TechAddikt Hardver Intel Új felhasználóbarát fejlesztői alaplapot dob piacra az Intel

Új felhasználóbarát fejlesztői alaplapot dob piacra az Intel

Az Intel és az Arduino alapítói bemutattak egy hobbifejlesztőknek és barkácsolóknak szánt alaplapot, illetve egy ehhez kapcsolódó tanulóknak szánt oktatási programot is.

intel-genuino-101-techaddikt

Néhány nappal ezelőtt jelentette be az Intel az Arduino miniszámítógép alapítóival közösen új, kompakt, fejlesztői alaplapját, amely az amerikai piacon Arduino 101, azon kívül pedig Genuino 101 márkanéven lesz megvásárolható. A fejlesztői platformot kifejezetten kezdő hobbistáknak és oktatási környezetbe szánják. Ez az első széles körben elérhető fejlesztői alaplap, amely a kisméretű és alacsony-fogyasztású Intel Curie modult tartalmazza.

A Genuino 101 könnyen használható és alkalmazható az ún. „alapozó oktatásban”, és Intel Curie modulja révén alkalmas olyan prototípusok megépítésére, melyeknek alapja a számítástechnikai technológia és az internetre való csatlakozás. A Genuino 101 ára más belépő szintű mikrokontroller alaplapokéhoz hasonló: tartalmaz gyorsulásmérőt, giroszkópot, és Bluetooth Smart-kapcsolatot is, amely lehetővé teszi okos és összekapcsolt eszközök megépítését is.

Az új alaplap az Arduino többi nyílt forráskódú elektronikus platformjának sorát bővíti, így ingyenesen hozzáférhető hardver dizájn, alkatrész gyártók, és szofveres programozói környezet, mely megkönnyíti bárki számára, hogy interaktív projekteket valósítson meg.

„Az Intel számára mindig is fontos volt a kezdő vállalkozók és diákok támogatása. Az Arduinóval való partnerséggel a hobbifejlesztők új generációjának hozzuk el az Intelben rejlő erőt” – jelentette ki Josh Walden, az Intel alelnöke és az Új Technológia Csoport (New Technology Group) igazgatója. „Az Intel Curie modul továbbfejlesztett funkciói révén a Genuino 101 alaplappal a diákok és fejlesztők megalkothatják egyedi ötleteiket” – tette hozzá.

Az Intel Curie moduljára épülő alaplap áll az Egyesült Államokban jövőre induló America’s Greatest Makers elnevezésű technológiai tehetségkutató műsorának központjában is. A műsorban a versenyzők ezzel az eszközzel építik meg prototípusaikat. A tehetségkutatót a Turner Broadcasting sugározza a televíziós és digitális platformjain; producere a többek között Survivort is jegyző Mark Burnett, a United Artists Media Group* vezérigazgatója lesz.

 A Genuino 101 az osztályteremben

A Genuino 101 része lesz a Kreatív Technológiák az Osztályteremben elnevezésű kurzusnak Creative Technologies in the Classroom (CTC), melyet az Arduino fejlesztett ki, és amelyet jelenleg 300 iskolában használnak. A CTC-kurzus a világ első olyan ún. physical computing, azaz a szoftveresen vezérelhető fizikai-hardveres rendszereket oktató kurzusa, melyet az általános és a középiskolai oktatásba szánnak. A kurzus támogatja az oktatókat abban, hogy diákjaikat bevezessék a programozás, az elektronika és a mechanika alapjaiba. Az Intel az Arduinóval közösen azon fog dolgozni az elkövetkezendő években, hogy a CTC-programot világszerte bevezessék az iskolákban. A Genuino 101 használata az oktatásban hozzájárulhat a jövő technológiai iparában dolgozó szakemberek, vállalkozók és feltalálók képzéséhez.

„Az Intellel szorosan együttműködve fejlesztettük ki az alaplapot, és célunk, hogy oktatási tananyagainkban a ma fiatal fejlesztőinek hozzáférést biztosítsunk a fejlett funkciókhoz és a hálózatba kötöttséghez” – mondta Massimo Banzi, az Arduino vezérigazgatója és társalapítója.