TechAddikt Tesztek Fujitsu Fujitsu Stylistic R726 – optimális megoldás és stílusos megközelítés

[TESZT] Fujitsu Stylistic R726 – optimális megoldás és stílusos megközelítés

Talán nem véletlen a Fujitsu Stylistic R726 stílusosságra utaló szó a teljes elnevezésben, ugyanis a gyártó ténylegesen próbált minden olyan jellegzetességet és a hétköznapi felhasználás során nélkülözhetetlen opciót belepréselni az eszközbe, amelyre szüksége lehet a felhasználónak.

Jelen esetben a felhasználó lehet az üzleti szféra képviselője, de lehet természetesen bárki, aki vágyja a kettő az egyben táblagépek minden átlagos hétköznapra kivetített pozitívumát. Persze kompromisszumot kell kötni a Fujitsu Stylistic R726 esetében is, de alapvetően hanyagolható jelleggel.

A Fujitsu Stylistic R726 dobozolása lényegre törő, minden remek elrendezést kapott a kialakítás tekintetében. A hazai importőr külön csomagolt dokkolót is a rendelkezésünkre bocsátott a teszt idejére, aminek külön örültünk, hiszen a felhasználhatóság így lett teljesen komplex.

Mint minden klasszikus esetben, a Fujitsu Stylistic R726 két főbb részre tagolható: maga a táblagép modul, illetve a hozzá tartozó vezetéknélküli, Bluetooth 4.1-et használó, kimondottan ergonómikus, könnyen kezelhető-használható billentyűzet. Itt a fizikai értelemben vett kapcsolódás mágneses alapú, maga a kijelző pedig egy ügyesen kihajtható támasztékkal állítható stabilan szolgálatba, úgy, hogy a lehető legtöbb betekintési szöget biztosítsa felhasználáskor.

31.8 centiméter, azaz 12.5 col képátlót kapunk a Fujitsu Stylistic R726 esetében, amely már a kisebb méretű, netbook-kategóriánál magasabb szintű képviselőket jellemzi. Persze a 15 hüvelykes termékek már ténylegesen más szférába tartoznak, de itt még nem érezhető hiány, hiszen már az első blikktől kezdve az ember keze alá dolgozik az eszköz.

A panel egyébként PLS alapú, a maximális felbontás FHD 1920×1080, 700:1400 cd/pixel fényerővel. A kijelző felülete tükröződésmentes, a kontrasztarány, illetve a teljes értelemben vett fényerő is optimális (automatikusan is tudja állítani a leginkább megfelelő profilt): tesztjeink során masszív ellenfényben is remek képet produkált a Fujitsu Stylistic R726, autóban, vagy szabadban próbálva (utóbbi esetben drón monitorozáshoz használtuk).

Ahhoz, hogy a Fujitsu Stylistic R726-ra előtelepített Windows 10 rendszer (esetünkben Win10 Home) a lehető legtöbbet produkálja, szükség van egy jól passzoló GPU-ra is. A zökkenőmentes grafikus, illetve 3D grafikus megjelenítésért az Intel HD Graphics 520 lapkája felel, mely lehetővé teszi, hogy akár alsó-közép, valamint középkategóriás játékok is kényelmesen futtathatók legyenek átlagos beállításokkal. Vagy az is megoldás, ha pár évvel ezelőtti nagyobb címeket porolunk le, egy 2012-es FPS vagy autós történet szinte teljes tálalásában játszható.

Tesztkészülékünk a jelenleg Fujitsu Stylistic R726-ban elérhető legerősebb CPU-t kapta egy Intel Core i7-6600U személyében, 2.6 GHz sávszéllel (az Intel chipset a processzorba integrélva). Bár az architektúra még nem a legfrissebb i7-generáció képviselője, mégis figyelemre méltó teljesítményt kínál túlmutatva a 2 az 1-ben kategória egyéb megoldásain.

HDD nincs, SSD viszont van: a Fujitsu Stylistic R726 tesztmodell SATA III szabvánnyal felvértezett, 512 GB tárhelykapacitású verziót kapott. Az OS nagyjából minden előre, és utólag telepített összetevőjével együtt 20 GB-t foglal – itt érdemes külön partíciókban gondolkodni. A fennmaradó közel teljes kapacitás bőségesen elegendő hátteret nyújt nagyobb területet igénylő applikációk (Photoshop, Lightroom), illetve a fentebb már részletezett játékok számára is.

Remek csatlakoztathatóság jellemzi a Fujitsu Stylistic R726 modellt. Találunk 3.5 milliméteres audio ki- és bemeneteket, konkrétan fejhallgató-mikrofon kombinációt, USB 3.0 aljzatot töltés funkcióval, HDMI 2.0 kimenetet, Display Port kimenetet, memóriakártya és SIM kártya aljzatot is.

Ha esetleg kiiktatnánk a vezetéknélküli kapcsolódás minden előnyét, akkor rendelkezésre áll gigabites LAN Ethernet aljzat is. Ez mindenképp előnyös, ha például egy külföldi utazás alkalmával a szállodaszobában elérhető vezetéken nagysebességű internet-hozzáférés, azonban WiFi-n keresztül csak korlátozott a kapcsolat sávszéle.

Az egyik legsarkalatosabb kérdés egy kettő az egyben eszköznél az akkumulátor-üzemidő, azaz a rendelkezésre állás ténylegessége. Nos, a Fujitsu Stylistic R726 nem szenved hiányt semmiben ilyen területen sem, méréseink szerint stabil 8 és fél órás használattal sikerült lemerítenünk az egységet. A 8 és fél órát nem egyhuzamban történő használattal kell értelmezni, ugyanis akadt számos üresjárat, készenléti állapotba helyezés, illetve több esetben használtuk a mellékelt billentyűzetet is. A vezetéknélküli kapcsolódást részesítettük előnyben, nyilvános, valamint privát hálózatokat is használtunk, áltagosan közepes jelerősséggel. Utóbbinak örültünk is, hiszen a leginkább hétköznapi megközelítése a netes felhasználásnak sok esetben történik nyilvánosan, például egy bevásárlóközpontban. E helyeken ugyebár általában gyenge a WiFi-jel, ami nagyobb igénybevételnek teheti ki az akkut, kvázi gyorsabban merülhet az átlagosnál.

Bár a Fujitsu Stylistic R726 nem kimondottan konzumer termék, leginkább business célokra lett fejlesztve, mégis bátran ajánljuk mindazoknak, akik átfogó megoldásként keresnek olyan táblagépet a hétköznapi munkavégzéshez és szórakozáshoz, amely minden igényt kielégít. Nem mellesleg a dizájn is meggyőző, hiszen a visszafogott, minimalistába hajló stílus bármely korosztály ízlésének megfelelhet.

Fujitsu Stylistic R726 specifikációk

OS: Windows 10 Pro

CPU: Intel Core i7-6600U@2.6 GHz, integrált chipset

HDD: SSD SATA III, 512 GB M.2

Kijelző: 31.8 cm (12.5 col),PLS (Plane to Line Switching), Full HD, tükröződésmentes kijelző, 1920×1080, 700:1400 cd

GPU: Intel HD Graphics 520

Aljzatok, kimenetek: 3.5 mm kombinált audio (fejhallgató/mikrofon), USB 3.0 töltési funkcióval, VGA a dokkolón, HDMI 2.0, mini DP, Ethernet a dokkolón, SIM, memóriakártya

Kamera: előlapi 2MP, hátlapi 5MP autofókusszal

Súly: 830 gramm (tablet), 1170 gramm (tablet és billentyűzet)

Méretek: 319 x 9.5 x 201 mm

Akkumulátor üzemidő: akár 9 óra 52 perc / 8 óra 52 perc billentyűzettel