TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL – teljes értékű használat több napon...

[TESZT] ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL – teljes értékű használat több napon keresztül

Nemrégiben számoltunk be a ZenFone 3 phablet kapcsán szerzett tapasztalatainkról. Már akkor kifejtettük a készülék lényegiségét, annak részleteit, most pedig az ASUS ZenFone 3 Max következik a sorban. Ugyanis kell egy olyan okoseszköz, ami bírja a gyűrődést, a tényleges strapát – s itt most alapvetően nem fizikai értelemben gondoljuk.

Mennyit bír egy átlagos telefon manapság? Úgy 1 napot, ha reggel már száz százalékos töltöttségi szinttel indítunk. S persze itt nem szabad arra gondolni, hogy nonstop 24 órán át, akár 4-5 szálas multitasking feladatvégzés megy a háttérben, vagy épp fókuszban.
Bár a ZenFone 3 alapból is igen masszív, ha akkumulátor-üzemidőről esik szó, nyilván kell egy olyan áthidaló megoldás, amely ténylegesen a munkavégzésre koncentrál. Akár folyamatos jelleggel.

Munkánkból adódóan nálunk tényleges igény mutatkozik arra, hogy olyan céleszközöket, kiegészítőket használjunk nap mint nap, amelyek aládolgoznak az igényeinknek. Például számos drónt, gimbal eszközt vetünk be a Wiedermann Media forgatásaihoz, s ezek a multimédiás kép- és hangrögzítő eszközök túlnyomórészt igényelnek egy külső kijelzőt, monitort, jelfogót. Épp ezért jött többek közt kapóra a ASUS ZenFone 3 Max, ugyanis egy folyamatos drón reptetéshez nem elég a 4-5 csereakku magához a légieszközhöz, ha távirányítóhoz társított kijelző nem bírja arányosan.

Külső helyszínre vittük tehát az ASUS ZenFone 3 Max-et, csatlakoztatva egy DJI Phantom 4 drónhoz. Tudni kell, hogy a Phantom 4 akkumulátora 20 perc körül teljesít téli hidegben, előmelegítve, viszont a felvételekhez legalább 60-70 perc kellett. Áthidaltuk, volt nálunk összesen 5 intelligens akku, illetve a feljebb említett ASUS ZenFone Max, a maga 4100 mAh-s teljesítményével, 100 százalékra töltve, ráhagyva majd’ 1 órát csepptöltéssel. Miután a Phantom 4 elfogyasztotta negyedik akkuját is, az ASUS ZenFone 3 Max még mindig 92 százalékon feszített, úgy, hogy a DJI Go app energiaigényes felületét ismerve igencsak meglepő ez. Pluszban a telefon kijelzőjének fényerejét maximumra állítottuk, valamint a háttérben futtatunk még plusz alkalmazásokat is, szám szerint három darabot.

A multitask egyébként viszonylag erős oldala az ASUS ZenFone 3 Max-nek, azzal együtt, hogy hardveresen van a szériának izmosabb képviselője is. A tesztkészülékben a MediaTek által jegyzett quadcore CPU teljesített, hozzá egy Mali T720 GPU-t társítottak; ez a kombó tökéletesen hozta az általunk támasztott elvárásokat. Kell a 3GB LPDDR, e téren érdemes a többet választani (létezik 2GB-s kialakítás is), a 32GB-nyi háttértár is elegendő lehet a mai igényeknek megfelelően. Bár sok függ attól, milyen területen óhajtjuk elsősorban hasznosítani az ASUS ZenFone Max-et, úgy gondoljuk, jelenleg az általános elvárásoknak bőven megfelel.

5.2 col képátlós HD kijelzőt kapott az ASUS ZenFone 3 Max, IPS alappal, 75 százalékos képernyő-készülékház aránnyal. Fentebb már említettük a maximum fényerőt, ami elkél napos kültéri helyszíneken – nos, számszerűen 400 nit egység, ami szintén illusztris adat. Ráadásul a valóságban is érezteti hatását.

Alapvető kellék az Android 6.0 OS, ehhez egy újragondolt, 3.0-ás verziószámú ZenUI-t kapunk. A felület letisztultabb, átláthatóbb lett, úgy, hogy azért megtartotta a szokásos, több év alatt megkedvelt környezetet.

A külső szimplább nyilván, mint a ZE552KL esetében, itt a prémiumérzet háttérbe szorul, minden a teljesítményre koncentrál. A hátlap például a ZE551ML-re hajaz, egy kis ovális görbület, olcsóbb hatás bejátszik, úgy, hogy azért nem érzünk egetverő különbséget a mostani szériához viszonyítva.

Nem kevesebb, mint 720 órás készenléti időt tüntet fel a gyártó az ASUS ZenFone 3 Max gyári specifikációban. Ezt konkrétan nem sikerült mérni, ugyanis a telefon folyamatos igénybevétel alatt leledzett a tesztelések során, de az tény, hogy intenzív használat mellett (lásd az első bekezdések drónos részei) 2.5 napot simán kibírt. Lebontva: az első napon több órán át izzasztó igénybevételnek kellett eleget tenni, utána egy közepes, netezős nap jött, zárva egy játék futtatós estével, majd egy kis videostreamnézős periódussal zártunk másnap töltés előtt. A töltést egyébként 8 százaléknál kezdtük, tehát még pár óra készenlét benne lett volna a felhozatalban, ezt nem vártuk ki.

Temészetesen az ASUS ZenFone 3 Max hozza mindazon opciókat, amelyek elengedhetetlenek egy mai modern hightech készüléknél. Jó minőségben fotózhatunk és videózhatunk vele, előlapi 5MP-s, valamint hátlapi 13MP-s kameráinak köszönhetően. Nyilván az előlapi optika inkább egy-egy szelfi exponálásához, valamint Skype videóhívásokhoz nyújt elegendő hátteret, a hátlapi viszont sokkal kompexebb, minőségibb, több funkcióval is bír értelemszerűen.

Mindent egybevetve: az ASUS ZenFone 3 Max ideális azoknak, akik egy erős tudású, remek ár-érték arányú okostelefont keresnek, és elsődleges szempont a rendelkezésre állás, a kevés töltés. Hosszabb-rövidebb utazásokhoz, sok kültéri munkavégzéshez, de akár a hétköznapok kényelmesebbé tételéhez is ideális, s az bizonyos, hogy a készülék használatával elfelejthetjük azt, hogy akár félnaponta konnektort keresgéljünk a töltögetéshez.

ASUS ZenFone 3 Max specifikációk

OS: Android 6.0 a vadonatúj ASUS ZenUI 3.0-val

CPU: MediaTek négymagos processzor

GPU: Mali T720

Kijelző: 5.2 col HD(1280×720) IPS, 75%-os képernyő-készülékház arány, 400 nit fényerő

RAM: 3GB LPDDR

ROM: eMMC 32GB

Akkumulátor: 4130mAh lítium-ion

Készenléti idő: 720 óra

Csevegési idő: 20 óra

HD videó lejátszás: 15 ór

Webböngészés (Wi-Fi): 18 óra

Hangszóró: beépített mono hangszór

Vezeték nélküli technológia: 802.11b/g/n, Bluetooth V 4.0 +EDR

SIM: SIM 1: 2G/3G/4G Micro SIM kártya, SIM 2: 2G/3G/4G Nano SIM kárty

Hálózati szabvány: WCDMA/TD-SCDMA/LTE/TDD-LTE/FDD-LTE

Adatátviteli sebesség: DC-HSPA+: UL 42 / DL 5.76 Mbps, LTE Cat4:UL 150 / DL 50 Mbps

I/O-portok: micro USB, 3.5 mm-es audio jack (1 fejhallgató/Mic-in

Előlapi kamera: 5MP, PixelMaster kamera módok, Hátlapi kamera: 13 MP, 5 P Largan lencsék

Méretek: 149.5×73.7×8.55 cm

Súly: 160 g

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte