TechAddikt Tesztek AOC AOC G2460PG és AOC H2460PF – teljes lefedettség a gamer vonalon

[TESZT] AOC G2460PG és AOC H2460PF – teljes lefedettség a gamer vonalon

Nem túlzás a teljes lefedettség a címben: alapvetően arra értendő, hogy mind a Freesync, mind pedig a G-SYNC vonalat lefedik az AOC gaming monitorai. Párhuzamosan teszteltünk.

Nyilván nem kell nagyon magyarázni a két technológia (Freesync, G-SYNC) közti különbségeket. Tömören annyi a lényeg, hogy előbbit az AMD GPU-ra, utóbbit az NVIDIA GPU-ra építkező kártyákhoz fejlesztették ki márkákon belül. Ennek folyományaként túlzott különbség a két AOC G2460P modell közt nincs, mindössze az, hogy az egyiket AMD, a másikat NVIDIA platformhoz javallott használni.

Szigorúan játék a fókuszban: mi cikkünkben az AOC G2460PG-re helyezzük a hangsúlyt, az ok rém egyszerű: tesztjeink elkészülése folyamán a NVIDIA platform állt rendelkezésre. Konkrétan egy GeForce 1080-as GPU-val szerelt videokártyára bíztuk az irányítást.

No de ennyire ne menjünk a dolgok elébe, nézzük először szokásunkhoz híven a tálalást. Az AOC G2460PG 24 col képátlóval rendelkezik, ennek megfelelően helytakarékos, jól mutat, és célját messzemenően teljesíti. A képátló pont ideális hardcore gamereknek, ugyanis ez az a méretezés, ami még pont tökéletesen értelmezhető látószög és betekintési szög szempontjából. Nem véletlen, hogy kisebb vagy nagyobb esport megmérettetéseken is ekkora képátlóval szerepelnek a gaming monitorok (talán 25 col, de ritkáb).

A kivitelezés kimondottan dizájnos, kellemes a szemnek: a keskeny káva túl azon, hogy illusztrisan mutat, remek használatot biztosít, de még a multimonitorfalakhoz is nagyszerű építőkő.

24 colos TN panel került az AOC G2460PG-be, 1 ms válaszidővel, 170 fokos betekintési szögekkel (minden irányból), 350 cd/mfényerővel, 1000:1 kontrasztaránnyal. A dinamikus kontrasztarány egyébként 80M:1, ami brutálisnak tűnhet papíron, gyakorlatban is az, bár nem annyira tűnik számottevőnek. Nyilván azért, mert pillanatok alatt elveszünk a részletekben, ahogy elindul a kiválasztott játék.

Az 1 ms response is figyelemre méltó, ráadásul a G-SYNC kombináció különlegesen egyenletes képvisszaadást produkál, úgy, hogy a leggyorsabb-hirtelenebb egérmozdulatok (például egy FPS-ben) is teljesen egybefüggőnek tűnjenek, természetesen elmosódástól mentesen. Több műfajjal kísérleteztünk a játékok dömpigjét figyelembe véve: a most aktuális Destiny 2-t, a korábbi nagy sikerrel domborító The Crew-t, valamint az elmaradhatatlan World of Warcraftot poroltuk le ismét. Mindhárom játék külön-külön műfajt képvisel; a D2 inkább akciócentrikus, a Crew gyors képmegjelenítése miatt volt fontos, a WoW pedig leginkább az egy helyszínre több képernyőobjektumot bepréselő műfajt jelentette. Minden esetben tökéletesnek bizonyulta rendszer, a G-SYNC remekbeszabottan tette dolgát, Crew autóvezetés közben egyszer sem éreztük hiányát az atomstabil képmegjelenítésnek. Minden gyönyörűen, tűélesen és magas kontrasztban domborított – a másik két játék esetében is.

Bár a TN panel sosem lesz annyira színhű, mint az IPS, mégis jelen esetben félre lehetett tenni az előítéleteket. A 16.7 millió színárnyalat ténylegesnek tűnt, tág spektrumon hozva az élethű megjelenítést. Az NVIDIA GeForce 1080 GPU zökkenőmentes FPS-t produkált, itt ugye maximum az 1920×1080 – nem okozott gondot egyetlen játékmegoldásnál sem az, hogy maximumon járatva tényleg a maximumot hozzuk ki.

Ráadásul a WLED alapú megvilágítás mellőzi a jellegtelen, statikus szürkésezüst alapszínt, így a megjelenített kép szinte egyáltalán nem fakó – a TN ugyan odatesz a negatív oldalra egy apró lapáttal, ahogy feljebb is írtuk, de elhanyagolható.

Az AOC G2460PG rendelkezik természetesen DP-vel, ami nyilvánvaló, hiszen a G-SYNC csak ilyen csatolófelületen tud együttműködni a hardverrel. Ez is még eggyel több ok arra, hogy ezt a monitort válasszuk játékhoz – nem beszélve a viszonylag jól beirányzott ár-érték arányról.

AOC G2460PG specifikációk

Képátló: 24 col

Méretek: 531.36 x 298.89 mm

Képarány: 16:9

Fényerő: 350 cd/m²

Kontrasztarány: 1000:1

Dinamikus kontrasztarány: 80M:1

Betekintési szög: 170/160 fok

Válaszidő: 1 ms

Panel: TN

Képfrissítés: 144Hz

Maximum felbontás: 1920×1080 FHD

Képponttávolság: 0.276

Színárnyalat: 16.7 Million

Háttérvilágítás: WLED

Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS