TechAddikt Tesztek Asus ASUS MG28UQ – vegytiszta játékélmény 4K-ban

[TESZT] ASUS MG28UQ – vegytiszta játékélmény 4K-ban

Élen jár az ASUS a gaming vonal népszerűsítésében. S emellett tesz is azért – nem túlzás – hónapról hónapra, hogy a játékosok megtalálják számításaikat. Nem kétséges: az ASUS MG28UQ-val meg is találják, az persze más kérdés, bírja-e majd a hardverük.

asus-mg28uq-gaming-monitor-teszt-techaddikt-1

Ugyanis a ASUS MG28UQ egy 4K UHD panellel felvértezett, 28 képátlós gamer monitor. Ez önmagában véve is lenyűgöző, hiszen jelenleg elterjedőfélben lévő legmagasabb képfelbontást a 3840×2160 képpont jelenti, akár montiorról, akár televízióról esik szó.

Az ASUS MG28UQ esetében is felfedezhető, hogy a már korábban elindított, jól bevált dizájnvonalat követi ez a termék is. Hangsúlyos, modern formavilágú talapzat, keskeny kávájú kijelző-kialakłtás, sötét tónusú színvilág jellemzik, semmi felesleges sallang. Leginkább középpontba a teljesítmény kerül annak rendje, s módja szerint, s a modder szellemiségű gamereken kívül ez is érdekli alapvetően a célközönséget.

Mindezek mellett az ASUS MG28UQ 360 fokban forgatható, illetve a magasság is széles spektrumban állítható. Így borítékolható a többfős teamek játékélménye is, társítva a széles betekintési szögekkel, és teljes testreszabhatósággal.

Ahogyan említettük már feljebb, az ASUS MG28UQ 28 col képátlóval rendelkezik, az alapokat pedig egy 4K UHD felbontású kijelző adja. A még valósághűbb képvisszaadásért egyértelműen felel pluszban a 157 PPI pixelsűrűség is, s így nem csak a játékban visszaadott frame-ek minősége javul, de a szövegek olvashatósága is sokkal tisztább lesz, mint egy hagyományos full HD monitor esetében.

asus-mg28uq-gaming-monitor-teszt-techaddikt-4

Bár 60 Hz-es képfrissítést tud az ASUS MG28UQ, az Adaptive Sync technológia közbeiktatásával kártyától függetlenül, ténylegesen, szemmel láthatóan javul a képminőség még inkább. Hasonlóan a márkaexkluzív G-SYNC technológiához, a képtörés szinte 100 százalékban eltüntethető, redukálható, valamint ingadozónak érezhető képfrissítési jelenséget sem tapasztaltunk a tesztek során.

Számos, gamereknek kedvező tulajdonság lett integrálva az ASUS MG28UQ monitorba. Alapvetően a GamingPlus technológia jelenti a pluszt, amely egy exkluzív ASUS által fejlesztett opció. Segítségével megkapjuk az ASUS GamePlus gyorsbillentyűt, és máris még többet hozhatunk ki az éppen nyüstölt játékból.

Természetesen vannak előre beállított profilok is a ASUS MG28UQ repertoárjában. Szám szerint hat, melyet az ASUS GameVisual technológia által keltett életre a gyártó, és a legkülönfélébb műfajok révén nyújt hathatós közbenjárást. Elég tehát egyetlen gombnyomás (a monitor jobb hátsó oldalán), és máris a mellékelt kis joystickkal kiválasztható a leginkább megfelelő tónusolás, fényerő, színteltség.

asus-mg28uq-gaming-monitor-teszt-techaddikt-2

Fő szempont egy gamer monitor megvásárlásánal az is, hogy mennyire fárasztja az eszköz a szemet hosszabb, maratonibbra szabott játéknál. Az ASUS MG28UQ Ultra-low Blue Light technológiájának köszönhetően csökken a szem fáradása, mivel csökkentve lett a káros kékfény kibocsátás, ráadásul mindez egy négyfázisú filter közbeiktatásával szabható leginkább testre.

Egyetlen hátulütője lehet azonban a maradéktalan játékélménynek, amelyet az ASUS MG28UQ biztosít felhasználójának: ez pedig a megfelelő hardverek biztosítása. A 4K UHD felbontás a legtöbb esetben tekintélyes erőforrást igényel, főként, ha DirectX alapú játékok futtatásáról van szó. Ezzel együtt egy 9x szériás NVIDIA GeForce már optimális lehet, azonban ne felejtsük el, hogy le kell mondanunk a high, vagy ultra megjelenítésekről. Kivéve, ha az OpenGL van előrérbe helyzve, úgy jobb a helyzet (igaz, a részletesség, valósághűség sem akkora, mint mondjuk a DirectX 12 esetében), ugyanis például a Doom című FPS, ami köztudottan az OpenGL-t részesíti előnyben, nevetve elfutott korábbi konfiguráción is. Mindenesetre aki ténylegesen vegytiszta 4K játékélményt akar, egyebek mellett válasszon újabb generációs GPU-val felszerelt kártyákat, mint például korábbi tesztalanyunkat.

asus-mg28uq-gaming-monitor-teszt-techaddikt-3

ASUS MG28UQ specifikációk

Panel mérete: Szélesvásznú képernyő 28″(71.12cm) 16:9
Tényleges felbontás: 3840×2160
Pixeltávolság: 0.16mm
Fényerő (max.): 330 cd/㎡
ASUS Smart Contrast Ratio (intelligens kontrasztarány, ASCR): 100000000:1
Betekintési szög (CR≧10): 170°(H)/160°(V)
Válaszidő: 1ms (Gray to Gray)
Megjelenített színek: 1073.7 millió (10bit)
Villódzásmentes Trace Free technológia: Van
Bőrtónus kiválasztása: 3 mód
Színhőmérséklet kiválasztása: 4 mód
HDCP támogatás: Van
GamePlus (üzemmódok): Van (célkereszt/időmérő/FPS Counter/Display Alignment)
Low Blue Light: Van
VividPixel: Van
GameVisual: 6 mód(Tájkép/Autóverseny/Mozi/RTS/RPG/FPS/sRGB módok)
Sztereó hangszórók: 2W x 2 sztereo RMS
Jelbemenet: HDMI(v2.0), DisplayPort, HDMI(v1.4)
Fülhallgató-csatlakozó: 3,5 mm-es mini jack
USB-portok: 1 x kimeneti, 3.0×2
Analóg jelek frekvenciája: 24~99KHz(H)/ 23~76Hz(V)
Digitális jelek frekvenciája: 87~134KHz(H)/ 40~60Hz(V)
Áramfogyasztás < 62.9W
Energiatakarékos mód <0.5W
Kikapcsolt mód <0.5W
Készülékház színei: Fekete
Dönthetőség : +20°~-5°
Elforgathatóság: van
Elforgatás: van
Magasságállítás: van
VESA fali konzol: 100x100mm
Gyorskioldós állvány: van
Fizikai méretek az állvánnyal (szélesség x magasság x mélység):660.26x(416~566)x233.4mm
Fizikai méretek állvány nélkül (szélesség x magasság x mélység):660.26×380.67×67.40mm
Doboz méretei(szélesség x magasság x mélység):777x467x224mm
Nettó súly (kb.): 8.0 kg
Bruttó súly (kb.): 11kg

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte