TechAddikt Tesztek Acer Acer C205 LED projektor teszt

Acer C205 LED projektor teszt

Szemmel láthatóan hatalmas a projektorok jelenlegi térhódítása, ám közel sem mindegy, milyen jellegű terméket választunk. Sokféle szempontnak kell megfelelnie a delikvens terméknek, de hála az égnek, nincs hiány a szegmensben, továbbá a piac is remek választékot kínál az érdeklődők számára.

acer_c205_techaddikt_teszt_002

Talán az egyik leginkább sarkalatos pont lehet a helyigény, a méret kérdésével a középpontban. Nagy valószínűséggel az Acer kiválóan átérezte a vásárlók igényeit, s bele is trafált rendesen, amikor gyártásba vitték az Acer C205 hordozható, LED technológiára építkező projektort. Nyilvánvalóan sokak igényét elégítik eme termékkel ki, ugyanis tökélyre hangoltan megfelel a legszélsőségesebb, otthoni és üzleti felhasználás támasztotta igényeknek.

Ahogyan megszokhattuk az Acer-től, a dobozolás jelen esetben is praktikus, tömör, ennek megfelelően zsúfoltnak is tűnhet, no meg a fedél visszahelyezésével támadt némi gondunk az elején – a készülék a csomagolás legfelső szintjén helyezkedik el, túllépve a pakk falainak felső határát; viszont örömmel konstatáltuk, hogy a fedőlap négy ponton szivacsokkal lett kipárnázva, így finoman veszi fel az aprócska Acer C205 alakzatát.

acer_c205_techaddikt_teszt_005

Dokumentáció a középső szinten, majd alul a tápegység, annak kábele, valamint a micro USB-HDMI (MHL) kábel kapott helyet, külön rekeszekben. Az újracsomagolás tehát nem ördöngös feladat, ami ugye szállítás esetén nem utolsó szempont. Viszont az Acer C205 annyira parányi, hogy dobozra alapvetően szükség nem is lesz utazásnál, elegendő a mellékelt műbőr jellegű kis tok, mely véd a karcolásoktól, vagy akár az enyhébb, nedvesebb környezettől is. A bátrabbak akár nagyobb zsebbe is csúsztathatják, túlzott gond nem lesz belőle.

Az Acer C205 tenyérben elfér – persze relatív, kinek mekkora a tenyere -, a sarkok legömbölyítése, a tokozás robosztus kiképzése mind elősegíti a praktikus elhelyezést, használatot. A front bordán helyezkedik el a manuális fókuszú, F/1.8-as, 7.18 milliméter fókusztávolságú lencse, melyhez természetesen LED izzó tartozik, a gyártó szerint 20 ezer órás élettartammal. Mindez akár 10 ezer (!) munkaórával fejelhető meg, amennyiben ECO módban használjuk az Acer C205-öt, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy a köztes (vetítések közötti eltelt időintervallumot) áthidaljuk az energiahatékony standby és alvó üzemmódok közbeiktatásával.

acer_c205_techaddikt_teszt_004Legkisebb vetítési távolságként 730 millimétert kapunk papírforma szerint, méréseink alapján ez 742 milliméter volt, úgy, hogy ténylegesen éles képet kapjunk. 2 és fél méter, hozzávetőlegesen 2400 milliméter (gyári, saját mérés: 2497 milliméter) a maximális vetítési táv, így jól látható, hogy az Acer C205 leginkább otthoni környezetben érzi magát elemében, vagy kisebb-közepes vállalkozások kiváló kiegészítőjeként is akár.

762 milliméter a legkisebb vetíthető kép átmérője az Acer szerint, mi ezt 759 milliméter átlónak mértük; míg a legnagyobb elérhető vetület átmérő 2540 milliméter volt – itt teljesen egyezett a gyári, illetve az általunk mért adat.

acer_c205_techaddikt_teszt_007Kis mérete ellenére remekbeszabottan dolgozott az Acer C205, szinte már a hihetetlen kategóriát súrolva, ugyanis folyamatos lenyűgöző erővel hat ránk az, ha egy zsebprojektor ekkora teljesítményre képes. A 60 Hz-es képfrissítesnek köszönhetően visszafogottan tapasztaltunk villódzást, vagy a szem számára fárasztó megjelenítést, az 1000:1 kontrasztarány megfelelő, még nappali háttérfény esetében is. A színkeverés 16.7 millió árnyalatot képes kezelni, 24 bites színmélységben – ez látszik is, hiszen élethű, színtelt és masszív képfolyamot kapunk, akár rosszabb minőségű falfelületeken is.

Maximális felbontásként 1280×800 képpontot, míg natív felbontásban 854×400 képpontot kapunk, alaphangon 4:3-as képaránnyal, de natívban kijelölhetjük a 16:9-et is. Így az 1280×800-as felbontással utóbbi képarányt prioritásba helyezve HD megjelenítésre is lehetőség nyílik, jó minőségben.

acer_c205_techaddikt_teszt_006

Folytassuk az Acer C205 LED projektor taglalását a kezelőfelülettel, valamint a csatlakoztathatóság mikéntjével. Az eszköz kezelése nem igényel kifejezetten nagy rutint, vagy műszaki rálátást, ugyanis a ki- és bekapcsolás (hátsó borda) mellett az alapvető multimédiás fájlok kezelését a fedlapon elhelyezkedő módváltó illetve hangverőszabályozó érintőgombokkal végezhetjük.

Ki kell hangsúlyoznunk, hogy az Acer C205 alapvetően önmagában nem képes feladatvégzésre, perifériaként csatlakoztatható okoseszköhöz, mint például okostelefonok, tabletek, de notebookhoz, vagy akár asztali PC megoldásokhoz is kiválóan társítható. A rendkívül kicsi méretnek köszönhetően leginkább az okostelefon-Acer C205 kombó képzelhető el ideálisnak, így valóban kompromisszumoktól mentes társa lehet az elfoglalt, akár üzleti célú felhasználásnak. Főként, hogy az Acer C205 rendelkezik beépített 3980 mAh-s lítium-ion akkumulátorral is, melynek teljes töltés utáni rendelkezésre álló ideje meghaladja a 2 órát (2.2 órás folyamatos felhasználást rögzítettünk, FWVGA 854×480-es felbontásban).

acer_c205_techaddikt_teszt_003

3.5 milliméteres audio, valamint HDMI és USB aljzatok találhatók az Acer C205 hátulján, ezek mellett az adapterkábel csatlakozója (töltéshez és hálózati áramellátáshoz egyaránt), és a ki-be kapcsoló billentyű.

Ha szemből nézzük az Acer C205 LED miniprojekorát, a bal oldali traktusban hallat magáról az egyébként viszonylag halk, maximum 29 dB zajszinttel bíró ventilátor egység. ECO módban ez is csökken, 4 dB-vel, tehát akár 25 dB-en is megtarthatjuk a működésnél, alapvetően terhelésnél jelentkező hanghatásokat.

acer_c205_techaddikt_teszt_001

Alapvető audio-lejátszási tevékenységhez is alkalmas az Acer C205, beleértve a szimpla zenehallgatástól a stream lejátszásig szinte mindent. Ne várjunk magas hangminőséget, a 2x2W-os, 4W összteljesítményű speaker-páros középmagas tartományban képes remekelni.

Acer C205 specifikációk

Lencse típusa: manuálisan állítható fókusz

Rekeszérték: F/1.8

Maximum fókusztávolság: 7.18 milliméter

Minimális kivetített képátló: 762 milliméter

Maximális kivetített képátló: 2540 milliméter

Minimális vetítési távolság: 730 milliméter

Maximális vetítési távolság: 2400 milliméter

Izzó típusa: LED

Izzó élettartama, normál módban: 20 ezer óra

Izzó élettartama, ECO módban: 30 ezer óra

Maximális képfrissítés: 60 Hz

Színképzés: 16.7 millió, 24 bit

Maximális felbontás: 1280 x 800

Natív felbontás: 854 x 480

Natív képarány: 16:9

Kompatibilis képarány: 4:3

Kontrasztarány: 1,000:1

Hangszórók száma: 2, sztereó

Hangszórók kimeneti teljesítménye: 2×2 W

HDMI port, USB port: van

Akkumulátor típusa: lítium-ion

Akkumulátor kapacitás: 3980 mAh

Teljesítményfelvétel: 32 W

Súly: 302 gramm

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D X fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS