotó: Techaddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS

Szólj hozzá!