TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenBook 3 UX390UA – prémiumkategória Windows alapokkal

[TESZT] ASUS ZenBook 3 UX390UA – prémiumkategória Windows alapokkal

Ha vékonyság, akkor Apple MacBook Air. Mióta is? Nem most kezdődött a hype, és valljuk be: már régóta vágytunk egy olyan hasonló alternatívára, ami nem az unalomig magasztalt divattrendeket élteti. Imáink meghallgattatásra találtak, és feltűnt a piacon az ASUS ZenBook 3.

Annyira nem új, de még mindig nehéz überelni: a világ egyik legvékonyabb és legkisebb súlyú notebookja az ASUS ZenBook 3 UX390UA, mely komoly konkurenciát jelent a leadben felemlegetett MacBook-nak. Bár dehogy jelent, aki Apple fan és MacOS-t akar, az úgyis abba az irányba megy, aki pedig inkább a gyakorlatiasabb és mainstreamebb Windows irányt választja, az remekül dönt egy ASUS ZenBook 3 UX390UA mellett.

Hogy miért? Egyszerű. Az ASUS ZenBook 3 UX390UA csúcskategóriás PC, minden túlzás nélkül. Jó, grafikában nem a legerőteljesebb, de nagyon valószínű, hogy a legmenőbb PC-s játékokat inkább egy célirányosan fejlesztett (akár ASUS) gaming notebookon fogják futtatni. No de nézzük sorjában.

Eleve, ha valódi fémötvözetből készül egy eszköz – jelen esetben notebook – tokozása, az már jelent valamit. Nem is keveset, hiszen magát a prémium feelinget leginkább ez adja, már akkor, amikor az igényesen kialakított dobozából előhúzzuk a hőn áhított terméket. Az ASUS ZenBook 3 UX390UA pont ilyen: igényes, ám lényegre törő csomagolás, mindössze egy adapter, egy mini dokkoló, valamint egy társított briefcase lapul a fedél alatt.

Több színkombinációban is elérhető az ASUS ZenBook 3 UX390UA. Van például a leányok, asszonyok körében igen közkedvelt rosegold variáció, de létezik uniszex királykékben is – jelen tesztalanyunk is ilyen árnyalatot kapott. A méretezés egyébként tényleg lenyűgöző, már első blikkre is robosztus, ellenálló tokozás látszik, ami lényegesen komolyabb tálalást kölcsönöz a ZenBook 3-nak, mint amilyet a MacBookoknál láthatunk.

Szálcsiszolt, letisztult felületet kapott a fedél, közepén tekintélyes méretezésű ASUS logóval, ez esetünkben arany tónussal bírt. A keretszegélyek aranyszínűek, ez a royal blue kódhoz gyönyörűen passzol – egyébként mindenki tudja, hogy a kék-sárga kombó minden esetben illusztris végeredményt képes produkálni. Főként, ha a sárga valójában arany.

Az ASUS ZenBook 3 UX390UA klaviatúrájának aljánál a kialakítás rendkívül leheletvékony, majd a kijelző felé haladva vastagodik, és legfeljebb 11.9 milliméter vékony. Mindehhez 910 grammos pehelysúly tartozik, ami szintén lenyűgöz mindenkit, újra és újra.

12.5 col képátlós kijelzőt kapott az ASUS ZenBook 3 UX390UA. A panel IPS, természetesen LED háttérvilágítással, 60Hz-en FHD 1920×1080 felbontással. A kijelzőpanel bevonata Corning Gorilla Glass 4, 0.4 milliméter vastagsággal, ami ténylegesen ellenállhat a kisebb-közepesebb külső behatásoknak. Ez valószínűleg így is van, hiszen a szerkesztőségünkhöz érkezett Zenbook 3 egy sokat látott példány volt, több statikus- és egyéb ASUS-eseményen részt vett kiállítási próbadarabként. Tehát kaphatott hideget-meleget, de mint írtuk: se karc, se lötyögő zsanérok, semmi. Nem is értjük igazán, miből van ez.

Két processzorral szerelik az ASUS ZenBook 3 UX390UA-t: Intel Core i7 7500U, valamint Intel Core i7 7200U lehet választani. Értelemszerűen az i7 az erősebb, ilyen volt a tesztgépünkbe is integrálva. Az egész CPU mindenestül 15 W energiafelhasználást bír produkálni, a hűtést 0.3 mm vékony lapátokkal felszerelt ventilátor végzi. Hihetetlen, igaz? Ennyire összetömöríteni ilyen fejlett és erőteljes technológiát szinte nem is lehetséges, és mégis meg lehet valósítani.

Ahhoz, hogy az i7 Core 7500U teljesítménye valóban a csúcsokat döngethesse, kell megfelelő mennyiségű RAM is: az ASUS ZenBook 3 UX390UA 16 GB LPDDR3 rendszermemóriát kapott az alaplapba, mindezt 2133 MHz-es sávszélen hajtva. Elvileg lehetséges túlhúzás, de ez a notebook nem erre van fejlesztve. Meg minek is, ha így is bőségesen elegendő a kraft?

Ráadásul a GPU sem az a kimondott gaming vonal-képviselő, ugyanis egy integrált, 4 GB dedikált VRAM-mal rendelkező egységről van szó. Ez a leggyengébb pontja egyébként az ASUS ZenBook 3 UX390UA-nak, ugyanakkor alap- és középszintű taskingre tökély; kezdve az Office-applikációktól (PowerPoint prezentációk, bonyolultabb Excel táblák, sokmakrós-fotós-embed videós Word doksik, és a többi) egészen az Adobe Premiere Pro CC munkákatokig (videóvágás, effektezés, feliratozás) bőven megoldható segítségével szinte minden.

Egyértelműen nem játékra tervezték az ASUS ZenBook 3 UX390UA-t, de azért alacsony, vagy közepes grafikai részletességi beállításokkal gyönyörűen futtathatók World of Warcraft szintű játékok. Mi a WoW mellett, ami egyébként közepes beállításokkal 22-28 FPS-t produkált az új expanzió gépigényesebb helyszínein is – a Planet Coaster-t erőltettük. Egyrészt azért, mert jó játék, másrészt pedig keveset foglal az SSD-n, s remek időtöltés lehet fél órás üresjáratokban a vidámparkunk építése két meeting közt – ha épp lehetőség van rá. Utóbbi egyébként hasonló, 19-26 FPS közötti értékeket virított, igaz, low (alacsony) felbontás mellett.

Az ASUS ZenBook 3 UX390UA-ban SSD található, 512 GB kapacitással. Ez bőségesen elég, kiváltképp utazós-hordozós eszközről van szó nyilván, na meg persze a sima munkavégzéshez, egyéb gyors menet közbeni feladatokhoz bőségesen elegendő ennyi férőhely.

Vékonyság és praktikum nem mindig férnek össze: az ASUS ZenBook 3 UX390UA nem rendelkezik sem HDD-vel, és nyilván BlueRay olvasóval sem. Utóbbi mondjuk már eleve megy is ki a divatból rendesen,. HDD meg mindek, ha ott az SSD? Tehát ez elviselhető teljes mértékben.

Hiányérzetet viszont mindenképp okoz az, hogy 3.5 mm-s kombinált füles-mikrofon-line in jack és USB 3.1 Type C csatlakozókon kívül semmi egyéb nem található az ASUS ZenBook 3 UX390UA oldalain. Itt megint van némi párhuzam az almás notebookkal, ráadásul hasonló módon lett kivitelezve a megoldás az ASUS-nál is: a dobozban szériatartozékként rendelkezésre áll egy mini dokkoló, ami tulajdonképp egy 3 aljzatot tartalmazó csatolófelület. Kapunk USB 3.1 Type C, HDMI 2.0, valamint USB 3.0 aljzatokat. Igen ám, de az USB 3.1 Type C-t ildomos a táp kábelének fenntartani, legalábbis, ha helyhez kötött (asztali) munkavégzés van kitételezve – az áramellátást és töltést így lehet csak biztosítani. A HDMI port jól jöhet akkor, ha nagyobb kijelzőre szeretnénk kivezérelni az ASUS ZenBook 3 UX390UA által leadott jelet, azonban itt számoljunk azzal, hogy a maximum továbbított stream maximum 1920×1080 lehet, felskálázás lehetősége nélkül. Tehát “csak” FHD monitort tudunk érdemben használni a ZenBook 3-hoz, ha esetleg keveselnénk  a 12.5 colos képernyőt.

Melegben, kánikulában vetettük első tesztjeink alá az ASUS ZenBook 3 UX390UA-t. Alapból olyan feladatokat tűztünk ki célul, amelyekhez ténylegesen javallott a notebook: elsőként böngészős taskeket indítottunk, cikket írtunk hírportáljainkra a webadminon keresztül, majd képeket szerkesztettünk Adobe Lightroommal. Közepes melegedést kaptunk úgy, hogy az autóban ülve (álló helyzetben, klíma nélkül) úgy 37 fokos átlag lehetett.

Mindezek után menet közben, már klímával következett egy csekélyke videó utómunka: néhány snitt helyére került legfrissebb legyártott kisfilmünkhöz, válogattunk, valamint a társított zenét is vágtuk, kurtítottuk. Itt – annak ellenére, hogy az átlag belső hőmérséklet 30 fok köré esett vissza – intenzívebb hűtési procedúra indult meg, illetve a melegedést is jobban tapasztaltuk.

Külön érdekesség, hogy az ASUS ZenBook 3 UX390UA több irányban hajtja ki a forró levegőt. A legnagyobb ilyen kivezetés a felső részen, a billentyűzet felett, a két hangszóró között, illetve a kisebbek pedig a tokozás fenékrészén, két oldalt vannak. Ez optimális, hiszen a forró kivezetett levegő nem égeti pluszban a combunkat, ha épp olyan pozitúrában használnánk az eszközt.

Hat cellás, 40 Wh-s lítium-polimer akkumulátort kapott az ASUS ZenBook 3 UX390UA. Az új Kaby Lake platfromnak is köszönhetően méréseink szerint 4.2 órás üzemidőt értünk el, teljes terheléssel, 4 párhuzamos feladat futtatásával. Viszont kikapcsolt WiFi-vel, minimálisra húzott fényerővel, redukált munkavégzéssel megközelítettük a 15 órás rendelkezésre állási/működési időt.

ASUS ZenBook 3 UX390UA, női szemszögből: Szépségnapló.hu

ASUS ZenBook 3 UX390UA specifikációk

CPU: Intel Core i7 7500U

OS: Windows 10 Pro

RAM: 16 GB LPDDR3 2133MHz SDRAM

Kijelző: 12.5″ (16:9) LED-megvilágítású FHD (1920×1080) felbontású, 60Hz fényes panel, 72% NTSC színtérrel

GPU: integrált Intel HD Graphics 620

SSD: Toshiba 512GB SATA3

Billentyűzet: megvilágított chiclet billentyűzet

WebCam: VGA

Biztonság: ujjlenyomat-olvasó

Hálózat: Wi-Fi, integrált 802.11 AC

Aljzatok: 1 db kombinált audio jack-csatlakozó, 1 db USB 3.1 Type C csatlakozó

Akkumulátor: 6 cellás, 40 wattórás lítium-polimer

Hálózati adapter: 45 W, csatlakozótípus: USB Type C

Méretek: 296×191.2×11.9 mm

Súly: 910 g

Még több fotó: Techaddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS

Szólj hozzá!