TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenFone Go (ZC500TG) – az ideális belépőszint?

[TESZT] ASUS ZenFone Go (ZC500TG) – az ideális belépőszint?

Tagadhatatlanul zsúfolt a piac, már ami a mobileszközök, konkrétan az okostelefonok szegmensét illeti. Épp ezért nem egyszerű a választás a felhozatalból, főként, ha optimális ár-érték arányban keresgélünk. No és persze sokaknak fontos, hogy a lehető legjobb költséghatékonyság legyen a középpontban. Az ASUS ZenFone Go ideális választás lehet kategóriájában.

asus-zenfone-go-zc500tg-techaddikt-teszt-001

Mi lehet alapvetően fontos egy hétköznapi felhasználásra tervezett okostelefon megalkotásakor? Nyilván a praktikum, jó akkumulátor-üzemidő, átlátható kezelhetőség, rugalmasság, strapabíró kidolgozás – mindezen jellemzők csak töredékét képezik elvárásainknak, azonban muszáj elfogadni, hogy némi kompromisszumkötési készséggel jár a válogatás mikéntje. Kiváltképp, ha a low-budget irányvonalat pedzegetjük.

Az ASUS ZenFone Go nem akar többnek látszani, mint ami, de sietve meg kell jegyeznünk: többet ad annál, mint amit várnánk. Ez a csomagoláson, kialakításon még nem nagyon mutatkozik, a már jól megszokott aktuális Zen-szellemiségben fogant dobozolás is leegyszerűsített (nem csak tesztalanyunk esetében), a felső részen a készülék, alatta a töltőfej, illetve a microUSB adatkábel foglal helyett, némi manual kíséretében.

Az 5 col képátlót magába foglaló kialakítás a paraméterek szerint kézbe simuló, jó fogást eredményez, a hátlap sima felülete kellemes a tenyérnek, viszont hajlamos a karcolódásra és szennyeződésre, így mindenképp javallott egy tok beszerzése az ASUS ZenFone Go megvásárlása után. A tokozás letisztult, lényegre hajazó, a felső részen 3.5 milliméteres kombinált audio aljzatot, az alsón microUSB csatlakozót applikált a gyártó, a funkciógombok oldalt, a jobb félen kaptak kialakítást.

asus-zenfone-go-zc500tg-techaddikt-teszt-006

Imént már említettük az 5 colos kijelzőt, most nézzük a részeteket: a panel IPS alapú, kapacitív, HD felbontást tud 1280×720 képponttal (294 ppi), ennek megfelelően jó képminőséget kapunk elmosódás- és kontraszt mentesen, 16 millió színárnyalatot kezelve. A megjelenítésért egy Mali-400 grafikus lapka felel, míg a SoC-ot a MediaTek MT6580 megoldása jelenti.

A gyors, akár multitasking feladatvégzést nem kevesebb, mint 4 magra bízták a tervezőmérnökök: 1.3 GHz órajellel dolgozik a Cortex-A7, zökkenésmentesen, minden gond nélkül. Nos, it jön a képbe a cikk bevezetőjében pedzegetett kategórián való túlmutatás, ugyanis a nagy, szürke átlagtól eltérően itt már magasabb szintek felé kacsintgató kiépítettséget kapunk.

asus-zenfone-go-zc500tg-techaddikt-teszt-005

Ahhoz, hogy az előtelepített Android Lollipop 5.1 OS maradéktalanul fusson, jelen esetben elegendőnek találtuk a fedélzeti 2 GB RAM jelenlétét, három task egyidejű párhuzamos futtatásakor sem tapasztaltunk képzavart. Maximum az akkumulátor üzemidejének rohamosabban történő csökkenése volt számottevő, de e témában majd lejjebb véleményezünk.

Az ASUS ZenFone Go kettő micro SIM kártyát tud párhuzamosan kezelni, ez is nagyszerű opció, főleg az alacsonyabb árfekvést hordozó termékeknél. Ennek megfelelően ismét egy jópont a sokoldalúságért és a hétköznapi optimálisra hangolt felhasználhatóságért.

asus-zenfone-go-zc500tg-techaddikt-teszt-002

Mi lehet még fontos hétköznapjainkban, ha egy okostelefonról szól a fáma? Természetesen a fotózás, szelfizés és egyebek. Az ASUS ZenFone Go előlapi 2, illetve hátlapi 8 megapixel felbontású kamerái (f/2.0 aperture, LED alapú vaku) segítenek ebben, és viszonylag jó minőségű fotók készíthetők; az előlapon található 3 megapixeles egység pedig hathatós közreműködője a videóhívásoknak.

Mint mostanában minden ASUS Zen termékhez, az ASUS ZenFone Go készülékhez is megkapjuk az ASUS ZenUI appcsomagot, mellyel még jobban kiszélesíthetjük a telefon által lefedett spektrumot. Mindez nagyban növeli az eszköz hatékonyságát, és a legkülönbözőbb élethelyzetekben, szituációkban nyújt tényleges segítséget és támogatást a használathoz.

asus-zenfone-go-zc500tg-techaddikt-teszt-003

Hasonszőrű képviselőknél például nem egy esetben előfordul, hogy nincs beépített GPS-GLONASS támogatás. A ASUS ZenFone Go ezen opicókkal is fel lett vértezve, tehát nem jelenthet problémát egy navigéciós szoftver installálása, annak használata – a méretezésből adódóan (144.5 x 71 x 9.9 milliméter) ideális társ lehet autózás közben is, a megfelelő dokkoló-tartó közbeiktatásával.

3070 mAh-s lítium-ion akkumulátor került beépítésre az ASUS ZenFone Go esetében, akár 321 óra készenléttel és akár 11 óra beszélgetési idővel. Átlagos használat mellett az akkumulátor tesztjeink során kereken 2 napot bírt, ami teljesen korrekt végeredményt jelent – figyelembe véve a majdnem folyamatos és állandó Wi-Fi kapcsolatot, többszöri adatmozgatást, közepesen erőforrásigényes alkalmazások futtatását.

asus-zenfone-go-zc500tg-techaddikt-teszt-004

Az ASUS ZenFone Go több színvariációban érhető el a boltokban, így széles rétegeket tud megszólítani: beszerezhető fehér, fekete, piros, arany, és kék árnyalatokban is.

ASUS ZenFone Go ZC500TG specifikációk

Technológia: GSM / HSPA / LTE

Kijelző: 5 col képátlós IPS LCD kapacitív többpontos érintőkijelző, 720×1280 képpont felbontással, 16 millió színnel, Corning Gorilla Glass 4 technológiával

OS: Android 5.1 (Lollipop)

CPU: Cortex-A7 quadcore @ 1.3 GHz

GPU: Mali-400

Lapkakészlet: MediaTek MT6580

Bővítőhely: microSD, akár 128 GB-ig

RAM: 2 GB DDR3

ROM: 8 GB

Kamera: 8 MP autófókusszal, LED vaku (hátlapi), 2 MP autofókusszal (előlapi)

Videó: 720p @ 30 fps (hátlapi)

Hálózat: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A2DP, EDR

Kiegészítők: GPS, A-GPS, GLONASS, microUSB 2.0, gyorsulásmérő, iránytű

Akkumulátor: lítium-ion, 2070 mAh

Méretek: 144.5 x 71 x 9.98 milliméter

Súly: 135 gramm

Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte

Szólj hozzá!