TechAddikt Tesztek PS4 játékteszt Guitar Hero Live – fel a virtuális színpadra!

[TESZT][PS4] Guitar Hero Live – fel a virtuális színpadra!

Jól emlékszünk, milyen szinten kavarta fel az állóvizet jó néhány évvel ezelőtt az akkor még igencsak formabontónak számító ritmusjáték-szegmens érkezése. Az Activision nevével fémjelzett Guitar Hero, később Band Hero, illetve DJ Hero szériák mind maradéktalan népszerűségre tettek szert, s bár a támogatásuk már egy ideje befejeződött (sajnos), még mindmáig közkedvelt kellékeknek számítanak házibulik, baráti összejövetelek, egyéb társas tevékenységek révén.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-005

 

Viszonylag sokáig betöltetlen űr tátongott a Guitar Hero-sorozatok által kiválóan kitaposott ösvények terén. Némi problémák felmerülése után az Activision, valamint a fejlesztő FreeStyle Games úgy döntött, szüneteltetik a szériákat, pedig tökélyre hangoltan kiforrott termékegyüttesről volt szó. Akár két gitárossal, egy dobossal, valamint egy szólóénekessel is összeállíthattuk álmaink műanyag játékhangszeres bandáját (Band Hero).

Sokunk számára tehát bőséges hiányérzetet hozott, hogy nincsenek játszható trackek, nincsenek expanziók, nincs semmi, csak a nosztalgia a korábban beszerzett GH eszközök és szoftverek révén; ráadásul ezek még a korábbi generációs konzolokra voltak csak elérhetőek.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-026

Úgy tűnik, az idei, 2015-ös évben az imák meghallgatásra találtak, ugyanis még az első negyedben bejelentette az Activision, hogy bősz fejlesztéseik végeredményeképp érkezik a vadonatúj Guitar Hero, ami most Guitar Hero Live névre hallgat majd. Igaz, a release dátuma egy kicsit megcsúszott, tényleges gyakorlatban jó egy hónapot, de úgy tűnik, most végre itt van, tapinthatóan, élvezhetően: megérkezett szerkesztőségünkhöz is a Guitar Hero Live. Azon nyomban fogtuk is magunkat, s belecsaptunk a kontroller „húrjai” közé.

A legjobb, amikor kettős felállásban gitározunk a Guitar Hero-ban. Sajnos egyelőre szólózunk csak, ugyanis a doboz egyetlen kontrollert rejtett a szoftveren, a jeladó-vevő dongle-n, a két ceruzaelemen, valamint a vállpánton kívül – de mivel nem vagyunk telhetetlenek, ez a legkevesebb, majd később. Bár igazán nem is nagyon ajnározta az Activision a kettős, vagy akár többesszámban történő játszhatóságot, de mindegy, majd kiderül. A single player módra, valamint az online játszható GH TV opcióra fókuszáltunk.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-012

Miután összeszereltük a két részből (nyak és maga a gitártest) álló kontrollert, a PS4 egyik szabad USB portjába máris csatlakoztattuk a jeladó-vevő dongle-t. A párosítás egyszerű, megnyomjuk a dongle-n, illetve a műanyag gitáron a megfelelő gombot, s rövid impulzív villódzás után máris megvan a vezetéknélküli kapcsolat. Szintén rövid telepítés után kezdődhet is a móka.

Először az offline, játékba integrált tracklisttel kezdtük, azaz leginkább a karrier móddal. Ez jól jöhet, még azoknak is, akik expert fokozatban tolták a korábbi részeket, ugyanis a Guitar Hero Live egyik legjelentősebb változtatása és újítása egyben a kontroller átdolgozása, újragondolása. Alapvetően a nyak rész változott a legtöbbet, ugyanis itt négy színes gomb helyett máris hatot találunk, az élénk színek eltűntek, kaptunk helyette számozást, illetve pöttyöket, üreseket és telítetteket egyaránt, valamint ujjainkkal is jól érzékelhető mintázatokat. Utóbbi fontos a vakon játszáshoz, amire persze nagy szükség is lesz a produkciók során.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-020

Van tehát egy felső és egy alsó szekció, ez a tutorial legelején is egyértelművé válik. Basic fokozatot nem is érdemes választanunk, ott ugyanis csak pengetni kell, nagyjából négy negyedenként egyet, karakterisztikától, ütemtől függetlenül. Casual-ban viszont már szinkronban dolgozik mindkét kéz, s ahogyan halad előre az offline kampány, úgy lesz egyre nehezebb dolgunk.

Szólózni még úgy ahogy szimpla, viszont amikor hirtelen akkordot, netán többet is le kell fognunk, az már nem annyira egyszerű. A képernyőn futó hangjegyek mindig egyértelműek, ugyanúgy, ahogy a kettős- vagy hármas akkordok megjelenése is, egyetlen kitétele van a hibátlan performansznak, az pedig az új tálalás megszokása.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-032

Újítást jelent még a Guitar Hero Live-ban az élő közönség. A korábbi részekben megszokhattuk, hogy mindent a grafikára bíztak, karikatúra-szerű ábrázolással, megjelenítésekkel. Most ez teljes élőkép formájában van jelen, a színpad és maga a küzdőtér is lélegzik, mozog, mi pedig gitárunkkal first person nézetben érkezünk rocksztárként a bevetésekre. Már a tutorial is így indul természetesen, ahol is a hangmérnök buddy okít, irányít, s összegez végül. Ez egy remek elgondolás, hiszen így az életszerűség jobban kézzel fogható, valamilyen szinten a játékos ténylegesen át tudja élni a színpad által adott lámpalázat, láthatja a közönség reakcióit – feltéve, ha van kapacitása még arra, hogy játék közben ki-ki tekintsen a képernyő bal és jobb sarkába.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-004

Igen, tényleg reagál a közönség: ha sokadjára mellényomunk, félrepengetünk a Strum bar-ral, függően a teljesítményünktől masszív fújolás, lefelé mutató hüvelykujjak érkeznek válaszul, a színpadon álló zenészek is kérdő tekintettel bámulnak felénk. Ha a zenélés közben lenyomjuk a Hero Power gombot, érkezik a már jól ismert eufória, így a dallammenetből ki tudjuk vonni magunkat hosszabb-rövidebb időre, úgy, hogy közben bónuszt is kapunk. A Guitar Hero Live-ban egyébként ez is úgy működik, mint korábban: a kis villámikonnal megjelölt hangjegyek egymás után érkeznek, ha mindegyiket eltaláljuk, küldhetjük az ovációra ösztökélő jelzést.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-019

A Guitar Hero Live kétségkívül legnagyobb újítása a korábbi részekhez képest a GHTV. A világ első játszható zenei hálózata kifejezés egyáltalán nem túlzó, ugyanis az Activision megvalósította azt, amiről már régebben is sokan ábrándoztak. A recept egyszerű: végy egy YouTube jellegű networköt, keresgélj zenéket, és máris mehet a muzsikálás az online archívumból. Ráadásként minden napnak megvan a maga eventje, ugyanis a játék honlapján folyamatos frissítéssel jelenik meg az aktuális programajánlat, 2 alcsatornán belül (például  9:30-10:00 között a leginkább játszott metál zenékre lehet nyomkodni a kontrollert). Természetesen minden esemény kapcsolódó bónuszt, vagy valamilyen jutalmat is rejt.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-021

Jó szokás szerint a Guitar Hero Live offline, illetve online (GHTV) módjában is működik a szintlépés, a megfelelő XP pontok megszerzésével. Minden egyes szint új jutalmakat rejt, új Hero Powerek érkeznek hasonlóan a korábbi Star Powerekhez még több achievement, coin és egyéb beszerzése végett.

Folyamatosan unlockoljuk tehát a rendelkezésre álló tartalmat, ehhez hozzájön még a megszerzett virtuális pénz elköltése is. Viszont valós pénzt is költhetünk a Guitar Hero Live-ban: ha nem bírjuk kivárni, amíg a verejtékes, nehéz munkánk meghozza a gyümölcsét, instant hozzáférést kaphatunk vásárlással az egyedi összetevőkhöz (Premium Content).

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-022

Ahhoz, hogy még több online élményt nyújthasson a Guitar Hero Live GHTV szekciója, lehetőség nyílik arra is, hogy ismerőseinkkel, barátainkkal, vagy akár random kiválasztott userrel lenyomjunk egy-egy zenét, megmérettetve magunkat egymással. Itt is számtalan reward várja a győzteseket.

Maga a Guitar Hero Live 42 dalt tartalmaz alapból, mely játszható különféle fokozatokon. A GHTV-n már most trackek százaival találkozhatunk, ABC sorrendbe, vagy műfaj szerinti szortírozásba szedve. Tényelegesen változatos a felhozatal, Amy Winehouse-tól a Nickelback-on keresztül egészen Ed Sheeran-ig válogathatunk, persze a keményebb rock- és metálműfaj is képviselteti magát jó néhány zenével.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-023

Jók a zenék a Guitar Hero Live-ban, kétségtelenül. Ugyanakkor hiányoltunk számos klasszikust, amelyeket például a korábbi Guitar Hero-ban és Band Hero-ban már megszokhattunk, viszont hála az égnek, Lenny Kravitz Are you gonna go my way-e bekerült, úgy, ahogyan a Queen I want it all-ja is (GHTV).

Ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk a Guitar Hero Live-val a GHTV hálózatához, érvényes előfizetéssel kell rendelkeznünk. Jelen esetben ez a Sony PlayStation Plus; ennek hiányában az online content nem, vagy csak nagyon korlátozottan érhető el.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-024

Külön öröm, hogy az Activision ígérete szerint a Guitar Hero Live GHTV repertoárja folyamatosan bővül majd online, ingyenesen. Ez egyelőre így is van, hiszen a játék alig 1 hete van kereskedelmi forgalomban, s máris számos újdonság érkezett a Recently Added szekcióba; bízunk benne, hogy ez így is marad.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-006

A frissítések egészen biztos, hogy egyre több zenefanatikust és gamert fognak a képernyők elé szegezni – de addig is, mivel bőven van tartalom a Guitar Hero Live-ban – mehet, folytatódhat a mókázás napestig. A szomszédok nagy örömére, de nagy valószínűséggel ők is betársulnak a buliba, ha megtapasztalják élőben azt, amit a Guitar Hero Live nyújt jelenlegi formájában.

guitar-hero-live-teszt-techaddikt-003

Ha netán énekelni is szeretnénk a gitározással párhuzamban, úgy szimplán csatlakoztassunk egy USB mikrofont, és máris megjelennek a kapcsolódó dalszövegek is a gitárhangjegyeket repítő sztráda környezetében.

Még több fotó: Techaddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark III fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer HungarySony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer