TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenFone Zoom ZX551ML – gyerekjáték vele a fotózás

[TESZT] ASUS ZenFone Zoom ZX551ML – gyerekjáték vele a fotózás

Ha nem tartottuk volna eddig érdekesnek a fotózást, akkor egész biztos, hogy az ASUS ZenFone Zoom kipróbálása-használata után átértelmezzük a dolgok lényegiségét – ugyanis mára kifejezetten kultuszát éli az okostelefonos (mobileszközös) képalkotás.

teszt-asus-zenfone-zoom-techaddikt-001

Gondoljunk csak a folyamatos fotó- vagy videó posztokra, szelfikre, a legkülönbözőbb online felületek pedig el is várják, hogy feltöltsük megfelelő képanyaggal azokat.
Az ASUS már korábban több ízben meglovagolta ezt a vonalat (lásd ZenFone Laser, vagy ZenFone Selfie), úgyhogy kikövezett út állt a sorozatgyártás előtt. Nézzük részletesen, mit is tud az ASUS ZenFone Zoom!

Alapjában véve a ZX551ML modell egy 5.5 col IPS kijelzőt (1920×1080 FHD felbontással) hordozó telefon, örökölve minden pozitívumát az alapokat jelentő ZenFone 2-től. A készülék kialakítása kedvező, tenyérben jól elfér, a hátlap textúrája szövetmintás jellegű patternt vonultat fel, valódi bőr alapanyagokra építkezve. Ide került az ASUS ZenFone Zoom magja is, a 3x optikai lencsetag is.

Nem titkolt tény, hogy az ASUS ZenFone Zoom jelenleg a világon egyedülálló legvékonyabb háromszoros optikai zoomjával felszerelt okostelefon. Ez gyakorlatban azt jelenti egyrészt, hogy rendkívül kis helyen elfér a telefon méreteihez képest, könnyű a kezelhetősége, valamint azt is, hogy tényleges, 10 lencsetagból álló objektívet tartalmaz. Pont olyat, amelyet (akár tükrös DSLR) professzionális esetekben alkalmaznak, csak itt más méretarányok uralkodnak.

teszt-asus-zenfone-zoom-techaddikt-003

A HOYA által jegyzett objektív 10 lencsetagja 12-szeres nagyítást tesz lehetővé, ami tényleges, valós nagyítást jelent. Elfelejthetjük innentől kezdve a többszázszoros digitális zoomolást, az abból adódó szemetelést és pixelesedést, ugyanis az ASUS ZenFone Zoom egy ráközelítés – legyen az akár videófelvétel is – szinte teljesen zajmentes és tűéles marad, minden túlzás nélkül. Persze vegyük figyelembe azért, hogy nem egy célirányos felső-középkategóriás kompaktgépről, netán egy professzionális tükrös cserélhető obis variációról van szó.

teszt-asus-zenfone-zoom-techaddikt-004

Mindenesetre a fotózás élményét növeli az ASUS ZenFone Zoom-ba épített OIS optikai képstabilizáló funkció is, mely gyönyörűen tud együtt dolgozni a kettő darab integrált LED alapú Real Tone vakuval. Ráadásul a záridó az ASUS ZenFone Zoom esetében akár meg is négyszerezhető, így még inkább növelhető a képek tisztasága. Itt megjegyeznénk, hogy az automatika is jeleskedett, ugyanis végre sikerült kiküszöbölni az állandó, indokolatlan vakuzást (automata mód), ténylegesen mostoha fényviszonyoknál lép közbe a villanó, de ellenfényes plánoknál is dolgozik, derítővakuként. Óriási.

teszt-asus-zenfone-zoom-techaddikt-005

Ahhoz, hogy a mélységélességállítás ne több másodperces feladvány legyen, az ASUS ZenFone Zoom 3 századmásodperces lézeres autofókuszt kapott. Gyakorlatban ez kifejezetten előnyös, ha hirtelen ötlettől vezérelve szeretnénk elkapni az adott fotótémát, vagy például egy sporteseményt (futás, autó) fotografálnánk előszeretettel.

teszt-asus-zenfone-zoom-techaddikt-007

Az ASUS ZenFone Zoom természetesen megfelelően erőteljes hardvert kapott annak érdekében, hogy a képfeldolgozás, illetve maga a felhasználás is a lehető legzökkenésmentesebben történhessen. A tokozás alatt egy Intel Atom négymagos CPU dolgozik, 2.3 GHz-en, a megjelenítésért egy PowerVR G6430 lapka felel, OpenGL 3.0 támogatással.

teszt-asus-zenfone-zoom-techaddikt-006

A rendszerhez nem kevesebb, mint 4GB LPDDR3 RAM tartozik, ebből adódóan akár multitask feladatvégzést is nyugodt szívvel végezhetünk. A rögzített médiafolyam (videó, fénykép) 64GB eMMC háttértárral gazdálkodhat, úgyhogy egy pillanatig sem kell attól aggódnunk, hogy nem lenne elegendő kapacitásunk a vég nélkül gyártott multimédiás tartalomhoz.

Portáljaink folyamatosan jelen vannak Facebook-on, illetve Instagramon is. Érdemes figyelemmel követni frissítéseinket, ugyanis a képanyagot ASUS ZenFone Zoom-mal készítjük folyamatosan.

ASUS ZenFone Zoom specifikációk

Platform: Android 5.0(With ASUS ZenUI)

Szín: fekete, fehér

Méretek: 158.9 x 78.84 x 5 cm ~ 11.95 mm

Súly: 185 g (akkumulátorral)

CPU: Intel Atom négymagos Z3580 (2,3 GHz), PowerVR G6430 OpenGL 3.0-támogatással

Memória: 4GB LPDDR3 RAM

Háttértár: 64 GB eMMC Flash

Memória-bővítőhely: Micro-SD kártya (max. 128 GB)

Csatlakozási technológia: WLAN 802.11 a/b/g/n/ac

Kamera: 5 megapixel (előlap), nagy látószög, PixelMaster, Selfie Panorama mód
13 megapixel (hátlap), 10 tagú lencse, 3x optikai zoom / 12x összes zoom, autofókusz, 4 pontos OIS (optikai képstabilizálás), 10P HOYA objektív, 0,03 másodperces lézeres autofókusz, 32 másodperces hosszú expozíció, közeli makrófotózás (5 cm), két színű Real Tone vaku, Back Light (ellenfényes, HDR) mód és ASUS Pixel Enhancing technológia az akár 400%-kal világosabb és egyenletesen megvilágított képekért, Low Light (félhomályos) mód és ASUS PixelMaster technológia az akár 400%-kal ragyogóbb képekért, Manual (kézi) mód a DSLR-szerű részletes kamerabeállítások eléréséhez, Super resolution (magas felbontás) mód az akár 52x-es felbontású fényképekhez, Valós idejű „digitális kozmetika”, LED Flash

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte