TechAddikt Tesztek Fujitsu Fujitsu CELSIUS H770 – munkaállomás a táskánkban

[TESZT] Fujitsu CELSIUS H770 – munkaállomás a táskánkban

Ahhoz képest, hogy a Fujitsu CELSIUS H770 egy teljes értékű workstation, azaz munkaállomás, kimondottan kompakt paraméterekkel rendelkezik. Az eszközt olyanoknak ajánljuk, akiknek forntos a termelékenység, valamint multitask jelleggel számításigényes munkavégzést folytatnak menet közben.

Így hát nem meglepő, hogy a Fujitsu CELSIUS H770 megkönnyíti napjaink munkavégzését. Főként, hogy bármely desktop környezetben pillanatok alatt magára talál, tehát ha az irodában szeretnénk hozzáintegrálni az ottani hálózathoz, mindössze pillanatok kérdése az egész.

Tesztelt Fujitsu CELSIUS H770 modellünkbe Intel Xeon E3-1535MCPU került, tehát a legizmosabb verzióval dolgozhattunk, amely jelenleg e típus esetén létezik. A processzorhoz 8MB külső cache tartozik, alapórajel-frekvenciája 3.1 GHz, de biztonságos overclockkal egészen 4.2 GHz-ig húzható.

Mindehhez nem kevesebb, mint 32 GB fedélzeti dedikált DDR4 2.4 GHz (ECC) lett társítva, így nagyjából párhuzamosan első körben 15 feladatot adtunk ki a Fujitsu CELSIUS H770 tesztgépnek. Ezekkel meg is birkózott jól, igaz, a taskek leginkább szövegszerkesztési és táblázatkezelési folyamatok voltak elsősorban.

Aztán rájöttünk, hogy a szintén dedikált NVIDIA Quadro M2200 4GB VRAM-mal felszerelt GPU lapka több, mint elegendő grafikus munkák végzéséhez. Egész pontosan videóvágáshoz, ugyanis az Autóaddikt.hu egyik autós videóját pont a Fujitsu CELSIUS H770 tesztidőszaka alatt kellett megvágni, utómunkázni – mi sem lehetett ideálisabb ilyen munkálatokhoz a Fujitsu CELSIUS H770-nél.

Nem csalódtunk: a renderelés hihetetlen gyorsan ment végbe, próbáltuk 4K, majd hagyományosabb FHD tartalmak révén is. Példaképpen egy 4K felbontású, cirka 3 perces videóanyag effektekkel, graifkával, hanggal mindössze 58 másodperc alatt lett készen, az FHD-s verzió ugyanezen paraméterekkel 33 másodperc. Nem rossz, igaz?

Nyilván ehhez a kellemes teljesítményhez hozzájön a Fujitsu CELSIUS H770-be épített 512 GB kapacitású SSD is, amely ugyan a bootolási (OS) feladatokat látja el alapvetően; mi is ezt használtuk háttértárnak a videós munkákhoz. A gyorsaság garantált volt tehát, úgyhogy kivetnivalót nem találtunk. Úgy gondoltuk, ha ezzel a kifejezetten CPU- és GPU igényes feladattal könnyedén boldogul a Fujitsu CELSIUS H770, akkor nagy meglepetés más téren sem érhet igazán.

Mára kihalófélben vannak az optikai meghajtók. Egyre inkább háttérbe szorulnak, ez tény – viszont nem árt, ha a munkaállomásunk ilyesmit is tartalmaz (főként, ha multimédiás kapcsolódású munkavégzéshez használjuk a laptopot).

Van tehát Blu-ray író.olvasó kombónk is, ami szintén remek szolgálatot tett tesztelésünk során: mind olvasási, mind pedig írási benchmarkjaink azt igazolták, hogy a gyárilag megadott és elgondolt normák pontosan teljesíthetők gyakorlatban is.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük a Fujitsu CELSIUS H770 megjelenítőjére vonatkozó részleteket: 39.5 centiméter képátlóval érkezett a tesztkészülék, ez gyakorlatban, s a köznyelvben 15.6 colt jelent. Az UHD 4K felbontást tudó LED háttérvilágítást kapott IPS panel tükröződésmentességét direkt napsütésben tettük próbára, remek eredménnyel. Optimálisra húzott betekintési szögekkel, 300 dc/m2 fényerővel, 700:1 kontrasztaránnyal hozzávetőlegesen minden felhasználási környezetben megállja a helyét.

Fujitsu CELSIUS H770 specifikációk

OS: Windows 10 Pro

Chipset: CPU-ba integrált Intel QM175

CPU: Intel Xeon E3-1535M 8MB @3.1 GHz (4.2 GHz túlhajtásig)

RAM: 32 GB DDR4 @ 2400 Mhz

Támogatott RAM mennyiség maximum: 64 GB 2400 MHz

SSD: PCIe-SSD, 512 GB, M.2 module, SED

Aljzatok: 1 kombinált 3.5mm audio-mikrofon,  1 kombinált audio line in-out, 2 USB Type-A, 1 USB Type.-C, 1 HDMI, 1 Ethernet, 1 Kensington, 1 SmartCard, 1 SIM, 1 SDHC

Kijelző: 15.6 LED UHD 3840×2160 IPS érintőpanel

GPU: NVIDIA Quadro M2200 4GB

Súly: kb. 2750 gramm, konfigurációtól függ

Méret: 380x257x24.8/31.9 mm

Akku üzemidő: 11 óra átlagos felhasználással (saját mérésünk)

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal