TechAddikt Tesztek Asus ASUS ROG GR8 – konzolbőrbe bújtatott asztali gamer PC

[TESZT] ASUS ROG GR8 – konzolbőrbe bújtatott asztali gamer PC

ASUS ROG: megannyi helyen olvashatjuk a titokzatos 3 betűből álló rövidítést. A gyártó által létrehozott Republic of Gamers biléta minden olyan ASUS eszközre, perifériára, kiegészítőre rákerül, amely valamilyen szinten kapcsolatba hozható a nagybetűs játékos társadalommal.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_003

Igen, a nagybetűs gamer rétegről van szó, jelen esetben, az ASUS ROG GR8 révén pedig azokról, akik bizony nem hódolnak be a mobilisabb PC megoldások irányába, tehát nem a noteszgép-verziót választják, ha játékos elhívatottságuknak hódolnak. Pontosan nekik szánja az ASUS mini erőművét.

Vagyis azoknak, akik a gamer-szellemiség mellett még arra is kényesen figyelnek, hogy helyszűke révén olyan asztali PC-t válasszanak, amely ténylegesen hordozható (lásd retró LAN partyk), valamint aprócska helyigénnyel bír. Korábban nyilván nehezebb dolga volt a vásárlónak, hiszen a downsizing jelen esetben is az erőforrások (hardver) drasztikus visszafogásával járt. Mostanáig.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_009

Az ASUS ROG GR8 mini PC ténylegesen sugallja már kívülről szemlélve is, hogy itt bizony több erő lakozhat az átlagnál. A kialakítás ugyanis akár álló, akár fekvő helyzetbe pozícionáljuk a terméket, mindenképp futurisztikus, a jól megszokott ROG fekete-vörös színkombináció köszön vissza a felületeken és a széleken egyaránt, valamint a bordákon fellelhető nonfiguratív mintázat is sokat sejtető.

Két oldallemeze közül a jobb oldali (ha álló helyzetből, szemből nézzük az ASUS ROG GR8-at) mozgatható, a hátsó részen található lockoló segítségével nyithatjuk, zárhatjuk, elkerülvén a felesleges elmozdulásokat. A front rész – pontosan ugyanúgy, mint a többi felület – letisztult, a felső részen keskenyedő, 3.2 centiméter, alul 4.4 centiméter széles előlapon a ki- és bekapcsoló, valamint a Miracast sugárzásért felelős gomb kapott helyet, kettő darab 3.5 milliméteres előlapi fülhallgató és mikrofon, illetve szintén két USB 2.0 aljzattal egyetemben (ezek közül az egyik töltésre is alkalmas).

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_010

A hátlap – szintén álló helyzetben – már komplexebb képet mutat, itt a 3.5 millis fejhallgató bemenet mellett megtalálható a vonalbemenet is, mellé egy S/PDIF optikai kimenet társul. Mindezekhez hozzájön még egy HDMI, egy DisplayPort, összesen négy USB 3.0, az előbb emlegetett fedlap-záró, ami egyébként Kensington Lock-ként is funkcionál; plusz az Intel által szállított LAN Gigabit Ethernet csatolója, és a 19V-os adapter bemenete.

Memóriakártya bővítő slotok nincsenek, ez talán hiányozhat – nekünk a CF, valamint az SD olvasó elmaradhatatlan. Sebaj, ez könnyedén pótolható valamilyen USB-s HUB elosztással, nem jelent tételt annak, akinek használatos.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_014

Mivel egy valamirevaló gamer PC nem holmi átlagos küllemű sorozatcikk, ezért nem meglepő, hogy az ASUS ROG GR8-ba beépítettek egy LED-et, amely a BIOS-ból állítva különféle villódzási műveleteket képes végrehajtani pulzálás, folyamatos világítás és egyéb profilok tekintetében. A LED stílszerűen egy Republic of Gamers feliratnak adja a háttérvilágítást, jól harmonizáló színtónussal.

Mindössze 2.5 liter térfogattal bír az ASUS ROG GR8 gamer PC, ami önmagában véve is bámulatos, főként azoknak, akik a visszafogott méretezést nem centiméterekben mérik elsősorban. Ha álló helyzetben használjuk a PC-t, úgy 23.8 centiméteres magassággal és 24.5 centiméteres mélységgel kell számolnunk, így szinte egyértelmű, hogy a szoba bármely szekrényének bármely polcán díszes kiegészítőként is mutatós az ASUS ROG GR8. Feltéve, ha ez elsődleges szempont, kötve hisszük. Inkább a belső az, ami csalogató lehet egy játékaddikt számára, s ha már a praktikum is szerepet kap mindemellett, akkor maga lehet a Kánaán, egységesen.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_013

S hogy minden együtt legyen a masszív multimédiás élményhez, nézzük, mit rejt az ASUS ROG GR8 belseje. A központi számítási feladatokat egy Intel Core i7 4510U CPU végzi, 2 Ghz-n alapból, a testre szabható beállításoknak köszönhetően 2.6 GHz-ig tornászható a teljesítmény. Annak tekintetében, hogy az ASUS ROG GR8 tökéletesen megállja a helyét a hétköznapi felhasználás terén is, hibrid GPU rendszer került kialakításra, egy Intel HD Graphics 4400, valamint egy NVIDIA GeForce GTX750Ti személyében. Alacsonyabb felbontású és minimális hardverigényű játékok már akár az Intel VGA-n is elfutnának úgy ahogy, de az NVIDIA GTX750Ti kompromisszummentes megoldás lehet mindenképpen.

Ugyanakkor azért jó néhány dologról le kell mondanunk érdemben, ha a játékélményt pedzegetjük. i7, 8 GB dual channel DDR3L RAM, GTX750Ti ide, vagy oda, a DisplayPort ellenére nem javallott full HD 1920×1080 képpontos felbontás fölé menni. Ha mégis megpróbálkozunk WQHD-val, értelemszerűen kifejezetten alacsony grafikus beállítások alkalmazhatók csak a játékok többségénél.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_012

Még a jó öreg World of Warcraft-nál is, ugyanis célirányos WoW tesztjeinkhez jelenleg ezt a konfigurációt használjuk folyamatosan; már teljes HD-ben is visszaköszön néha egy-egy reccenés, szaggatásra való hajlam érzetével párosítva. Így teljesen statikus helyeken nyilván felmegy akár 100 FPS fölé és a framerate (főként korábbi, pár éves kiegészítős helyszíneken), de élettel telt, sok mozgást lemodellező és számítási feladatot igénylő részeken bizony 12-14 FPS-t is mértünk. Mindezt úgy, hogy nem a opciókban beállítható custom irányból közelítettünk, hanem rábíztuk az optimalizálást az NVIDIA gyári drivere mellé kapott GeForce Experience segédprogramra. Így a beállítások közelítették ugyan az ultra szintet (100%), viszont hozzávetőlegesen 88-90% a tényleges, nagyjából simán futó képmegjelenítés.

Térjünk vissza a felszereltség részletezéséhez. A teszthez használt ASUS ROG GR8-ban egy kereken 1 TB-s SATA 6G/sec adatátvitelre képes HDD dolgozott, 7200RPM-mel. Ez viszonylag optimális, igaz, pár évvel ezelőtt számított inkább annak, elfért volna még a konfigba egy SSD is kiegészítésképp. Nem lehetetlen az SSD-re bővítés, vagy a már meglévő HDD kapacitásának kiterjesztése, ugyanis a fedőlap alatt találunk egy 2.5” méretű bővítőhelyet, ide máris beapplikálhatjuk a számunkra leginkább megfelelő háttértárolót.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_002

Mi határozza meg a kiváló játékélményt a vizualitás mellett? Hát persze, hogy a hangzás! E téren sem szűkölködik az ASUS ROG GR8, ugyanis SupremeFX elnevezésű Realtek alapokra építő hangkártya került integrálásra. Természetesen szoftveresen rendkívül sokrétű a testreszabhatóság, külön játék- és egyéb environment profilokkal, míg a hardver hangvisszaadása teljesen pattogásmentes a távol tartott elektromágneses interferencia végett, köszönhetően az egymástól jól elkülönített analóg és digitális alapú komponensek kialakításának.

Számos előretelepített gyári szoftverrel felszerelkezve érkezik az ASUS ROG GR8, melyek közül számos hatalmas erőforrás-igényt generál az OS felépülése után. Ezzel számolnunk kell, és a Feladatkezelőben kizárólag azokat az applikációkat érdemes engedélyezni, amelyeknek elengedhetetlen az indítása boot után. Ilyen app például az ASUS WebStorage vagy az ASUS HomeCloud, utóbbival az otthoni ASUS felhőnket érhetjük el gondtalanul, vagy a GameFirst III, mely az Intel alapú Ethernet kapcsolatot monitorozza és optimalizálja a lehető legjobb hálózati játékélményért. Még egyszer kihangsúlyozzuk: nem indokolt és létszükséglet egyik segédszoftvernél sem, hogy az operációs rendszer részeként induljon el minden alkalommal, pillanatok alatt elfogyasztják a rendelkezésre álló 8GB fedélzeti memória közel 50 százalékát. Elegendő a parancsikonok megléte, s bármikor, ha szükség van az alkalmazásokra, kattintsunk.

Mivel az ASUS kifejezetten játékosoknak fejlesztette az ASUS ROG GR8 modellt, nem meglepő az sem, hogy előtelepített Steam alkalmazás várja az újdonsült tulajokat. Így számos tartalom elérhető néhány kattintással szimplán, ráadásként full HD-ban is streamelhető mindez a Steam Big Picture opcióval, direktben.

asus_rog_gr8_teszt_techaddikt_001

Az ASUS ROG GR8 rendelkezik egy beépített Miracast vevőmodullal, mellyel könnyedén streamelhető akár HD minőségben is multimédiás tartalmunk a támogatott Android operációs rendszerrel telepített okostelefonra, vagy táblagépre, mi több, egyenesen HDTV készülékünkre is.

Kis méret mellé alacsony energia-felhasználás társul: az ASUS ROG GR8-hoz 120W névleges teljesítményű adaptert csomagolt a gyártó, így a legmasszívabb játékélmény sem fogja izzítani a villanyórát – kellemetlenségektől megkímélve ezáltal a háztartást.

Viszonylag kompromisszumoktól mentes tehát az ASUS ROG GR8 gamer asztali PC, elsősorban olyan gamereknek javallott, akik leginkább a játékélmény dinamizmusára, semmint a maximumra húzott látványra fektetik a hangsúlyt. Fő húzóereje a kompakt kialakításban és kihasználhatóságban rejlik, no és persze abban, hogy kifejezetten aprócska helyen is nevetve elfér, miközben a zajszint (játék közben is) minimális. Végül, de nem utolsósorban ne feledjük, hogy az ASUS ROG GR8-hoz ingyenes Windows 10 frissítés is jár 2015. július 29-étől.

ASUS ROG GR8 specifikációk

OS: Windows 8.1 Pro, ingyenes Windows 10 frissítési lehetőséggel

CPU: Intel Core i7 4510U @ 2.0 GHz (2.6 GHz)

Lapkakészlet: integrált

GPU: NVIDIA GeForce GTX750Ti 2GB, Intel HD Graphics 4400

RAM: 8GB Dual Channel DDR3L @ 1.6 GHz, 16 GB-ig bővíthető

HDD: 2.5” 1TB SATA 6Gb/s HDD @ 7200RPM, 1x 2.5” bővítőhely HDD, SSD számára

Vezetéknélküli hálózat: 802.11a/b/g/n/ac, beépített Miracast vevőegység

LAN: Intel Ethernet 10/100/1000/Gigabit Mbps

Audio: ROG SupremeFX Audio, HD 5.1 csatorna, Sonic SoundStage/Sonic SenseAmp/Sonic Studio/Sonic Radar III, DTS

Előlapi I/O: 3.5mm fejhallgató jack, 3.5mm mikrofon jack, USB 2.0 (2x)

Hátlapi I/O: 3.5mm fejhallgató jack, 3.5mm mikrofon jack, 3.5mm vonalbemenet jack, DisplayPort, HDMI, LAN, optikai S/PDIF kimenet, Kensington zár, DC bemenet (19V), USB 3.0 (4x)

Tápegység: 120W AC adapter

Méretek: 6 x 24.5 x 23.8 cm

Súly: 1.284 kg

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUSGigabyte