TechAddikt Tesztek Asus ASUS Transformer Book T100 Chi – ultravékony prémium megoldás

[TESZT] ASUS Transformer Book T100 Chi – ultravékony prémium megoldás

Nem túlzás sem a prémium jelző, sem pedig az ultravékony megközelítés az ASUS Transformer Book T100 Chi esetében. Persze ez jól kivehető már akár a cikkhez mellékelt fotókról is, azonban összegezve tényszerűen kijelenthető: magasra tette a lécet a gyártó e kategóriában.

asus-transformer-book-t100-chi-teszt-techaddikt-09

Mindezt úgy, hogy semmiféle elfogultság nem leledzik bennünk, maximum az egészséges szinten, mely annak köszönhető alapvetően, hogy négy online portálunk hétköznapi (és kevésbé hétköznapi) munkálataihoz többféle ASUS eszközt használunk, sikeresen.

De most tegyük félre ezeket, és nézzük, mit tud-nyújt az ASUS Transformer Book T100 Chi. Ami biztos, az az, hogy az eszköz egy manapság oly’ divatos 2-in-1, azaz kettő az egyben megoldás, táblagép és netbook egységesítve, mely ugyebár több profillal is nagyszerűen használatba vehető mindennapjaink során.

Az ASUS Transformer Book T100 Chi egy rendkívül letisztult, prémium kategória felé kacsintgató 2-in-1, ízléses tálalással, masszív anyaghasználattal, hozzá meglepően csekély súllyal. A Chi szellemiségben fogant termék fő ismérve a vékonyság, ez helyt is áll, hiszen mindössze 7.2 milliméter; ez tényleg egyenlő a lehelettel. Hozzá a 0.5 kilogramm körüli tömeg pedig csak hab a tortán (egyben a dokkolóval 13.2 milliméterre és 1.08 kilogrammra híznak a paraméterek), így ténylegesen hordozható az eszköz, szinte bárhová megyünk.

asus-transformer-book-t100-chi-teszt-techaddikt-002

Nem találtunk semmiféle túlzó részelemet a ASUS Transformer Book T100 Chi felületén, a billentyűzetre ráhajtott fedlap (maga a táblagép modul) burkolata sima, szálcsiszolt fém hatást tartogat, a domináns ASUS felirattól jobbra fenn, a felső sarokban látható az 5 megapixeles felbontást teljesítő hátlapi kamera optikája. Ennyi, semmi más. Minek is több?

Két jól tartó, mágneses zsanérral csatlakozik a 10.1 col képátlós kijelző a dokkolóhoz, a kihajtás zökkenőmentes, igaz, ha nem tartjuk a dokkolót egyik kezünkkel, könnyedén megbillen ez az eszköz is a súlyarányok miatt. A full HD felbontást tudó, 16:10-es képarányú, LED háttérvilágítású panel képminősége kitűnő, csakúgy, mint az összesített kontrasztarány, vagy az automatikusra is hangolható fényerő mennyisége adott környezethez.

asus-transformer-book-t100-chi-teszt-techaddikt-006

A számítási feladatokat egy Intel Bay Trail-T Quad Core 1.46 Ghz-es órajel-frekvencián futó CPU végzi, elegendő háttértartalékkal átlagos alkalmazások futtatásához, vagy akár játékhoz is. Tudvalévő ugyanakkor, hogy az ASUS Transformer Book T100 Chi nem egy kifejezett erőmű, pontosan annyit teljesít, amennyit elvárhat tőle a felhasználó – az a felhasználó, aki konkrétan arra szerezte be az ASUS 2-in-1 megoldását, hogy univerzális, könnyen hordozható útitársa legyen.

2 GB fedélzeti memória található az ASUS Transformer Book T100 Chi-ben, ez lehetne több is, de alapvetően közepes teljesítményigényű applikációkkal elboldogul ez a felület is, csakúgy, mint a megjelenítésért felelős integrált Intel HD Graphics VGA lapka.

asus-transformer-book-t100-chi-teszt-techaddikt-011

Tesztelt ASUS Transformer Book T100 Chi modellünkben 128 GB méretű eMMC háttértár dolgozott, masszív adatírási- és adatolvasási sebességeket produkálva, tesztjeink szerint ez volt az eszköz egyik leginkább impozáns pontja a belsőt illetően. Akár a micro USB-n át közvetített adatok mozgatásáról, akár az integrált 802.11 a/b/g/n szabványú Wi-Fi támogatással bíró hálózati chip által biztosított sávszélről szólt a fáma, elégedetten summáztuk a végeredményt.

Mire alkalmas még az ASUS Transformer Book T100 Chi? Természetesen multimédiás felhasználásra, mely fogalomkört most egyszerűsítsünk le a filmek, videostreamek megtekintésére. Mint olvasható is volt a cikk első részében, az ASUS Transformer Book T100 Chi 1920×1080 képfelbontást tud, ennek megfelelően a 16:9-es, illetve 16:10-es képarányú (differencia nem sok) mozgóképek gyönyörűen, tűélesen jeleníthetők meg – persze a képminőség függ a médiafájl tömörítési rátájától is. Viszont tény, hogy a relatíve apró képernyő képpontméretezésének köszönhetően a vizuális hatás összetett és részletes, a tükröződésmentes felület pedig jó betekintési szögekkel egészül ki – a beépített hangszórópáros pedig kielégítő hangminőséget garantál. Ha pedig kivetítésre, vagy csak szimplán kivezérlésre vágyunk, máris ott a micro HDMI csatlakoztatás lehetősége.

asus-transformer-book-t100-chi-teszt-techaddikt-004

Méréseink tekintetében az ASUS Transformer Book T100 Chi akkumulátor-üzemideje is kellemes, közepes terheléssel ~6.1 óra, míg folyamatos, teljesítménycentrikus használattal ~4.9 óra lett a végeredmény. Átlagos, netezős, Skype hívást bonyolítós ténykedéssel kitoltuk kereken 7 órásra a rendelkezésre állást. Utóbbinál sok esetben a fényerőt minimálisra vettük, folyamatosan figyeltünk arra, hogy a háttérben ne fussanak fals, erőforrást felemésztő folyamatok.

Alaphangon Windows 8.1 operációs rendszerrel érkezik az ASUS Transformer Book T100 Chi, viszont még néhány hónapig ingyenes frissítési lehetőség áll rendelkezésre mindazon vásárlók számára, akik beszerzik ezt a remek, univerzális és egyben kifejezetten elegáns eszközt. Nem beszélve az ASUS Bizalom programjáról, melynek értelmében ha a jótállási idő első évében bekövetkezne egy esetleges műszaki meghibásodás, a gyártó azonnal visszafizeti a vételárat, pluszban még a javítási költségeket is állják.

asus-transformer-book-t100-chi-teszt-techaddikt-001

ASUS Transformer Book T100 Chi specifikációk

CPU: Intel Bay Trail QuadCore 1.4 Ghz (2.4 GHz)

OS: Windows 8.1 (Windows 10 upgrade-del)

RAM: 2 GB DDR3

ROM: 128 GB eMMC

Kijelző: 10.1 col képátló, 16:10 képaránnyal, full HD (1920×1200) felbontással, LED háttérfény

Grafika: integrált Intel HD Graphics

Kamera: előlapi 2 MP, hátlapi 5 MP

Hálózat: integrált 802.11 a/b/g/n, beéptett Bluetooth 4.0+HS

Csatolófelület: kombinált 3.5 mm audio, micro USB, micro HDMI, SD kártyaolvasó

Hang: beépített sztereó hangszórók, mikrofon

Akkumulátor: lítium-polimer

Méretek? 265 x 174.5 x 7.2 mm (tablet), dokkolóval 265 x 174.5 x 13.2 ~ 14.8 mm

Súly: 0.57 kilogramm

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS-1D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte