TechAddikt Tesztek DJI DJI Spark – minidrón, nagy tudással

[TESZT] DJI Spark – minidrón, nagy tudással

A DJI folyamatosan ontja jobbnál jobb termékeit – ez mára megszokottá vált. Az azonban még tőlük is egyedi, hogy olyan apró drónt dobjanak piacra, amely bátran versenyezhet magasabb kategóriákkal is – persze nyilván kompromisszumokkal. Teszteltük a DJI Spark-ot.

Tulajdonképpen a DJI Phantom széria is kicsinek számított az elmúlt 2-3 évben, és számít ma is, ha mondjuk egy Matrice modellel hasonlítjuk össze a kettőt. Nyilván más szegmens a drónok piacán belül, de érdemes azért párhuzamot vonni; minőség tekintetében nyilván a hordozott DSLR kamerával nem veszi fel a versenyt a Phantom 4 beépített gimbal kamerája, de a kompaktság, a kezelhetőség és nem utolsó sorban a súly miatt a mainstream, vagy ha jobban tetszik: consumer vonal masszív pillére.

No de mi történik akkor, ha kidob a kínai gyártó mondjuk egy Mavic Pro-t? Kompaktabb, kisebb, mint a Phantom 4. Tud az is natív 4K-t, ugyanaz a 3 tengelyes gimbal technológia került alkalmazásra, mint a nagyobb testvéreknél.

Nyilván választják sokan, de aki professzionális felhasználást részesít előnyben, az alapvetően a magasabb kategóriák képviselőinél keresgél. Broadcast minőséget (most nem a telefonos streamelésre gondolunk) a P4-szegmenstől felfelé tudnak nyújtani a DJI drónjai, ez tény. Akinek pedig a mobilitás fontos, választhatja a Mavic Pro-t.

Vagy a Spark-ot. Ugyanis a DJI nem elégedett meg a Mavic Pro által hozott kompakt mérettel, máris előrukkolt megjelenése után körülbelül fél évvel a DJI Spark.kal. Hirteken robbant be a köztudatba, úgy 2 hónappal ezelőtt még csak hírből ismertük, korai sample-k lepték el a világsajtót, de még inkább a YouTube nemzetközileg elismert vloggerei tesztelgették.

Most pedig megérkezett a Techaddikt.hu szerkesztőségébe is a DJI Spark, nem engineering sample-ként, hanem teljes értékű retail verziós darabként, egyenesen a Duplitec-től.

A DJI Spark doboza nagyjából akkora, mint egy okostelefoné, na jó, 2 évvel ezelőtti okostelefoné. Vagy mint egy mai 7 colos tableté. Kibontás után aprócska, bőrönd szerű, kinyitható, hungarocellhez hasonlítható anyagú hordozható tokot kapunk, ebben lapul maga a Spark, mellette pedig az USB töltőkábel, az adapterfej, valamint némi manual is helyet kapott. Saját, dedikált töltője nincs a DJI Spark-nak, USB-n keresztül mehet a charging.

 

Nem csak dedikált töltője, de távirányítója sincs a DJI Spark-nak. Ezt a feladatot nemes egyszerűséggel bízzuk rá okoseszközünkre (mi ASUS Zenfone 3 Deluxe-ot használtunk a teszthez), lehet ez okostelefon, vagy táblagép is. Nyilván telepítenünk kell használatbavétel előtt a DJI GO 4 alkalmazást – ne a “sima” GO-t, az maximum P3-ig jó, no meg az Osmo-kat kezeli még egyelőre.

Miután megvan a DJI GO 4 applikáció, kezdődhet a DJI Spark és az okoseszköz összehangolása. Nálunk ez elsőre nem sikerült, mivel más eszközzel lehetett a tesztkészülék párosítva, ezért nulláztuk a kapcsolatot: az akkumulátor ki- és bekapcslógombját folyamatos nyomva tartás mellett 4-5 másodpercen keresztül le is zajlott a reset, a WiFi kapcsolatok frissítése és újralistázása után meg is jelent a felhohzatalban a Spark, mint csatlakozási pont. Az SSID-t automatikusan kiosztotta, viszont a pass-t nekünk kell beírni, ami mindig ugyanaz – az akku alatt található gyári címkén meg is található az adat, de QUAR kódként is beolvasható.

Miután megtörtént a szinkronizálás, indíthatjuk is a drónt. A kalibrálás egy szempillantás alatt megtörtént, compasst azért újralőttük – mehetett is a mókázás. Mondjuk elég mókás valóban telefonról irányítani drónt, az érintőképernyő sajátosságai miatt kissebbfajta erőpróba volt – megszokás kérdése, 5 perc elteltével otthonosabban mozogtunk már e téren is.

Reptetés előtt frissítettük a DJI Spark firmware-ét. A Duplitec kollégája átadáskor említette, hogy az első firmware-ek nem igazán oldották meg a drón kiegyensúlyozását, így szélben instabil, de még lebegés közben sem tudja tartani a pozícióját. Annak rendje s módja szerint a legfrissebb fw-vel felszerelve ilyen problémába nem futottunk bele, ráadásul a compass kalibráció után szögegyenesen állt a levegőben a DJI Spark.

Nem fickóskodtunk nagyon a DJI Spark tesztelése során, 50 méteres körzetben reptettünk, mindig látótávolságon belül. Igaz, ha telefonról, WiFi kapcsolattal irányítunk, nincs is sokkal nagyobb tényleges hatótáv, viszont ha hozzávaló távirányítót is beszerzünk (hasonló a Mavic Pro távirányító egységéhez), úgy a range is jelentősen megnövelhető.

Persze nem minden a hatótáv, ha korlátozott az akkumulátor rendelkezésre álló ideje: a DJI Spark esetében ez gyakorlatban 14-16 perc, legalábbis mi ennyit tudtunk kihozni belőle. Ebben benne volt intenzív (nem sport mód) haladás előre, körözés, maximum sebességgel emelkedés 50 méter magasságig, maximum sebességgel süllyedés 50 méterről 2 méterre, valamint sok egyhelyben lebegés (hovering) a fotók elkészítése kapcsán.

A DJI Spark fel van szerelve minden olyan opcióval és technológiával, amelyet a nagyobb márkatársaik is tudnak. A mechanikus gimbal hasonló elven működik, mint a Phantom 4 széria, vagy még inkább a Mavic Pro esetében, az automatikus hazatérés GPS alapon pedig segíti az irányítást és kezelést.

El lett látva rengeteg szenzorral a DJI Spark is, ennek megfelelően előre haladásnál és ereszkedésnél megvan a védelem – persze figyeljünk arra, hogy a szenzorok hatékony működéséhez ne repüljünk gyorsabban 15-20 kilométer/órás sebességnél.

A DJI Spark egy 1/2.3″ átmérőjű CMOS szenzorral rendelkezik, melyhez egy fix 25mm-es (35mm ekvivalens), f/2.6 lencse tartozik. A videók ISO tartománya 100-3200, fotóknál ez 100-1600 értékre módosul.

Videók készítésénél (microSD kártyára) egyetlen felbontás áll rendelkezésünkre, 1920×1080 FHD, 30FPS rátával. Ez egy általános, leginkább elterjedt méretezés, felhasználási tartományában bőségesen elegendő lehet.

Mivel még fog érkezni hozzánk DJI Spark, ezért most a sokat reklámozott gesztusvezérlést elhagytuk, így lesz apropója a tesztelésnek a következő alkalommal is. Remélhetőleg akkor saját tartozékként beszerezhető távirányítóval lesz felvértezve a drón, így még többet ki tudunk majd hozni belőle.

DJI Spark specifikációk

Kamera szenzor: 1/2.3″ CMOS

Effektív pixelszám: 12 MP

Optika: FOV 81.9° 25 mm (35 mm ekvivalens) f/2.6

ISO tartomány: 100-3200 (videó), 100-1600 (fotó)

Elektronikus zársebesség: 2-1/8000 s

Fotó képméret maximuma: 3968×2976

Állókép fotó mód: Single Shot, Burst Shooting: 3 frames, Auto Exposure Bracketing (AEB): 3 bracketed frames at 0.7 EV bias

Intervallum: 2/3/5/7/10/15/20/30/60 s

Videó felbontás: FHD: 1920×1080 30p

Max videó bitsűrűség: 24 Mbps

Támogatott fájlrendszer: FAT32

Fotó formátum: JPEG

Videó formátum: MP4 (MPEG-4 AVC/H.264)

Akkumulátor: 2970 mAh lítium-polimer, 11.4 V / Intelligens akkumulátor: 1480 mAh

Nettó súly: körülbelül 95 gramm

Töltési hőmérséklettartomány: 5-40 Celsius fok

Gimbal kontroll: -85°-tól 0°-ig

Stabilizátor: 2 tengelyes mechanikus (pitch, roll)

Vision System garantált működés: ≤36 km/h 2 méterrel a talaj felett

Magasság tartomány: 0-8 méter

Működési tartomány: 0-30 méter

Működési környezet: világos, mintázott felületek érzékelése megfelelő félnyben >15 lux

Wi-Fi működési frekvencia: 2.4 GHz/5.8 GHz

Maximális adatátvitel: 100 m (távolság), 50 m (magasság)

A drón felszállási nettó súlya: 300 gramm

Méretek: 143×143×55 mm

Átmérő, propellerek nélkül: 170 mm

Maximum emelkedési sebesség: 3 m/s Sport módban, szélcsendben

Maximum süllyedési sebesség : 3 m/s Auto Landing módban

Maximum sebesség: 50 kilométer/óra Sport módban, szélcsendben

Maximális működési magasság, tengerszint felett: 4000 m

Maximum repülési időtartam: 16 perc szélcsendben, 20 km/h sebességgel (

Maximum lebegési idő: 15 perc szélcsendben

Üzemi hőmérséklet: 0°-40° Celsius fok

Műholdas pozicionálás: GPS/GLONASS

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. A Techaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS