TechAddikt Tesztek Asus ASUS ROG Swift PG248Q – határtalan eSports élmény, szigorúan gamereknek

[TESZT] ASUS ROG Swift PG248Q – határtalan eSports élmény, szigorúan gamereknek

Még alig száradt meg a virtuális tinta a pár nappal ezelőtt publikált ASUS Republic of Gamers – Join the Republic 10 éves születésnapi rendezvény kapcsán, máris visszanyúlunk a gaming-vonalhoz. Méghozzá egy olyan monitor személyében, amely kifejezetten a játékosmiliő igényeit hívatott új szintekre emelni, nem titkoltan az egyre inkább népszerű eSports (vagy ha jobban tetszik: esport) irányt népszerűsítve. Az ASUS ASUS ROG Swift PG248Q gaming kijelző járt szerkesztőségünknél.

asus-rog-swift-pg248q-teszt-techaddikt-4

Alapvetően egy játékosoknak fejlesztett kijelzőnél nem a méret a lényeg, ezt tudjuk. Bár vannak akár 30 col képátló feletti hajlított ultrawide alternatívák is, a kimondottan versenyekre, nonstop játékra szánt termékek 24, maximum 27 colosak. Azért, mert bár egy curved (hajlított) monitor bőségesen lefedi a látómezőnket, de mégis szükséges a nemkívánatos fejmozgatás játék közben – ami mint tudjuk, értékes század, vagy netán ezredmásodperceket jelenthet egy gyorsan kivitelezendő akció közepette.

Az ASUS ROG Swift PG248Q monitor kiindulópontja egy 24 col (61 centiméter) képátlós, tükröződésmentes TN panel, mely tényleges 1920×1080 FHD felbontást kapott, 0.2768 milliméteres képpont-távolságal elegyítve. Mivel a káva kialakítása minimális, így vizualitás szempontjából is hozza a maximumot, valamint akár monitorfalként is egybeépíthető több darab ebből a modellből.

Ahhoz, hogy a játék élménye ténylegesen maximális legyen, 350 cd/m2 fényerővel rendelkezik a készülék, 1000:1 kontrasztaránnyal megspékelve. 170 fokban garantált a betekintés, ez egy kiváló szöget jelent, ráadásként a panel válaszideje 1 ms (szürkeárnyalati). Élénk színvisszaadást pedig a megjeleníthető 16.7 millió valódi 8 bites árnyalatnak köszönheti.

asus-rog-swift-pg248q-teszt-techaddikt-5

Nincs egy fikarcnyi villódzás sem: a Trace Free technológiának köszönhetően tökéletesen egységes, sima képkocka-megjelenítés érkezik, persze ebben összetett szerepet vállal a társított NVIDIA G-SYNC is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a játékélmény folyamatos, csúcsminőségű lehessen. Mindehhez 4 fokozatban kiválasztható színhőmérséklet állíthatóság is betársul, nem beszélve az előre eltárolt képprofilokról. Custom-ben persze az igazi, ott kedvére finomhangolhat bárki annak rendje, s módja szerint. Viszont jelentősen gyorsít a dolgokon, ha az előre beállított megjelenítési formákkal dolgozunk, netán egy eSports rendezvényen, ahol fontos a gyors, ide-oda kapcsolgatás hotkey-k segítségével.

asus-rog-swift-pg248q-teszt-techaddikt-1

 

Tudunk tájkép, autóverseny, mozi, rts, rpg, fps módban leledzeni, de van pluszban sRGB mód is – itt a legkisebb egyébként az előre kigondolt fényerő és konrasztarány. Utóbbi ideális gépeléshez, webböngészéshez (mi is ebben a módban dolgozunk jelenleg is a cikkek megírásán, valamint publikálásán), a többi pedig értelemszerűen adja magát.

Természetesen további „segédszközök” is rendelkezésre állnak. Beállíthatunk előre célkeresztet, ha például olyan FPS vagy TPS van a terítéken, ahol ezt külön nem lehet kiválasztani a játék beállításai közül a menüben. További hasznos opció az időmérő, ez tulajdonképp egy stoppert helyettesítő eszköz – jól jöhet versenyzésnél, ha például egy szimulátor esetében köridőt kell mérni (és nem mérné maga a szoftver). A G-SYNC-et segítségül hívó FPS számláló pedig valós idejű tájékoztatást küld az épp futó képfolyam képkocka/másodperc rátájáról.

Tesztelés közben áldásos hatást tanúsított az ASUS ROG Swift PG248Q integrált kékfényszűrője. Fontos, hiszen a hosszúra nyúlt játék kihatással lehet a szem fáradására, lüktetést, szemszárazságot, fejfájást is okozhat. 5 szint áll rendelkezésre összesen, hogy beállíthassuk a leginkább optimális szintet, annak tekintetében (is), hogy a megjelenített képfolyam elbír-e több, vagy kevesebb kék árnyalatot.

asus-rog-swift-pg248q-teszt-techaddikt-3

Ha nem lenne elegendő játék közben a 144 Hz-es képfrissítési beállítás, annyi baj legyen: könnyedén felhúzhatjuk az értéket 180 Hz-re, ami már egész biztos, hogy elegendő simaságot, elmosódásmentgességet ad majd a megjelenített képnek. Tapasztalataink szerint nem üres marketingmaszlag az, amikor a külön kiemeli az ASUS a sajtóanyagokban, hogy az 1 ms GTG, valamint az overboost 180 Hz, továbbá az NVIDIA G-SYNC mind 100 százalékban garantálják a képernyő szaggatások, az ingadozó képváltási sebességekből adódó torpanások, lagok elkerülését.

Akik a 3D irány szerelmesei, szintén nem fognak csalódni az ASUS ROG Swift PG248Q monitorban. Ugyanis beépítésre került az NVIDIA 3D Vision-ready technológia, mely kompatibilis az NVIDIA 3D Vision 2 kittel is; nem kell más, csak egy passzív 3D szemüveg a már meglévő NVIDIA GeForce VGA kártya mellé.

Korábban az G-SYNC technológiát alkalmazó monitorok kizárólagosan Display portot használhattak, mára ez megváltozott: az ASUS ROG Swift PG248Q rendelkezik az imént említett DP mellett egy hathatós HDMI 1.4 szabványú aljzattal is, így akár PlayStation 4-et, vagy más külső perifériát is csatlakoztathatunk. Találunk a hátlapon még megszokott 3.5 milliméteres fejhallgató-kimenetet, valamint USB 3.0 portból is akad kettő.

asus-rog-swift-pg248q-teszt-techaddikt-2

ASUS ROG Swift PG248Q specifikációk

Panel mérete: szélesvásznú képernyő 24 col (61.0cm) 16:9
Panel típusa: TN, tükröződésmentes kialakítással
Tényleges felbontás: 1920×1080
Pixeltávolság: 0.2768mm
Látható képernyő méret: 531.36 x 298.89 mm
Fényerő: 350 cd/㎡
Kontrasztarány: 1000:1
Betekintési szög (CR≧10): 170°(H)/160°(V)
Válaszidő: 1ms GTG
Megjelenített színek: 16.7M (valódi 8 bites)
Trace Free technológia: van
Színhőmérséklet kiválasztása: 4 mód
HDCP támogatás: van
Gamma-beállítás: van (Gamma 1.8/2.2/2.5 támogatott)
GamePlus (üzemmódok) : van (célkereszt/időmérő/FPS Counter/Display Alignment)
Low Blue Light: van
GameVisual: 6 mód (Tájkép/Autóverseny/Mozi/RTS/RPG/FPS/sRGB módok)
Jelbemenet: HDMI, DisplayPort
USB-portok: 3.0×2
Energiafogyasztás: <65W (a képernyő 200 nit fényereje mellett
Energiatakarékos/kikapcsolt üzemmód: <0.5W
Feszültség: 100-240V, 50/60Hz
Dönthetőség: +20°~-5°
Elforgathatóság: van
Elforgatás: van
Magasságállítás: van
VESA fali konzol : 100x100mm
Szuperkeskeny peremű kialakítás: van
Méretek: 561.6x(418.2~538.2)x237.9 mm
Nettó súly:6.6kg
Bruttó súly:9.5kg