TechAddikt Tesztek Acer Acer Swift 3 SF314-51-7133 – elegáns, letisztult választás

[TESZT] Acer Swift 3 SF314-51-7133 – elegáns, letisztult választás

Nyugodt szívvel kijelenthetjük: reneszánszukat élik az ultrabookok. Szinte minden gyártó palettáján felfedezhetők a rendkívül vékony, sikkes és kecses formavilággal felruházott, vékony és lapos eszközök, amelyek tulajdonképp nevükből adódóan notebookok, kicsit más megközelítésben. Most az Acer Swift 3-at vetettük tesztelés alá.

Nem titkoltan a gyengébbik nemet hívatott becélozni az Acer Swift 3, főként, ha a tesztmodell színösszeállítását vizsgáljuk: a matt, letisztult fémhatású felület arany tónust kapott – a ház egyébként alumíniumötvözet burkolatú, tehát a fémhatás valós anyaghasználatot jelent.

A fedlap rendkívül jól tükrözi az Acer Swift 3 eleganciáját, az Acer márkalogó a felület szélére került, világítás-támogatást nem kapott, “mindössze” ezüst megközelítésben csillog, kiemelve a termék prémium jellegét.

Unibody alumínium tokozásával az Acer Swift 3 mindössze 1.5 kilogrammot nyom, ami remek számadat, de gyakorlatban is remekbeszabottan hozza formáját hordozhatóság és kompakt kialakítás szempontjából.

A csatlakoztatási támogatás is jó, az USB 3.0, illetve USB Type-C 3.1 elegendő lehet a hétköznapi igényekhez, itt természetesen megkapjuk az USB töltési funkciót is kikapcsolt módban. Mindezek mellé bekerült még egy USB 2.0 is, illetve a hagyományos, FHD felbontást közvetítő HDMI port is; viszont ha SDHC kártyáinkat szeretnénk beolvastatni, akkor arra is van lehetőségünk.

Fentiek tükrében kijelenthető, hogy az Acer Swift 3 kimondottan jól el lett látva csatlakozókkal és aljzatokkal, ami azért nem annyira jellemző az ultrabook kategóriára. Jóleső érzés, ha egy kompaktabb felhasználásra szánt termék is próbál teljesértékűként felzárkózni, s úgy tűnik, mindez az Acer Swift 3-nak sikerül.

Az Acer Swift 3 egy erőteljes, legfrissebb generációjú Intel Core i7-7500U duplamagos processzorra épül, mely támogatja a Hyper-Threading technológiát, valamint 4 megabájt gyorsítótárat is tartalmaz. A CPU alap órajel-frekvenciája 2.7 GHz, de túlhajtással elérhető akár 3.5 GHz is.

Ahhoz, hogy a CPU kifejthesse legoptimálisabb teljesítményét, a gyártó 8 GB DDR4 RAM-ot integrált az Acer Swift 3 készülékházába, hozzá tágas, bő tárhelyet biztosító 512 GB kapacitással bíró SSD került beépítésre. Így mind a rendszerteljesítmény, mind pedig az adattárolás mikéntje remek, minden együtt van a praktikus felhasználáshoz.

Kereken 14 col képátlós az Acer Swift 3 1920×1080 képpont felbontást tudó, full HD matt felületű, LED háttérvilágítású IPS kijelzőpanele. A grafikus meghajtásról egy visszafogottabb teljesítményű IntelHD Graphics 620 lapka gondoskodik, amely bár nem egy erőmű, az alapvető 3D feladatokhoz elegendő lesz. Tesztjeink során próbáltunk különféle kategóriájú és teljesítményű applikációkat futtatni, köztük nem túl combos hardverigényű játékokat is – a végeredmény meggyőző volt: World of Warcraft (nyilván játékkategória) 75 százalékos grafikai részletességgel átlag 60-65 FPS, míg az Adobe Premiere teljes hardveres supporttal zökkenőmentesen, akadások nélkül futott. Mindezt úgy, hogy teljes mértékben kimerítettük a multitasking fogalmát, mert legalább 6 alkalmazást futtattunk még emellett a háttérben – sikerült mindezt úgy, hogy egyszer sem futottunk bele fagyásba, vagy netán kék képernyős újraindulásba.

 

Az Acer TrueHarmony sztereó 2.0 hangrendszer most sem okozott csalódást, bár arra mindenképp ügyeljünk, hogy a legfrissebb drivereket használjuk lehetőség szerint (bár ez mindenre vonatkozó aranyszabály).

Kiváló akkumulátor-üzemidőt villantott az Acer Swift 3. Hol van már az a korszak, amikor örülnünk kellett annak, hogy legalább 1 órát ki lehet húzni egyetlen töltéssel? A mai – főként ultrabookok – rácáfolnak erre, így tesztalanyunk is, amelynek 48 Wh-s 3220 mAh-s 3 cellás lítium-ion akkumulátora nem kevesebb, mint 7 órát bírt relatíve folyamatos terheléssel és használattal.

Volt ebben utazás közben végzett cikkírás (Word), játék (WoW), fotók utómunkája (Lightroom), és nem kevés plusz browser alapú használat (Facebook, Instagram). Persze akadtak üresjáratok is, ilyenkor készenléti, vagy ha jobban tetszik: alvó módban volt a rendszer.

 

Acer Swift 3 SF314-51-7133 specifikációk

OS: Windows 10 Home

CPU: Intel Core i7-7500U Dual Core+Hyper-Threading (4M Cache, 2.70-3.50 GHz)

RAM: 8GB DDR4

SSD: 512GB SSD

Kijelző: 14″ FHD 1920×1080 Acer Comfyview IPS, LED háttérvilágítású matt

VGA: IntelHD Graphics 620

Hang: Acer Trueharmony sztereó hangrendszer

Kommunikáció: 802.11a/b/g/n/ac WiFi kapcsolat @ 2.4 GHz és 5 GHz működési frekvencia, 2×2 MU-MIMO technológia, Acer Crystal Eye HDR webkamera 1.3mpix + mikrofon, Bluetooth®4.0

Akkumulátor, üzemidő: 48 Wh/3220 mAh/15.2 V/3 cellás Li-ion, akár 10 óra üzemidő

Csatlakozók: SD kártyaolvasó, USB 3.0, USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), DisplayPort over USB-C, USB charging 5 V; 3 A, DC-in port 20 V; 45 W, USB 2.0, HDMI, fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet

Méretek: 341×236.6×17.95 mm

Súly: 1.5 kg

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. A Techaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS