TechAddikt Tesztek Sencor Sencor SMP 9002 PRO – Android alapú multimédiás PC hétköznapjainkhoz

[TESZT] Sencor SMP 9002 PRO – Android alapú multimédiás PC hétköznapjainkhoz

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: mire jó, ha jó egyáltalán egy Android alapú multimédiás eszköz?

sencor-smp-9002-pro-techaddikt-teszt-001

A kérdés megválaszolása alapvetően jelen tesztünk feladata, bár az elején halkan jegyezzük meg: van prioritása, bizonyos helyzetekben akár elengedhetetlennek is jellemezhető a megléte. Merüljünk is el a részletekben!

Sokunk számára az Android alapú eszközök egyet jelentenek a mobileszközökkel, konkrétan az okostelefonokkal, tabletekkel. Azonban ne feledkezzünk meg arról,  hogy eme operációs rendszer mára egyre több területen kezdte meg hódító körútját, gondoljunk csak az ilyen OS alapú navigációs rendszerekre, vagy akár az okostelevíziókra.

Nos, a Sencor SMP 9002 PRO remekül egyesíti azt a tudást, amit az Android sokoldalúsága tükrözhet manapság, igaz, a tesztre kapott terméken még a korábbi, 4xx verziójú oprendszer futott. Ennek ellenére minden végülis úgy működött, ahogyan azt elképzeltük, vagy inkább elképzelhetőnek tartottuk egy multimédiás PC-től.

sencor-smp-9002-pro-techaddikt-teszt-002

S valóban, nem idegen a definíció, hiszen a Sencor SMP 9002 PRO önmagában véve és architektúráját nézve egy kedvező ár-érték arányú PC, amit inkább multimédiás eszközként szokás emlegetni illetve használni. A kis dobozka tehát egyértelműen olyan televíziók derék kiegészítője lehet, amelyek nem rendelkeznek beépített smart funkciókkal, így a lehetőségek nem aknázhatók ki teljes mértékben. Főként, ha 1080p-s, vagy annál fejlettebb megjelenítőnk van.

A Sencor SMP 9002 PRO alapját egy AML S802 Quad Core ARM Cortex A9 CPU szolgáltatja, 2 GHz-es órajellel, mellé egy Mali típusú 450MP Octa Core VGA lapka került integrálásra. Már önmagában véve itt is felfedezhető, hogy a specifikációk vonatkozó része közepesen elegendő lehet a nagyobb felbontású képfolyamok zökkenésmentes megjelenítéséhez – a fedélzeti 2 GB 1.6 GHz-s DDR3 memória viszont első blikkre is kevésnek tűnik. Gondoljunk csak arra, hogy egyes okostelefonok már 4 GB RAM-mal lettek szerelve, és kell is – igaz, ott már 5xx-es Android rendszer ketyeg a hardver alatt, ami ugye meg is követeli a nagyobb erőforrás jelenlétet.

sencor-smp-9002-pro-techaddikt-teszt-004

Ahhoz, hogy bőséges (?) multimédiás adatot tárolhassunk a Sencor SMP 9002 PRO eszközön, 8 GB Flash ROM áll rendelkezésünkre. Ez sem mondható túl soknak, ismervén a jelenlegi streamek, illetve kapcsolódóan kompatibilis videófálok terjedelmét, vagy akár a Google Store-ból letölthető multimédiás alkalmazások méretbeli tulajdonságait.

Viszont annak ellenére, hogy a hardver kissé visszafogottnak számít a jelenlegi felhozatalt nézve, az integrált 1.4-es protokollú HDMI csatlakoztathatóság lehetővé teszi az akár 4K (3840×2160) felbontású médiafolyam lejátszását. Így hát ha esetlegesen olyan 4K képes televíziónk lenne, amely nincsen felvértezve okosfunkciókkal, mint például az internetes alapú, hasonló felbontású képfolyam lejátszási lehetősége (amit kötve hiszünk, de hátha), akkor máris megvan a költséghatékony lehetőség erre is. Akár 24P full HD 3D-ben.

Mire is tudtuk még használni a tesztelés során a Sencor SMP 9002 PRO-t? Természetesen webböngészésre, miután az eszköz beépített HTML5 alapú browser támogatással is rendelkezik. A megnyitni kívánt oldalak betöltődési sebessége magas sávszélességű, WiFi-n át csatlakoztatott internet-hozzáféréssel jónak bizonyult, bár az összetettebb, több streamelt animációt felvonultató oldalak néhol, némely esetben lassabban hozták be az egész terjedelmet. Applikáció formájában a Google, illetve a YouTube is hamarabb reagált, kisebb válaszidőkkel, mint a Sencor saját Android browsere.

sencor-smp-9002-pro-techaddikt-teszt-003

Egyébként a Sencor SMP 9002 PRO alkalmas arra is, hogy LAN-on keresztül akár 100 Mbps adatfolyamot is kezelni tudjon, mi is hasonló sebességhatárt értünk el tesztjeink során (97 Mbps még stabilnak tűnt, ez is volt a vége).

Sencor SMP 9002 PRO specifikációk

Processzor: AML S802 QUAD CORE ARM Cortex A9 (2,0 GHz)

Videokártya: Mali-450MP OCTA CORE

Rendszermemória: SDRAM 2 GB (DDR3, 1600 MHz)

ROM: Flash memória: 8 GB NAND Flash

OS: Integrált Android 4.4.2

Csatoló, felbontás: HDMI 1.4a (Felbontás: max. 4K 3840 x 2160), 4K filmlejátszás, 24P Full HD 3D filmlejátszás

Szolgáltatások: felirat Több szolgáltatás beállítása (Méret, szín, pozíció, szinkron, körvonal szín), egyszerű webböngésző (támogatás HTML 5)

Megosztási támogatás DLNA
Hálózat: mellékelt WiFi modul csatlakoztatásához internet 2.4 GHz, 5 GHz (802.11 b / g / n)

Csatlakoztathatóság: 4x USB 2.0, SD/MMC kártyaolvasó, 10/100Mbps Ethernet RJ45 Port
MIRACAST, Bluetooth 4.0, HOT SPOT, XBMC integrált lejátszó

Integrált alkalmazások: Internetböngésző, Naptár, Fájlkezelő, Galéria, Gmail, Miracast, Filmlejátszó, Zene, PPPoE, további alkalmazások telepíthetők a Google Play áruházból

Támogatott videóformátumok: MPEG 1/2/4, AVC/H.264, VC-1, WMV, H.263, stb.

Támogatott videó fájlok: AVI, MOV, MP4, MPEG, MPG, MKV, TS, M2TS, M3TS, M4TS, M5ts, MTS, DAT, M2V, ISO, VOC, 3GP, 3GPP, 3G2, FLC, WMV

Támogatott audio fájlok: MP3, WMA, WAV, OGG/OGA, FLAC, APE, AAC/M4A, RM

Támogatott képfájlok: JPG, JPEG, BMP, GIF, PNG, TIF

Fájlrendszerek: NTFS, FAT32, EXT2, EXT3

További csatlakozók: 1 db HDMI, 1 db AV-kimenet, 1 db SPDIF optikai kimenet

Méret: 160 x 108 x 25 mm

Bemeneti tápellátás: 5 V, 2 A, 100–240 V