TechAddikt Tesztek Asus ASUS AiO PT2001 – táblagépek praktikuma, asztali PC-k teljesítménye

[TESZT] ASUS AiO PT2001 – táblagépek praktikuma, asztali PC-k teljesítménye

Szinte mára követni sem tudjuk, hány kategóriát számlál a PC iparág. Nincs is olyan terület, mely valamilyen megoldás révén ne lenne lefedve, operációs rendszertől és konfigurációtól függetlenül.

asus_aio_pt2001_teszt_techaddikt_001

Mint ismeretes, az ASUS nagymestere annak, hogyan kell már-már extrém módon sokrétűen tálalni a különféle megoldásokat, egészen a okosóráktól a noteszgépeken keresztül a professzionális hálózati megoldásokig, megemlítve persze az alaplap, a videokártya, valamint a desktop szegmenst is.

Még mielőtt teljesen összezavarnánk olvasóinkat, sietve szögezzük le: jelen tesztünkben az ASUS AiO, azaz all-in-one (minden az egyben) kategóriájának egyik képviselőjét, az ASUS AiO PT2001-et mutatjuk be hasábjainkon. Alapvetően azért, mert minimális helyigénye, effektíve nagy tudása arra sarkallhat mindenkit, hogy beszerezzen egyet, akár az irodába, akár otthonra.

Ugyanis az ASUS AiO PT2001 leginkább szembetűnő, külső tulajdonsága a praktikum, a minimális helyigény. Pontosan ez az, ami szóban forgó tesztalanyunkat rendkívül sokoldalúvá teszi: legyen az egy otthoni zúg, ahol épp szükség lenne egy asztali PC-re, ám már szinte egy notebook is alig fér el, vagy egy olyan modern, minimalista és letisztult, ebből kifolyólag akár kisebb helyigénnyel bíró irodai asztal, amelyre pontosan egy olyan termék kell, ami szinte nem is fedi fel jelenlétét.

asus_aio_pt2001_teszt_techaddikt_004

Nem véletlen, hogy a címben megemlítettük a táblagépek kategóriáját, ugyanis az ASUS AiO PT2001 tulajdonképp olyan, mint egy eltúlzott paraméterekkel bíró mobileszköz. Persze ténylegesen kissé nagy falat lenne mondjuk az, ha zsebben, vagy akár védőtokban akarnánk hordozni, ugyanis az IPS alapú, 178 fokos betekintési szöggel bíró LED háttérvilágítást kapott kijelző átmérője 19.5 col, azaz 49.5 centiméter. Mindehhez hozzájön a 3.3 kilogrammos súly, és máris érthető fejtegetésünk – úgy, hogy a konkrét hosszt például még is nem pedzegettük.

No de félre a tréfával! Az ASUS AiO PT2001 külső kialakítása lényegre tör, a mellső felületet értelemszerűen az érintésérzékeny megjelenítő panel teszi ki, balra fenn egy megbúvó, szolid ASUS márkajelzéssel, középen, lenn egy Windows logóval (mely szintén érintésre reagál, Windows 8.1, valamint a hamarosan elérhető Windows 10 esetében is kulcsfontosságú funkcióbillentyűként funkcionál).

asus_aio_pt2001_teszt_techaddikt_002

A bal oldalon található az aljzatok, bemenetek többsége. Kettő HDMI csatlakozó, kettő USB 3.0 áll rendelkezésre, hozzá egy 3.5 milliméteres fejhallgató-mikrofon jack tartozik, valamint a tápegység (adapter) bemenete. Természetesen ide lettek applikálva a ki- és bekapcsolásért, valamint a hangerő szabályozásáért felelős gombok is, a felső sarokhoz.

A jobb borda mindösszesen egy Kensington zárral, valamint egy 2.0-ás szabványú USB aljzattal büszkélkedik, ide alapvetően (az ábra szerint is) a csatlakoztatható perifériákat ajánlja a gyártó (billentyűzet, egér). Két opció létezik egyébként, konkrétan vezetékes, illetve vezeték nélküli irányokkal.

19.5 col képátlója révén az ASUS AiO PT2001 lehetőséget nyújt a nagyobb társasági interakciók kivitelezésére is, a méretnek, valamint az akár tíz ujjal is kezelhető, 1600×900 képpont felbontású, LED háttérvilágítású érintőpanelnek köszönhetően. Fektetett módban ugyanis kifejezetten erre termett az eszköz, de nagyban hozzájárulhat irodai prezentációk sikeres kivitelezéséhez is. Feljebb már említettük a legújabb IPS technológia előnyeit, így például egy többszereplős családi játék lefolytatásánál nagyszerű segítség lehet az extra széles betekintési szög, kiváló kontrasztaránnyal és fényerővel (utóbbi szabadtéri környezetben is remek szolgálatot tett).

asus_aio_pt2001_teszt_techaddikt_003

S itt jön képbe (szó szerint) a hordozhatóság: bár nem kifejezetten kis méretű az ASUS AiO PT2001, mégis remekbeszabottan mozgatható-mozdítható, útközben is ideális társ lehet akár. Ha nem is rendelkezik egy noteszgép vagy egy tablet kényelmével, mindenképp meggyőző, hogy akár az egész irodánkat hónunk alá csaphatjuk, az autóba pakolhatjuk, és célállomásunkon pár mozdulattal elővarázsolhatjuk az egész rendszert. Úgy, hogy minden adatunk máris rendelkezésünkre áll, hiánytalanul.

Új, negyedik generációs Intel Core i5 4200U processzor lapul a gépháztető alatt, mely lehetővé teszi az ASUS AiO PT2001 számára a gyors, zökkenőmentes számítási teljesítményt. Mindemellett az ASUS mérnökei figyeltek arra is, hogy a PC azzal együtt, hogy a hasonszőrű kategóriatársakkal szemben kimutathatóan alacsonyabb energiaigénnyel rendelkezik, a teljesítmény megmaradjon az elvárt szinten, vagy akár felül is múlja azt: az Intel Turbo Boost 2.0 technológiája remek és hathatós segítséget nyújt ebben. Mindezt extra melegedés, megnövekedett ventilátor-zaj nélkül.

Az alapvető grafikus megjelenítést egy integrált NVIDIA GeForce 820M GPU végzi, 1 GB dedikált RAM-mal. Kifejezetten előnyös, hiszen a tesztkészülékben ugyan 4 GB fedélzeti memória kapott helyet, de a jelenlegi igényeknek megfelelően ez épphogy elegendő, s nem lenne szerencsés, ha még ezt a mennyiséget valamelyik erőforrás negyedelné. Így egyértelműen látszik is (valamint tesztjeinkből is kiderült), hogy az ASUS AiO PT2001 legfőbb erőssége nem a maximumra húzott játékok futtatásában, hanem leginkább a sokoldalúságában is praktikumában rejlik.

Mindezzel együtt szokás szerint elővettük az elmaradhatatlan World of Warcraft tesztfelületet (alapvetően a játékkal az ASUS ROG GR 8 gamer konfigján foglalkozunk), telepítettük, majd óvatos alapszintű beállításokkal kezdtünk bele a GPU izzasztásának. Az FPS ráta gyönyörűen alakult, belsőknél elérte a maximum 60-at, külsőbb mozgalmas környezetben már 27-32 FPS körül mozgott a képkocka sebesség. Erős közepes szinten viszont utóbbi helyszíneken már nem érte el a viszonylag az emberi szem számára már folyamatos képfolyamként feldolgozott 24 FPS-t sem, 18-20 körül mozgott, viszont ha a néhány csúszkát visszatoltunk a kibővített rendszer- és grafikai beállításokban (például árnyékok részletessége), akkor azért megvolt a 26-28 FPS is minden további nélkül.

Látszik tehát a leírtakból, hogy az ASUS AiO PT2001 PC alapvetően munkához, oktatáshoz, és visszafogottabb értelemben szórakoztatáshoz is nagyszerű. Persze 720p HD filmek, sorozatok, egyéb video streamek megtekintése reccenésmentes használatot ígér, csökkentett gépigényű játékok szintén, viszont kifejezetten gamer lelkületűek nyilván ne ezt a modellt válasszák, még ha tetszetősnek is tűnik a praktikum, amit ígér a termék.

asus_aio_pt2001_teszt_techaddikt_005

45, illetve 90 Wattos adapterekkel érkezik az ASUS AiO PT2001, mi az utóbbit használtuk a tesztekhez. Már a névleges teljesítményből is kitűnik, hogy az ASUS AiO megoldása kifejezetten energiahatékony, még így, az erőteljesebb táppal is, s remekül lehet variálni az energiafogyasztással (célirányos felhasználás). Egyébként ha alapvetően irodai jellegű munkálatokra fogjuk be az ASUS AiO PT2001-t, akkor ténylegesen elenyésző költségekkel kell számolnunk hó végén.

ASUS AiO PT2001 specifikációk

Kijelző: 19.5 col képátló, 16:9 HD 1600×900 LED IPS érintőkijelző (10 pontos), 178 fokos betekintési szög

Processzor: Intel Core i5 4200U, integrált lapkakészlettel

Grafika: NVIDIA GeForce 820M 1 GB

Fedélzeti memória: 2 GB DDR3

Háttértár: 1 TB HDD

Vezeték nélküli hálózat: 802.11ac / 802.11 b/g/n

Kamera: 2 MP, előlapi

Hangszórók: 2×2 W

Mikrofon: van, digitális

Oldalsó I/O: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xDC bemenet, 1x3in1 kártyaolvasó SD/SDHC/MMC, 1×3.5mm audio line out, 1xHDMI out, 1xHDMI in, 1xKensington

Táp: 90 W AC adapter

Méretek: 489x309x12.3 mm

Súly: 3.3 kg

Tartozék: billentyűzet, egér (vezetékes, vezetéknélküli)

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte