TechAddikt Notebook Acer Acer Nitro 5 segíti a Techaddikt.hu munkáját a koronavírus elleni küzdelemben a...

Acer Nitro 5 segíti a Techaddikt.hu munkáját a koronavírus elleni küzdelemben a Folding@home hálózatán keresztül

A Techaddikt.hu csapata is beszáll a koronavírus elleni harcba: a Folding@home hálózatán keresztül az Acer hazai képviselete által felajánlott masszív gaming notebook, egy Nitro 5 segíti munkánkat.

Aki nem ismerné a Folding@home kezdeményezést, annak vázoljuk röviden: kollektív módon a világ számítógépeinek erejét (combputing power) egyesíti a rendszer, úgy, hogy a láncba mi is beszállhatunk felesleges, vagy épp célzott erőtartalékainkkal, és részt vehetünk a bonyolult algoritmusokra alapuló modellezés kivitielezésében.

A módszer kimondottan hasonlít a Berkeley által korábban indított SETI@home projekthez, mellyel idegen civilizációk létezésére utaló nyomok kutatásában segíthettük a NASA munkáját (ez a munkafolyamat pont nemrégiben zárult le nagyjából másfél évtizedes működés után).

Így hát remek segítség számunkra az Acer Magyarország felajánlása, mely révén egy Acer Nitro 5 gaming notebookot vethetünk be a Folding@home taskek zökkenőmentes futtatásához és elvégzéséhez.

Kimondottan előnyös egy játékra szánt konfiguráció ilyen tevékenységhez, ugyanis a számításigényes feladatok ellátásához erős CPU és GPU szükségeltetik – ugyebár ez a két főegység, ami leginkább igénybevételnek van kitéve – leginkább a GPU az, ami a ténykedés oroszlánrészét magára vállalja. Mondjuk úgy, mint a bitcoin-bányászat esetében. A közepesen erős specifikációkkal rendelkező Acer Nitro 5 esetében a magas energiafogyasztástól sem kell tartanunk: 92-135 Watt fogyasztást mértünk – igaz, esetünkben csak és kizárólag a Folding@home alkalmazása futott egyszerre kettő, CPU és GPU taskkel.

Azt ajánljuk mindenkinek, aki teheti: csatlakozzon a Folding@home kínált nagyszerű lehetőséghez, és segítsük közösen a koronavírus elleni kutatást.