TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenFone 4 ZE554KL – megújulás a mára megszokott körítéssel

[TESZT] ASUS ZenFone 4 ZE554KL – megújulás a mára megszokott körítéssel

Olvasóink bizonyára emlékeznek mindegyik ASUS ZenFone tesztünkre, amelyben az akkori újdonságokat, plusz opciókat és egyebeket mutattuk be. Megszokhattuk, hogy mára átlagosan évente előrukkol az ASUS egy új ZenFone modellel, tavaly is így történt, akkor a ZenFone 4 volt a soros. Folyamatos, napi használat mellett teszteltük az 5.5 col képátlóval felvértezett okostelefont.

Első ránézésre az ASUS ZenFone 4 ZE554KL sok hasonlóságot mutat elődjével, a ZenFone 3-mal, ez alapvetően a külső élek szegélyeinek vonalvezetésére, a felület kialakítására, az alsó középre helyezett funkciógombra értendő. Az alkalmazott alapanyag üveg, ez a hatás az egész készülékházra jellemző, az elő- illetve hátlapra egyaránt. Az egyetlen darabból álló alumínium fémház robosztus, strapabíró felépítést kölcsönöz az eszköznek, és érdekes módon sikerült újfent megvalósítania a fejlesztőknek azt, hogy az egész tálalás pillekönnyű legyen. Annak ellenére, hogy tényleg masszív a kialakítás, néhány olyan szituációban már remekül helyt állt a ASUS ZenFone 4 ZE554KL, amely valamennyire szélsőségesnek jellemezhető.

Túlélt eddig több céges forgatást, hóban, fagyban – minden túlzás nélkül. Karc eddig egy szál sem (mikrokarc sem), persze nagyon vigyáztunk, vigyázunk rá, de nem extrém módon. 2.5D Corning Gorilla Glass bevonata tehát gyakorlatban is jelen van, a fogás ugyanakkor lehetne precízebb és stabilabb: könnyen kiejthetjük a telefont kezünkből, vagy ha tok nélkül helyezzük kevésbé matt felületre (például üvegasztal), könnyedén lecsusszanhat róla.

Letisztultság jellemzi az ASUS ZenFone 4 ZE554KL-t, a csatlakozófelületek is visszafogottabban vannak jelen, mint az elődnél. Vagy ha nem is visszafogottabban, mindenképp rendezettebben és strukturáltabban: az alsó részre került például a kombinált 3.5 milliméteres jack, ami talán praktikusabb, mint korábban (ez persze megszokás függvénye elsősorban.)

5.5 col képátlós, super IPS alapú, 10 pontos kapacitív full HD 1920×1080 felbontású érintőkijelzópanelt integráltak a ASUS ZenFone 4 ZE554KL-be, nem kevesebb, mint 600 nit fényerővel megspékelve. Természetesen kapunk manapság divatos és egyben nagyon hasznos kékfényszűrőt is. Ráadásként – ha ismét a praktikumot nézzük – a kijelző (így maga a telefon) kesztyűben is kezelhető, kifejezetten pontosan.

Az ASUS ZenFone 4 ZE554KL egy Qualcomm Snapdragon 660 mobilplatform alapú, 14 nanométeres technológiával érkező, 64 bites octacore CPU-t kapott. A nyolc mag ténylegesen kifejti hatását, a telefon remekül alkalmas multitasking feladatvégzésre úgy, hogy párhuzamosan 4-5 applikációt is jól tud kezelni. Ráadásként a tervezésnél figyelembevették az energiatakarékosság kérdését is, így rendelkezésre áll a CPU-nál a FinFET LPP (LowPowerPlus) technológia is.

A sima, zökkenőmentes megjelenítést a tesztelt ASUS ZenFone 4 ZE554KL-ben egy Qualcomm Adreno 512 típusú GPU lapka végzi. Próbáltuk megizzasztani gépigényes alkalmazásokkal és játékokkal: nem sikerült igazán kihozni a sodrából a rendszert, mindösszesen intenzívebb melegedést és gyorsabb akkumulátor töltöttségi szint csökkenést konstatáltunk. Az egész egység egyébként összesen 6GB LPDD4 RAM-ot kapott, ez bőségesen elegendő az erőteljesebb applikációk (multitask) futtatásához.

Nem titkoltan a kamerarendszer a kiemelt opciója az új ASUS ZenFone 4 ZE554KL modellnek. Ami az újdonság erejével hat, az nyilvánvalóan a hátlapi dupla kamerarendszer, melyből a fő hátlapi egység ötszörös fényérzékenységgel, F1.7-es rekeszértékkel bír. A CMOS-t a Sony jegyzi, méghozzá egy IMX362-es lap lett beépítve, 12 megapixeles dualpixel képérzékelő felülettel. A szenzor mérete esetünkben 1/2.55 col átlós, 1.4-es pixelméretezéssel.

Apertúraméret tekintetében F1.8 paramétert kapunk, s hasonló gyújtótávolságot érhetünk el (emulált), mint a 35 mm-es kamerák esetében (25 mm ekvivalens). A látószög 83 fokos, ez viszonylag nagy, így ideális az eszköz tájképek, totál plánok jó befotüzására. Folyamatos AF-jének köszönhetően optimális videózásnál a tárgyak, mozgásban lévő fix pontok korrekciós lekövetése, ehhez nagy segítség a 4 axisra támaszkodó optikai képstabilizálás (digitális). Automatikus színkorrekció is van, RGB alapokon.

Persze kapunk egy rakás presetet is, például van Szépség és Portré mód is (utóbbi az iPhone X-hez hasonlóan mutatós mélységélességet produkál közeli témáknál). A Pro profil pedig RAW fájlokat is támogat, akár 32 mp záridővel nyakonöntve.

A htálapi másodlagos kamera 8 MP felbontást ad, 120 fokos nagylátószöggel. Itt az ekvivalens gyújtótávolság 12 mm, szintén modellezve a 35 mm-s jelleget.

Mint ahoigyan feljebb említettük, remek videós tulajdonságokat hordoz az ASUS ZenFone 4 ZE554KL. 4K UHD-ban 30 FPS a maximum, ezt természetesen a hátlapi fő kamerával tudjuk foganatosítani. Full HD-ban 30, illetve 60 FPS hozható ki a telefonból, utóbbi képkockaszám már alkalmas lehet utólagos lassításra is, de a beépített lassítás 120 FPS-t kínál full HD-ban, 720p-ben 240 FPS-t.

AZ előlapi kamera a ASUS ZenFone 4 ZE554KL esetében 8 MP-s, F2.0 apertúrával, hasonló adatokkal, mint a hátlapi. 84 fokos látómezeje pontosan ideális a szelfik, vagy a szemből fotózott közeli tárgyak fotóiank készítéséhez, van HDR funkció is, ami szintén nagyszerű feature.

3300 mAh-s lítium-ion akkumulátort kapott az ASUS ZenFone 4 ZE554KL. A gyári adatok szerint elegendő 5 perc villámtöltés 2 órányi beszélgetéshez: lehetséges, mi kb. 30 percet beszéltünk egyhuzamban, így mindössze 2 százalékot esett az akku töltöttségi szintje. Minazonáltal egy teljes töltéssel átlag 2 napot kibírt az ASUS ZenFone 4 ZE554KL, a használat pedig igen sokrétűen kiterjedt webböngészésre, videózásra, játékra, appok futtatására, s persze sok beszélgetésre is.

Fontos megjegyeznünk, hogy nagyjából kettő hete jelent meg a készülékre az Android Oreo 8.0 firmware. Így szeretett, dédelgetett ASUS ZenFone 4 okostelefonunk a legfrissebb Android verzióval használható már.

ASUS ZenFone 4 ZE554KL specifikációk

OS: Android N/Android Oreo 8.0, ASUS ZenUI 4.0

Kijelző: 5.5 col FHD 1920×1080 super IPS 600 nit

CPU: Qualcomm Snapdragon 660 octacore

GPU: Qualcomm Adreno 512

RAM: 6GB LPDDR4

ROM: 64GB eMCP

SIM: dualSIM

Fő hátlapi kamera: 5x fényérzékenységű, gyenge fényben készített képek (a tipikus, 16 MP-es, F1.7 rekeszértékű és 1.12µm pixelméretű kamerához képest), Sony csúcsmodell IMX362 12 megapixeles dual-pixel képérzékelő – nagy, 1/2,55 hüvelykes érzékelőmérettel és 1.4 µm-es, nagy pixelmérettel, F1.8 apertúra, 25 mm-es ekvivalens gyújtótávolság a 35 mm-es filmes kamerában, 83°-os látómező, 6 p lencse, Dual Pixel PDAF, Tárgykövető autofókusz, 4-tengelyes, 4 állású optikai képstabilizálás, Színkorrekciós (RGB) érzékelő, LED flash, PixelMaster kamera módok: Auto (alacsony fény és HDR funkciók), Szépség, Portré, Pro (RAW fájlok támogatása / akár 32 másodperces hosszú záridő), Szuper felbontás (48 megapixel), GIF animáció, Panorama, Lassítás (Slow Motion), Gyorsított felvétel (energiatakarékos funkcióval), 9 fajta szűrő

Másodlagos hátlapi kamera: 8 megapixel, 120°-os széles látószögű kamera, 200%-kal szélesebb nézet, amely több barátot és a tájat foglal bele a kép, 12 mm-es ekvivalens gyújtótávolság a 35 mm-es filmes kamerában

Videó: 4K UHD (3840 x 2160) videófelvétel 30 fps-értékkel a fő hátlapi kamerával, 1080p FHD videófelvétel 30 / 60 fps mellett, 720 pixeles HD videó rögzítése 30 képkocka/mp sebességgel, 3-tengelyes, elektronikus képstabilizálás a hátlapi kamera rázkódásmentes videóihoz, álló kép készítés videófelvétel alatt, 120°-os széles látószögű videófelvétel, lassított videófelvétel (1080p 120 fps mellett / 720p 240 fps mellett)

Előlapi kamera: 8 megapixel, F2.0 apertúra, 24 mm-es ekvivalens gyújtótávolság a 35 mm-es filmes kamerában, 84°-os látómező, PixelMaster kamera módok:Auto (alacsony fény és HDR funkciók), Szépség, Portré, Selfie Panorama, GIF animáció, 9 fajta szűrő

Akkumulátor: 3300 mAh gyorstöltéssel, 5 perc feltöltés 2 órás beszélgetéshez, 36 perc feltöltés 50 %-os kapacitást eredményez, akár 23 napos 4G készenlét, akár 30 órányi 3G beszélgetési idő, akár 16 órányi videólejátszás, akár 18 órányi Wi-Fi webböngészés

Méret: 155.4×75.2×7.5 mm

Súly: 165 gramm

Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarországbiztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS
ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
90 %
Felület kialakítása
90 %
Kezelhetőség, teljesítmény
90 %
Anyagminőség
91 %
Szavatosság
91 %
Ár-érték arány
93 %
Előző cikkSamsung 860 PRO és 860 EVO SSD-k
Következő cikkÚjgenerációs Fujitsu ETERNUS All-Flash és hibrid tárolórendszerek
teszt-asus-zenfone-4-ze554kl-megujulas-a-mara-megszokott-koritesselKitűnő ár-értékarányt és nem utolsósorban minőséget képvisel az ASUS ZenFone 4.