TechAddikt Tesztek DJI DJI Osmo Pocket – zsebünkben a világ

[TESZT] DJI Osmo Pocket – zsebünkben a világ

A DJI kétségkívül megreformálta a videós-filmes világot gimbaljai piacra dobásával. Sőt, tovább is gondolta a koncepciót: miért ne lehetne a stabilizátorrendszert összeolvasztani magával a kamerával? Hihetetlen evolúció alig pár év alatt: teszteltük a DJI Osmo Pocket-et.

Idén lesz három éve, hogy először találkoztunk a DJI Osmo jelenséggel. Ahogy a bevezetőben is leírtuk körvonalazva, az Osmo egy kézi, kompakt gimbal, beépített kameraegységgel. Nem összetévesztendő az akciókamerákkal, bár teljesítményre és tudásra nagyjából azon a szinten mozog – mégis túlmutat azon a kategórián. Ha hollywoodi szlenggel élünk, igazán smooth cinema-t kreálhatunk vele, nyilván behatárolt keretek közt (képminőség például).

Mivel anyacégünk, a Wiedermann Media rendelkezik jócskán filmes tapasztalattal, máris az elején kijelenthetjük: az Osmo-vonal nem alkalmas professzionális felhasználásra, bár ott az X7, ami már közelít rendesen. Az X5 erős alsó-közép, az X3 pedig alsó kategória; a Pocket pedig hivatalosan az egész lineup alá lenne pozícionálva.

Érdekes módon viszont – a technológia fejlődésének hála – a DJI Osmo Pocket teljesítményben túlmutat az X3 határain, és valahová az X5 alá helyeznénk. Persze itt nincs cserélhető objektív, meg mindent elsöprő mélységélesség-effekt, de minden elfogultság nélkül: remekül megállja a helyét a hétköznapok felhasználói számára.

Manapság oly’ divatos kifejezés az influencer szó: hát pontosan nekik lett kitalálva a DJI Osmo Pocket. Mert tartalmat gyártani lehet vele dögivel, konkrétan előkapjuk a zsebünkből stílszerűen, egy gombnyomás, és máris rendszer standby, indulhat a felvétel.

A DJI Osmo Pocket valóban rendkívül kompakt, 12 centiméteres magassága révén tényleg tenyérnyi. Meglepő módon a parányi kijelző messzemenően alkalmas a snittek gyártására, még erőteljes napsütésben is kültéren is jól értelmezhető a közvetített stream. Ami egyébként végre latency-mentes, tehát nincs csúszás a valós időben megjelenített felvételi kép tekintetében. Az Osmo X3-nál és az X5-nél is bőségesen jelen volt ez, mivel ott Wi-Fi kapcsolattal csatlakozik a gimbal és a megjelenítő eszköz (okostelefon).

Ilyesmire a DJI Osmo Pocket esetében is van lehetőség. A doboz tartalmaz iOS és Android-kompatibilis tüskéket, melyeket egyszerű mozdulattal becsatlakoztathatunk a gimbal nyelébe, és így direktben rádugható az okoseszközre. Esetünkben nem a DJI GO alkalmazást kell társítanunk, hanem a DJI MIMO-t, amely végeredményben ugyanazt tudja, mint a GO, csak épp a Pocket-re lett szabva, optimalizálva.

A DJI Osmo Pocket-tel készítettünk pár snittet az épp aktuális BMW M550d xDrive Toruing autótesztünkhöz, az Autóaddikt.hu-ra, 4K-ban. Íme:

A DJI MIMO-n keresztül tudjuk elvégezni a DJI Osmo Pocket alapvető beállításait, mint például a gimbal axisok kalibrálását, vagy épp az első használatbavétel előtti termékaktiválást. Minden egyéb opció (felbontásállítás, képprofil beállítás, microSD formázás, stb.) szintén elérhető innen, viszont ezeket a DJI Osmo Pocket saját display-én is nagyszerűen állítgathatjuk.

A DJI Osmo Pocket egy 1/2.3″ képérzékelő lapkát kapott, effektív 12MP felbontással (fotó). Az ISO értékek is jók, bár csodát ne várjunk a 100-3200-as tartománytól, melyek fotó és videó esetén is egyezők.

Elektronikus zárszerkezet került a DJI Osmo Pocket-be, amely viszonylag élénk, jól alkamazkodik a helyzetszituációkhoz, 8-1/8000s értékkel dolgozik. Az ellenfényes plánokat is relatíve jól kezeli, igaz, itt kell némi idő, amíg az automatika átáll optimálisra, viszont manuálisan is belenyúlhatunk a rendszerbe e téren egy több fokozatból álló skála segítségével. A fentebb említett mélységélesség-mizériát jól kézben tartja, de vario/zoom híján a 4-5 centis közelség már bevállalható, itt találjuk körülbelül az első értékelhető fókuszpontot.

Az AF a DJI Osmo Pocket esetében közepesen gyors alapállásban, viszont ha arcfelismerő módba váltunk, gyorsabb hatást érzékelhetünk. Egyébként a Face Detection teljesen rendben van, szelfi módban, follow focusszal (vagy Active Track, ha jobban tetszik) még akár nagyobb sebesség mellett – futás, autós belső – remekül tartja a fókuszt a delikvensen.

Valószínűleg kevesen fogják a DJI Osmo Pocket-et fotózásra (is) használni, bár ki tudja. Az eszköz képes panorámamódban rögzíteni, de jópofa timelapse és motionlapse is készíthető vele pár gombnyomással.

Most pedig nézzük a felbontásokat! A DJI Osmo Pocket maximuma e téren a 4K, 24/25/30/48/50/60 FPS-t is tud, ami kiváló. Igaz, van crop, még szép, hogy van ekkora szenzornál – így is élvezhető igencsak a végeredmény. A 60 FPS viszonylag ritka még mostanában is ebben a kategóriában, így méltányolandó, hogy a Pocket-tel értékelhető lowmotion felvételek is készíthetők 3840×2160 képpont felbontás mellett. Emellett maradt a jó öreg FHD 1920×1080, 24/25/30/48/50/60/120 FPS-sel, úgyhogy itt méginkább mehet a lassítás, utómunkánál.

A DJI Osmo Pocket a DJI ARS hivatalos DJI márkakereskedésben vásárolható meg, bővebb információ IDE kattintva.

DJI Osmo Pocket specifikációk

CMOS: 1/2.3″

Optika: FOV 80 fok, F2.0 26mm ekvivalens

ISO tartomány: 100-3200 fotó, videó

Zár: 8s 1/8000s elektronikus zárszerkezet

Fotó mód: single shot, panorama, time-lapse, motionlapse

Maximum fotó felbontás: 4000×3000 pixel

Videó felbontás: 4K UHD 3840×2160 @ 24/25/30/48/50/60 FPS, FHD 1920×1080 @ 24/25/30/48/50/60/120 FPS

Videó felvételi módok: automata, slowmotion

Maximum videó bitráta: 100 Mbps

Videó formátumok: mp4/mov/mpeg4-avc/h.264

Memóriakártya: microSD, 256 GB

Akkumulátor: lítium-polimer 875 mAh

Méretek: 121.9×36.9×28.6 mm

Súly: 116 gramm