TechAddikt Tesztek PS4 játékteszt Uncharted: The Nathan Drake Collection – az örök klasszikus újragondolva

[TESZT][PS4] Uncharted: The Nathan Drake Collection – az örök klasszikus újragondolva

Amint megláttuk az Uncharted kezdő képsorait anno, rögvest belénkhasított a felismerés: be kell szerezni egy PlayStation 3-at. Ha még addig nem tettük volna.

uncharted-the-nathan-drake-collection-teszt-techaddikt

Nem titok, hogy mi is nagy elhívatottjai a szériának, épp ezért nem meglepő, hogy különös érdeklődéssel vártuk az Uncharted: The Nathan Drake Collection érkezését. Ami ugyebár a korábbi 3 nagy sikert megért epizód újragondolása a PS4-es hardver legfőbb erényeit csatasorba állítva.

A műfaj rajongójaként lassacskán belefáradtunk az öreg Tomb Raider szériába, és az Indiana Jones sorozatba is, amely némileg sótlanul gondolta újra Indy-vel a TR stílus eredeti ötleteit. Az Uncharted viszont stílusában, játékmenetében pedig mindkettőt lehagyta, vadonatúj hőssel, mozivászonra illő átvezető videókkal és tökéletesen kidolgozott akció-kaland játékmenettel. A következő két epizód pedig csak emelt a már meglévő téten, és a trilógia a legjobb TPS játékává vált, ami bejárta az előző generációs konzolokat. Vajon miként veszi fel a versenyt az újramasterelt sorozat a mai trendek követelményeivel?

„Remasterstation” lehetne a csúfneve a PlayStation 4-nek mostanában, de az kétségeket kizáró, hogy az Uncharted trilógia még mindig a legstabilabban élen álló programja a konzolnak, melyet, ha véletlenül ki is hagytál PS3-on, akkor egyszerűen nem hagyhatod ki ismét PS4-en. Vagy mégis? Vajon mivel sikerült az újragondolást annyira felfrissíteni, hogy megérje azoknak, akik a szériát már jól ismerik az előző generációs konzolról, illetve azoknak is, akiknek eddig nem állt módjukban felfedezni Nathan Drake világát?

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.<img class=”aligncenter size-full wp-image-11833″ src=”http://www.ps4pro.eu/wp-content/uploads/2015/10/ps4pro.eu-Uncharted-Collection-1.jpg” alt=”All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.” width=”664″ height=”374″/>

Háromszor is elbűvölve!

Mint ahogy arra már a bevezetőben is utaltam, szerintem az első Uncharted volt a legelső igazán „killer app” PS3-on, a konzol megjelenését követő évben a kissé lagymatag nyitócímek után. Se a játékmenet, se a történet nem hoztak forradalmi újításokat: nagyon sokat kölcsönzött a játék a Tomb Raider és Indiana Jones sorozatokból, illetve a történet bizonyos részei egy kicsit Micheal Douglas filmjére, a Smaragd Románcára hasonlítottak. Ugyanakkor mégis ezen elemek nagyszerű vegyítésével érték el a fejlesztők, illetve ért célt a brigád, illetve azzal az elképesztő grafikával, mellyel annyira felvértezték a programot, hogy ez még a PC-s rétegeket is meglepte. Ettől vált végül is igazi egy klasszikussá az Uncharted, amely rekordokat döntött a boltok polcaira kerülésének napján.

A második játék, az Uncharted 2: Among Thieves sikeresen felülmúlta az elődjét minden szempontból és végül ez a cím is helyet kapott a legjobb TPS akció-kalandjátékok toplistáján. A drámai nyitójelenet, ahol fel kell másznia Drake-nek egy szakadék felett himbálódzó vasúti kocsin, majd Nepál havas hegységein barangolva kell szembe szállnia a jól felfegyverzett ellenséggel mindent felülmúlt, amelyet addig valaha is láthattunk! A videojátékok történelmében még soha nem nyitottak ennyire jól egy történetet, mint ahogy azt az Uncharted 2-ben tették, de nemcsak a nyitás, hanem az egész játék hasonló, akció-kalandfilm felépítéssel büszkélkedhet.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.<img class=”aligncenter size-full wp-image-11842″ src=”http://www.ps4pro.eu/wp-content/uploads/2015/10/ps4pro.eu-Uncharted-Collection-9.jpg” alt=”All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.” width=”664″ height=”374″/>

A trilógia lezáró részében Drake Atlantis városát keresi, amit az Arab sivatagban sejt. Hamarosan szembetalálja magát egy titkos szervezettel, mellyel Atlantis rejtett kincseit kell megtalálniuk. A leginkább mozi-szerű epizódja a sorozatnak a lezáró epizód, a Drake’s Deception rendelkezik a legjobb történettel és egy remek fő ellenséggel, Katherine Marlowe-al.

Ugyan találunk a játékban egy-két lassabb szakaszt is, de néhány szédületes akciójelenetben is részt vehetünk! Ilyen például a teherszállítógépen is lezajló harci jelenet, ami eszement hangulatosra sikeredett.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.<img class=”aligncenter size-full wp-image-11837″ src=”http://www.ps4pro.eu/wp-content/uploads/2015/10/ps4pro.eu-Uncharted-Collection-4.jpg” alt=”All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.” width=”664″ height=”374″/>

Tökéletes ráncfelvarrás

Eme PlayStation töriórát követően (vagy éppen az emlékeztető után, legalábbis azoknak, akik már jártasak a sorozatban) lessük meg, hogy mit is kínál nekünk ez a remastered kollekció. Elsőként megemlítendő, hogy a csomagban található minden játék megkapta az 1080p-s felbontást, méghozzá 60 fps kíséretében. (Ez persze nem fix. de szinte mindig a 60 közelében mozog a játékban töltött idő nagy részében.) Ez egy nagyon jelentős javulás, mivel eredeti állapotukban 30 FPS-en futottak csak a címek. Minden jelenet, az összes tűzharc, minden hajsza teljesen kisimult egy tökéletes anti-aliasing társaságában.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.<img class=”aligncenter size-full wp-image-11839″ src=”http://www.ps4pro.eu/wp-content/uploads/2015/10/ps4pro.eu-Uncharted-Collection-6.jpg” alt=”All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.” width=”664″ height=”374″/>

Komolyan, a második és harmadik részek egyes részei még a modern PS4-es játékok mellett is elképesztően jól mutatnak, a felhúzott grafikának és a 60 FPS-nek köszönhetően. A második részből ismert vonatos és helikopteres támadás jelenetei – az új képi megjelenítéssel – a legjobb példák arra nézve, hogy a csomag igazi gyöngyszem a PS4-es felhozatalában.

Talán az egyetlen dolog, ami kisebb csuklással jár, azok az átvezető videók, melyek nem kerültek újradolgozásra, így némi kontrasztban állnak a játék feltupírozott grafikájával.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.<img class=”aligncenter size-full wp-image-11838″ src=”http://www.ps4pro.eu/wp-content/uploads/2015/10/ps4pro.eu-Uncharted-Collection-5.jpg” alt=”All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.” width=”664″ height=”374″/>

Jöjjenek az extra tartalmak!

De ez még mind semmi! Az alapjátékokhoz bónusz tartalmakat csatoltak, hogy még inkább felkeltsék a játékosok érdeklődését. Először is kapunk két új játékmódot: az Explorer mostantól egy könnyebb mód, mely alkalmas lehet a kevésbé tapasztalt játékosoknak, akik csak Drake történetét szeretnék megismerni. Ez mellett pedig megkapjuk a Brutal szintet, amely akkor nyílik meg, ha végigjátszottad a játékot Crushing szinten. (Ez utóbbi szint már nyitottan érkezik, nem kell végignyomnod a játékot Hard-on előtte.)

Mindezek mellett kapunk egy Speed Run módot is, ami leméri az időnket az egyes pályákon. Ebben a játékmódban egy óra jelenik meg a jobb-felső sarokban, ami folyamatosan számon tartja az egyes pályarészek befejezéséhez szükséges időnket és rangsorolja a legjobban futott játékosokat. Bár számomra ez kifejezetten izgalmas módozat, de azért biztos vagyok benne, hogy néhány hardcore játékos már tűkön ülve várja, hogy kihívhassa a barátait.

Ha már barátokról van szó, az Uncharted Collection lejegyzi a játék-statisztikákat, beleértve a gyilkolásokat, halálokat, fegyverenkénti eredményeket, fejlövéseket és persze a játékban töltött időt (lebontva a 3 címre), a Speed Run eredményeinket és sok-sok mást, amit barátaink orra alá tudunk dörgölni.

All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.<img class=”aligncenter size-full wp-image-11843″ src=”http://www.ps4pro.eu/wp-content/uploads/2015/10/ps4pro.eu-Uncharted-Collection-10.jpg” alt=”All three Uncharted games, in one package, with a substantial graphical facelift.” width=”664″ height=”374″/>

Még mindig szédületes!

Bár a legelső rész kicsit játékmenet szempontjából tényleg megöregedett, a második két játék viszont még mindig felveszi a versenyt napjaink modern PS4-es és PC-s címeivel. Bár a Tomb Raider reboot-ttal összehasonlítva, az Unchartednek kicsit önismétlő a játékmenete („menj a területre, húzódj fedezékbe, lőj le mindent, ami mozog, keress kiutat majd újra”) ugyanakkor a pályadesign, a sztori, a ritmus és a mozi-szerű élmény révén mégiscsak lehagyja Miss Croft legutóbbi kalandját.

Vajon a modern nyitott világú játékok, mint a GTA V, Shadow of Mordor, Batman: Arkham Knight, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, vagy épp a legutóbbi Assassin’s Creeed tényleg lefölözik a lineáris lövöldéket vagy sem? Lehet ezen vitatkozni, de az biztos, hogy a három Uncharted játék a műfaj valódi királyai, és a kor nem fogja ezt a tényt megváltoztatni. A grafikus felturbózásnak köszönhetően, amely mind a három játékot megszépíti a csomagban, kiemelten értékessé válik ez a kollekciót: egy igazi király a PlayStation játékok birodalmában.

Közreműködő forrás: PS4Pro.eu