TechAddikt Tesztek Asus ASUS Strix GeForce GTX 960 DirectCU II – az arany középút?

[TESZT] ASUS Strix GeForce GTX 960 DirectCU II – az arany középút?

Túlhajtott hardverek, a játékélményt előtérbe helyezve: manapság ismét reneszánszát éli az irányvonal, a gamerek aktívak, s megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni kedvező ár-érték arányú eszközeikből.

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_001

Nincs ez másként a VGA kártyák szegmensében sem, hiszen a jól felépített rendszer szerves részét képezi ez a részösszetevő. Vagy ha jobban tetszik, a rendszer magját adja, hiszen nem elég a combos processzor, vagy a jól kiválasztott, célnak megfelelő alaplap.

Tudvalévő, hogy a GTX980 lapkára épülő megoldások az NVIDIA-állomány éllovasai, nem csak tudásban, hanem árazásban is. Ugyanakkor gondolnunk kell azokra, akik akár 50-60 ezer forintos árkülönbözetnek is örülnek, miután a megtakarított összeget vissza tudják forgatni egyéb hardver beszerzésébe (újra a gamerek).

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_004

E szellemiségben írtuk meg legfrissebb tesztünket, méghozzá az ASUS Strix GeForce GTX 960 tekintetében. Amikor megkaptuk a tesztkártyát, örültünk is, hiszen a GTX770, vagy 750 felett keresgélő vásárlóknak egyértelműen jó alternatíva lehet a szóban forgó VGA, főként, ha még egy kis túlhajtásra is beneveznek.

Elterjedtebb ugyan a 2 GB-s verzió, mi a 4 GB VRAM-mal szerelt verziót tettük próbára. A dobozon máris szembetűnik a nagybetűs OC felirat, itt természetesen a hűtésből is (DirectCU II) adódó többletet értjük ismét, tehát a tuning lehetősége adott; erről majd lejjebb.

Jó hír a kisebb PC házak felhasználóinak: az ASUS Strix GeForce GTX 960 viszonylag kompakt méretekkel bír, a 22 és fél centiméteres hossz épp’ hogy tűréshatáron belül esik, ebből kifolyólag jól integrálható.

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_010A kártyán a jól ismert és már megszokott hűtés-kialakítást láthatjuk, négy részre felosztott, a GPU-t közvetlen kontaktban tartó alumínium-ötvözet alapú hűtőbordákra szerelt dupla, egyenként 80 milliméter átmérőjű ventilátoros megoldással. A párhuzamosan, egy irányba futó hőcsövezés nem számít kifejezetten újdonságnak, láthattunk ilyet már korábban a GTX 970 esetében is. A hátlap szintén optimalizált hőelvezető funkciókkal bír, míg a ventilátorok kifújt levegője egy, a korábbiakkal összehasonlítva összesen 220 százalékkal megnövelt kivezetőn keresztül távozik.

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_007Mindenesetre az alkalmazott Strix technológia magáért beszél a ASUS Strix GeForce GTX 960 esetében is: a hűtés hatékonysága a terhelés függvényében változik, tehát ha csúcsra jártatjuk kedvenc játékunkat, előfordulhat, hogy különböző hangeffektek érkeznek a kártya irányából – persze teljesen visszafogottan, még így is. Pontosan azért, mert a Strix erről szól.

Nem beszélve arról az eshetőségről, ha kizárjuk a 3D-t, az erőforrást igénylő applikációk futtatását, hiszen ezekben az esetekben – mint például webes böngészés – a hardver hűtése teljes mértékben passzívvá változik, függvényében annak, hogy a GPU lehűlése mennyi időt vesz igénybe.

A ASUS Strix GeForce GTX 960 összesen 4 GB GDDR5 alapú VRAM-mal lett felszerelve, amely elegendő lehet a full HD-nál magasabb felbontásokhoz is. Bár lehet, célszerűbb szűkíteni a kört mondjuk a WQHD 2560×1440 képpontos verzióig, sajnos az UHD-s 4K alternatívát már csak döcögve hajtotta ki a kártya, pedig a háttér megfelelőnek bizonyult hozzá.

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_002

Szó esett a cikk elején a túlhajtásról. A ASUS Strix GeForce GTX 960 gyárilag is túlhúzott GPU órajel-frekvenciával rendelkezik (1291 MHz), viszont feljebb is tornázható ez érték OC módban (1317 GHz). Utóbbi érték már elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a World of Warcraft Warlords of Draenor 6.1 állandósult, tesztre fogott játékunkat WQHD felbontásban, hozzávetőlegesen 85 százalékos grafikai beállításokkal 30 FPS körül futtassa, ami a jelenleg alkalmazott WoW-grafika megközelítésekhez viszonyítva kiváló értéknek számít.

Full HD felbontásban nem teszteltük a ASUS Strix GeForce GTX 960-at, viszont az egészen biztos, hogy az FPS ráta magasabb lehet ebben az esetben (elérheti feljebb említett játéknál akár a maximális, 60 FPS-et is). Tehát egyértelmű, hogy az ASUS GTX 960 alapú megoldása leginkább még az 1920×1080 felbontást célozza inkább.

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_006

Összegzésképp: az ASUS Strix GeForce GTX 960 remek kártya, egyfajta arany középutat jelenthet azok számára, akik játékra hegyezik ki PC-jüket, előnyben részesítve a full HD felbontást. Bár azt hozzá kell tennünk, hogy maga a GTX 960 chip még annyira talán nem is meggyőző, mint mondjuk annak idején a 750, 750 Ti, vagy akár a 770, ugyanis túlmutatóan nem tud annyival többet az elődöknél, amennyivel többe kerül. Viszont az ASUS Strix verziója messzemenően hozza az elvárásokat a kategóriában, sőt, túl is mutat azon.

asus_strix_geforce_gtx_960_directcuii_teszt_techaddikt_011

ASUS Strix GeForce GTX 960 DirectCU II specifikációk

Szabvány: PCI Express 3.0

GPU órejele: 1291 MHz gyári túlhajtás, 1317 MHz OC módban

VRAM: 4GB GDDR 5 512 bit

VRAM órajele: 7200 MHz

Csatolófelületek: 1x DVI-D, 1x HDMI, 3x Display Port

HDCP: van

Mellékelt szoftver: ASUS GPU Tweak

ASUS funciók: DirectCU II technológia, OC széria, Super Alloy Power kialakítás

Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Gigabyte, Camera Kft, Sony PlayStation 4, Magnew Kft., Kaspersky Lab  

Hardver és eszköz: ASUS, Acer

A biztonságos munkát a Kaspersky Lab biztosítja.