TechAddikt Tesztek Asus ASUS S1 – akár zsebből is használhatnánk

[TESZT] ASUS S1 – akár zsebből is használhatnánk

Némi túlzással bír a teszt címe, ez tény, viszont az is biztos, hogy nem kivitelezhetetlen a tevékenység. Főként, ha az ASUS S1 mobil LED projektorát vetjük be vetítési feladatokra, ugyanis ténylegesen elfér egy átlagos zsebben, s a beépített akkumulátornak köszönhetően remek rendelkezésre állási időt biztosít felhasználójának.

asus_s1_techaddikt_005

Persze kicsit szélsőséges megoldás lenne, ha zsebből vetítenénk, de az ASUS S1 (és a kategóriában domborító, egyéb forgalmazók modelljei is) többnyire akkora spektrumú kihasználhatósággal bírnak, hogy mára szinte bármi elképzelhető.

Legfrissebb tesztünkben megvizsgáljuk: az ASUS S1 vajon ténylegesen hozza-e az elvárásokat, teljesíti-e azt a szintet, amire predesztinálta a gyártó. Vágjunk is bele!

A dobozolás nagyobb eszközt sejtet, mint amekorra valójában az ASUS S1 mobil LED projektor. Az eszközhöz kapunk hordozáshoz nagyszerű tokot, sőt, tokokat – ugyanis külön csomagolva érkezik a pakkban egy nagyobb, egyéb tárolórészekkel is felvértezett kiegészítő, valamint maga a projektor is egy önálló, tépőzárral fedhető műbor tasakban kerül elő kicsomagolásnál.

asus_s1_techaddikt_002

Ízléses, szálcsiszolt burkolattal rendelkezik az ASUS S1, fény felé tartva körkörös mintázatot láthatunk. A felület nélkülöz mindenféle ujjnyom általi szennyeződésre való hajlamot, tehát matt a kiképzés, ténylegesen fém, nem fémhatású.

A fedlap máris tükrözi az eszköz minimalista dizájnját, egy ezüst (ez csillogó) ASUS felirattal a bal felső sarokban, valamint a mindössze négy érintésérzékeny funkcióbillentyűt felvonultató sor látható, mellette a működési információkat közvetítő kijelzőkkel.

asus_s1_techaddikt_003

Nincs túlbonyolítva a csatlakoztathatóság sem – az alsó gerincen 3.5 milliméteres sztereó jack (fejhallgató), HDMI/MHL aljzat, az adapter bemenete, valamint a ki- és bekapcsolásért felelős billentyű látható, a bal oldalon a manuális élességállítás tekerője, jobb oldalon pedig egy méretarányokhoz képest vaskos szellőzőnyílás kapott helyet. A beépített ASUS SonicMaster hangszórók is itt helyezkednek el, optimálisan részét képezve a megjelenés összhatásának.

Környezetbarát LED alapú vetítőlencsével szerelték fel az ASUS S1-et, ez értelemszerűen a front oldalon helyezkedik el, manuálisan nyitható-zárható optikavédő ajtóval. A használatbavétel itt is egyszerű, bár óvatosan kell bánnunk a csappantyúval, ugyanis (főként, ha új termékről szól a fáma) nehézkes a nyitás, a holtpont nagy, minimális erőkifejtés kell a felcsapáshoz. Ha nem vigyázunk, ujjunk beleszaladhat az optika felületébe, kellemetlen szennyeződéseket okozhat.

Tenyérben is könnyűszerrel elfér az ASUS S1, 110.5 x 30.7 x 102 milliméteres méretekkel bír egész pontosan, a súly hozzávetőlegesen 340 gramm.

asus_s1_techaddikt_004

Az ASUS S1 0.3 colos, a Texas Instruments által jegyzett DLP megjelenési technológiát alkalmazza, R/G/B LED alapú fényforrás közbeiktatásával. A higanymentes LED izzó maximális élettartama akár 30 ezer munkaóra is lehet, ezt nyilván nagyban befolyásolja a használati profil.

Maximálisan 200 lumen fényerővel vetíthetünk falra, vászonra, vagy bármilyen sima felületre az ASUS S1 segítségével, 1000:1-es kontrasztaránnyal, natív WVGA 854×480 képpontos felbontásban, 16.7 millió színárnyalattal, 100 százalékos NTSC színtelítettséggel.

Az ASUS S1 jelenleg egyedülálló legkisebb vetítési távolsággal rendelkezik, ugyanis már 0.73 méterről élvezhető vetített képet produkál. 1 méteres vetítési távon belül a teszt folyamán sikerült elérnünk a hozzávetőlegesen 40 col (~100 centiméter) képátlót is, ami rendkívül pozitív eredmény. Próbáltuk természetesen a nagyobb távokat is, a gyárilag megadott 30-100 col közti vetített tényleges képarány-skálán mozogtunk – a feljebb említett 0.73 méteres vetítési távolság egészen 2.43 méterig tolható ki, melynek eredményeképp a 3 méteres képátlót megközelítő érték is megvolt, élvezhetően, színtelten, élvezhető fényerővel és kontrasztaránnyal.

asus_s1_techaddikt_008

Természetesen a jó csatlakoztathatóság révén bármely külső eszközzel is összepárosítható az ASUS S1. Gondolunk itt alapvetően okostelefonokra, tabletekre, notebookokra, vagy akár desktop PC-kre is. A projektorba integrált HDMI aljzat magas felbontású képfolyamok gyors átvitelét biztosítja, viszont számoljunk azzal, hogy ha például okostelefonról streamelnénk, nagy valószínűséggel be kell szereznünk microHDMI vagy microUSB átalakítót a másik kliensoldali ponthoz.

Az ASUS S1 esetében is változtatható a képarány, használható 4:3-as, valamint 16:9-es profillal is. Négy féle képmódozatot használhatunk – az Akkumulátor mód értelemszerűen a hatékony energiafelhasználást veszi előtérbe, ez kiváltképp akkor előnyös, amikor utazás során, útközben használjuk a projektort. Mozi módban a kép- illetve hangvisszaadás kerül előtérbe, mozgósítva az erőforrásokat, míg a Bemutató mód leginkább prezentációkra, bemutató vetítésekre koncentrál. A Normál mód ajánlott egyébként a hétköznapi, átlagos felhasználáshoz, ugyanis a minőség-teljesítmény arány e profilban a leginkább optimalizált.

asus_s1_techaddikt_006

Kis termek, helységek közkedvelt eszköze lehet az ASUS S1, ugyanis a vetítési hatékonyság mellett a működésből eredő zajszint is csekély. Normál módban 31 dB-t mértünk (gyári érték: 32 dB), akkumulátorról történő működtetés esetében 26 dB lett a végeredmény a hivatalosan megadott 28 dB helyett.

Ha kicsi a terület, amelyet be kell hangosítanunk a vetítéshez, nincs szükség külső hangforrás csatlakoztatásához sem. Az ASUS S1 beépített 2 Watt összteljesítményű hangszórója bőségesen elegendő hátteret kínál tevékenységünkhöz, persze házimozi addiktok, vagy vájtfülű felhasználók válogathatnak egyéb alternatívák tárházából – ha külső hangrendszert csatlakoztatnánk, a 3.5 milliméteres jack tökéletes kiindulópont.

ASUS S1 specifikációk

Megjelenítési technológia: 0.3″ DLP (Texas Instruments)

Fényforrás. R/G/B LED alapú

Fényforrás várható élettartama: 30000 óra maximum

Natív felbontás: 854×480 WVGA

Kontrasztarány: 1000:1

Fényerő: 200 lumen maximum

Színtelítettség: 100% NTSC

Vetítési arány: 1.1

Vetítési távolság: 0.73 ~ 2.43 méter

Vetített képméret: 30 ~ 100 col

Vetítés eltolása: 100%

Belépített hangszórók: 1x2W

Energiafelvétel: 32W

Készenléti mód: kevesebb, mint 0.5W

Beépített akkumulátor: 5V 6000 mAh, ~3 óra üzemidő 50 lumen fényerővel

Zajszint: 32dB normál módban, 28dB akkumulátorral

Csatlakozók: HDMI, MHL, 3.5mm sztereó jack, USB 2.0

Méretek: 110.5 x 30.7 x 102mm

Súly: ~342g

Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Gigabyte, Sony PlayStation 4, Magnew Kft., Kaspersky Lab  

Hardver és eszköz: ASUS, Acer

A biztonságos munkát a Kaspersky Lab biztosítja.