TechAddikt Tesztek DJI DJI Osmo Mobile – elérhető a profik szintje okostelefonnal is

[TESZT] DJI Osmo Mobile – elérhető a profik szintje okostelefonnal is

Nemrégiben mutattuk be a Techaddikt.hu hasábjain a DJI Osmo gimbal kameráját, annak minden előnyével és minimális hátrányával. Most egy lényegesen olcsóbb megoldásra hívnánk fel a figyelmet, elsősorban azokat célozva, akik költséghatékonyan bár, de szeretnének kitűnni a tömegből mobiltelefonos videóikkal a szociális hálókon, vlogokban, vagy a YouTube-on. Nekik fejlesztették a DJI Osmo Mobile-t.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-004

 

Nem kell ecsetelnünk, hogy manapság mekkora népszerűség övezi a videómegosztókat, s az ezekhez kapcsolódó, teljesen újkori „foglalkozásokat” is: videobloggernek, azaz vloggernek lenni menő, csillagászati összegeket lehet vele keresni alapvetően külföldön, s azon belül is angol nyelvterületeken – nem vitás, hogy ezeknek az önjelölt műsorkészítőknek kellenek olyan eszközök, amelyekkel könnyedén, akár zsebben hordva készíthetnek elfogadható, bár nem broadcast minőségű felvételeket.

A DJI Osmo Mobile itt jön képbe: ha olyan, elsősorban akciócentrikus felvételeket szeretnénk készíteni, amelyekben a létező legkevesebb bemozdulást szeretnénk, egyértelműen ez a kiegészítő a ránk szabott. Persze kell hozzá egy combos hardverkiépítéssel bíró okostelefon, amellyel legalább 1080p felbontásban virító streamet tudunk készíteni, de a 4K UHD sem jelent hátrányt nyilván. Igaz, ott már hardverzékeny szempontok játszanak szerepet, alapvetően az utómunkánál, ugyanis az átlag felhasználó nem rendelkezik minimum 16 GB DDR4 RAM-mal és i7 kategóriájú CPU-val, hozzá minimum 4 GB VRAM-ot felvonultató VGA-val. Ugyanis ez az alap minimum, ami a 4K, magas bitsűrűségű videofolyamokhoz javallott, ellenkező esetben jön a kellemtlen lag, vagy ha jobban tetszik: szaggatós irány.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-006

Elég az hozzá, hogy valamivel 100 ezer forint felett bevásárlohatjuk a DJI Osmo Mobile gimbalt okostelefonunkhoz. A termék maximum 5.5 col képátlós telefont képes fogadni, a nyélre erősített gimbalfej tartója a hátsó részen elhelyezkedő rögzítő jobbra- illetve balra forgatásával nyitható és zárható, azaz szabható a társított mobil méretéhez. Mi tesztünkhöz ASUS Zenfone 3-at használtunk, alapvetően azért, mert jelenleg ez a telefon az Android OS alapú termékvonal egyik legjobb ár-érték arányú variánsa, valamint igen erőteljes hardverrel bír – ASUS Zenfone 3 tesztünkben kitértünk minden részletre e téren is.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-008

Fontos, hogy a DJI Osmo Mobile életre keltéséhez elsődleges, hogy rögzítsük az alkalmazott mobileszközt. A gimbal ugyanis súlyérzékelés után áll be alapállapotba, nyilván az install után vehető használatba az egész rendszer, valamint ekkor lehet párosítani is a telefonnal.

Az Osmo-tól és Phantom-tól eltérően itt nem WiFi-n keresztül történik a DJI Go apphez a csatlakozás, hanem Bluetooth 4.0 szabvánnyal, ráadásul az alkalmazott technológia a lehető legkevesebb enregiát képes fogyasztani, így az adatátvitel nem terheli kimondottan a 980 mAh kapacitású intelligens akkumulátort, valamint nincs különösebb kihatással annak üzemidejére.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-009

Miután sikerült összeraknunk az egészet, jöhet a felvételkészítés. A DJI Go applikáció autmatikusan kamera üzemmódba kapcsolja a mobilt, a rögzítés értelemszerűen a belső tárhelyre történik, de kiválaszthatunk alternatív módként microSDHC kártyát is, amennyiben a telefon képes kezelni ilyesmit (a mai highend készülékek kivétel nélkül szinte).

A DJI Osmo Mobile gimbalja jelen esetben is rendkívül stabil, pontos, vízszinteltérést most sem tapasztaltunk, X és Y tengelyen szintén torzítás- és tévesztésmentes eszközkezelést tapasztaltunk. A használat előtt nem árt kalibrálni, akár manuálisan, akár automatikusan; mindenesetre a kevésbé hozzáértők eleinte válasszák azokat a profilokat, amelyeket maga az app ajánl.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-010

Mindez vonatkozik a készülékbeállításokra is, bár itt nagyjából minden felhasználó esetében más és más értékek az optimálisak, alaphangon a társított telefon tulajdonságaitól függően. Mindenesetre a DJI Go app-en keresztül minden finomhangolható és elérhető, nem kell párhuzamosan a mobileszköz hangolásával bajlódni.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-011

Természetesen a DJI Osmo Mobile hosszú expozíciós idejű fotók elkészítéséhez is nagy segítséget nyújt. Ez leginkább kevés fénynél, kézből fotózás esetén nyújthat nagy segítséget, ugyanis a remegésmentes használat az alapja annak, hogy esti-éjszakai környezetben a lehető legtisztább és elmosódásmentesebb felvételeket készíthessük.

Jelenleg a DJI Osmo Mobile több helyen is megvásárolható, mi azonban a MyActionCam boltját ajánljuk. Igaz, nem itt a legolcsóbb az eszköz, de máris elkerülhetjük a szürkeimportból származó kellemetlenségeket – a MyActionCam az egyetlen magyarországi hivatalos DJI-forgalmazó. Mindezek mellett a staff segítőkészsége, szakértelme szintén garancia arra, hogy többször is visszatérjünk, főként, ha érdekeltek vagyunk a témában.

dji-osmo-mobile-myactioncam-techaddikt-002

DJI Osmo Mobile specifikációk

Fogantyú méret: 61.8×48.2×161.5 mm

Súly, akkuval: 201 g

Gimbal: Zenmuse M1 ZM01

Súly: 300 g

Fogyasztás 2.5 W

Súly: 300 gramm

Irányítható tartomány: pásztázás – ±150°, forgás – ±25°, dőlés – -125°-tól +35°-ig

Maximum irányítható sebesség 120°/mp

Mobiltelefon: maximum 5.5 col képátló (ajánlott)

Adatátvitel: Bluetooth Low Energy 4.0

Intelligens akkumulátor: HB01-522365

Kapacitás: 980 mAh

Feszültség: 11.1 V

Működési hőmérséklet 0°-tól 40° C-ig

A DJI Osmo megvásárolható a MyActionCam üzletében, mi őket választottuk.

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte