TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenPad 8.0 (Z380C) – divatos és erőteljes

[TESZT] ASUS ZenPad 8.0 (Z380C) – divatos és erőteljes

Egyáltalán nem mindegy, hogy napjaink alapvető kellékeiként számontartott mobileszközeink milyen küllemmel bírnak. Sok esetben – főként a gyengébbik nem tekintetében – háttérbe szorul a teljesítmény, a legfontosabb a külcsín.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_001

Sok esetben ezt némelyik alapvetően noname gyártó ki is használja, és olyan kedvező áron kínált termékekkel lép piacra, hogy a silány minőség a legtöbb alkalommal másodlagos. Majd később számtalan kellemetlenség forrása lehet az addig hőn áhított mobileszköz.

Az ASUS ZenPad 8.0 megjelenésével fentiek elfeledhetők, legalábbis akkor, ha az előzetes modellválasztásnál – s nem meglepően a táblagép-kategóriát említjük – tudatosan törekszünk arra, hogy a termék egyszerre legyen jó minőségű, masszív és divatos. No és persze a kedvező árat felvonultató árcédula megléte sem másodlagos.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt

Letisztult megjelenésével az ASUS ZenPad 8.0 folytatja a legfrissebb Zen szériára jellemző részletelemek felvonultatását. Bár az eszköz nem kifejezetten vékony, de a kecsességét ugyanakkor sikerült megtartania. Az 8 colos érintőkijelző körüli káva minimális helyet vesz el, 76.5 százalékos lefedettséget ad a tokozáshoz képest. A gyártó szerint ez egy hihetetlen előrelépés a technológiai fejlesztésekben – tény, hogy valóban lényegre törő, helytakarékos és a jó kihasználhatóságra lett minden hangolva.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_011

A széleken ezüstös, krómhatást kifejtő csíkozás fut, ezzel is hangsúlyozva a ASUS ZenPad 8.0 prémium jellegét, no és mellé a feljebb már emlegetett trendi mivoltot. Bár az igazán divatosra hajazó jelzők leginkább a hátlapot illethetik (textil pattern megoldások karcállóan).

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_003

Felül kapott helyet a hosszúkás sub hangsugárzó, valamint ettől balra az előlapi 2 megapixeles kamera kapott helyet. Az alsó szélen a mikrofon került elhelyezésre, míg a jobb oldal vonultatja fel a funkciógombokat (ki- és bekapcsolás, hangerőszabályozás), a felső részre pedig a 3.5 milliméteres kombinált jack, valamint a microUSB aljzat került (töltés, adatátvitel).

Imént már esett szó a ASUS ZenPad 8.0 hátlapjáról: kétségkívül a legnagyobb erény itt, hogy egybefüggő masszív panellapkaként cserélhető az ASUS feliratú műanyag, így számos variációval számolhatunk színek és mintázat téren. A hátlapi kamera 5 megapixeles, és a bal részen helyezkedik el, egybesimulva a hátlappal.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_008

Az ASUS ZenPad 8.0 IPS technológiájú, 1280×800 (fekvő), 800×1280 (álló) képpont felbontású kapacitív 10 pontos érintésérzékeny LED háttérvilágítású WXGA LCD kijelzőt kapott Corning Gorilla Glass 1 üvegezéssel, melynek az alkalmazott Intelligent Contrast révén klasszisokkal szebb a képminősége, mint a korábban megjelent hasonszőrű elődökének. Ennek lényege, hogy a megjelenített kép, vagy stream reprodukciója előtt a rendszer megvizsgál minden egyes képpontot, majd a részletgazdagabb felbontás és kiemelés érdekében újra egyensúlyt képez a fények és árnyékok közt – ennek következtében drasztikusan javul(hat) a kijelzőn futó anyag minősége. Akár 200 százalékkal magasabb kontrasztarányt is elérhetünk.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_006

Mindehhez hozzájön még az élesség optimalizálási folyamat, amely még inkább élethűvé varázsolja a nézett képfolyamot. Az egészért egyébként az ASUS által fejlesztett VisualMaster HDTV technológia felel, mely összesíti a kontrasztot, élességet, színhűséget és fényerőt irányító egységeket, majd optimalizálja azokat.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_009

Az ARM által gyártott Mali-450P GPU dolgozik az ASUS ZenPad 8.0 burkolata alatt, 60 Hz-es képfrissítéssel. Mindehhez egy Intel Sofia kódnevű SoC tartozik, a CPU mag architektúráját az Intel Silvermont jegyzi, az Intel Atom x3-3200 CPU 28 nanométeres gyártási technológiával, 64bit tasításkészlettel, négy maggal, egyenként 416 MHz sávszélességgel. A társított L1-L2 gyorsítótárak 4×32 KB-tal (L1I), 4×24 KB-tal (L1D), valamint 1 MB-tal (L2) rendelkeznek.

Összesen 1 GB fedélzeti RAM-ot kapott a ASUS ZenPad 8.0, ez elegendő lehet, applikációk használatától és fajtájától függően. A ROM a tesztelt modell esetében 16 GB volt, ez átlagos, szintén alkalmazás függő a helyzet e téren.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_002

Vessünk egy pillantást a képalkotó eszközök paramétereire. Amennyiben előlapi kamerával óhajtunk dolgozni, például népszerű szelfiket gyártani, 2 megapixel terjedelemben tudunk gondolkozni, 1600×1200 képpontos felbontéssal maximum. Videó is készíthető, 0.9 megapixel, azaz 1280×720 képpont felbontással, jó minőségben. Zoomolás, screenshot készítés, automatikus white balance rögzítés támogatott.

Amennyiben komolyabb fotókat, videókat szeretnénk, nyilván a hátlapi kamera lesz releváns, itt már 5 megapixelig, azaz 2560×1920 képpontig mehetünk el. A videófelvételek felbontása itt is 0.9 megapixelben, azaz 720p-ben lett korlátozva, mégis úgy tűnt, hogy a streamelt anyag képminősége klasszisokkal jobban nézett ki, mint az előlapival készített. Zoomolni, képernyőmentéseket kiszedni a videóból, fehéregyensúlyt állítani automatikusan, valamint automatikus exponálást rögzíteni szintén tudunk.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_010

Android 5.0.2 Lollipop OS futott a tesztelt ASUS ZenPad 8.0 készüléken, a legújabb, 3.14.0-ás kernellel. Apropó, kernel: csínján bánjunk itt is minden esetleges nagyobb rendszerfrissítéssel, mert jelenleg az 5.xx Android verziók még nem jelzik előre, ha az akkumulátor töltöttségi szintje a kritikus érték alá esik, tehát könnyedén belefuthatunk egy lemerülésbe, miközben a kernel épp újraépülni próbál. Ilyenkor jobb esetben sikerülhet a gyári értékek visszaállítása szervizben, de az is megeshet, hogy elbúcsúzhatunk hőn szeretett eszközünktől. Konklúzió tehát: csak és kizárólag töltőre csatlakoztatva végezzünk minden rendszer, vagy applikáció frissítést.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_007

Számos érzékelővel lett felszerelve az ASUS ZenPad 8.0. Fényérzékelő (állandó), hőérzékelő (CPU, GPU, akkumulátor), gyorsulást mérő érzékelő, mágneses mezőket érzékelő szenzor, gravitációt rögzítő szenzor, rotációt rögzítő szenzor, geomágneses rotációt érzékelő szenzor, GPS (plusz GLONASS) – leszámítva az első kettőt az összes a BOSCH technológiája.

WLAN802.11 b/g/n Wi-Fi csatlakoztatása révén a ASUS ZenPad 8.0 rendkívül gyors vezetéknélküli kapcsolatra alkalmas, stabilan, lag- és szakadásmentesen, gyors reakcióidőkkel, külső Wi-Fi pontok szinte azonnali felfedezésével és beazonosításával. Mindezek mellett 4.0-ás verziójú Bluetooth kapcsolat is támogatott.

asus_zenpad_8_0_z380c_techaddikt_005

Akár 8 óra üzemidő is elérhető az ASUS ZenPad 8.0-ba épített 4000 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátorral. Persze ez nagyban függ az eszköz terheltségétől, a folyamatosan futó háttéralkalmazásoktól, vagy épp a nem optimálisan beállított fényerő mivoltától. Az ASUS saját alkalmazásaival optimalizált beállításokkal, kiiktatott fals futó folyamatokkal 7.2 órát sikerült elérnünk átlagos felhasználás mellett (böngésző használat, Skype, YouTube, Facebook, Google alkalmazások).

ASUS ZenPad 8.0 (Z380C) specifikációk

OS: Android 5.0 (Lollipop)

Kijelző: 8 col képátlós LED háttérvilágítású WXGA 1280×800 IPS panel 10 pontos érintőfelülettel, Corning Gorilla Glass1 technológiával, maszatolódást gátló bevonattal, ASUS Tru2Life technológiával

CPU: Intel Atom x3-C3200 Quad-Core 64bit

RAM: 2GB

Háttértár: 16GB, 5GB folyamatos ASUS Webstorage felhőtárhely, 100GB Google Drive felhőtárhely 2 évig

GPU: Mali-450 MP4

Vezetéknélküli hálózat: WLAN802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, Miracast támogatás

Kamera: 2MP előlapi, 5MP hátlapi autófókusszal

Audió: előlapi hangsugárzó DTS HD prémium hangzással

Aljzatok: 1x micro USB, 1x 2-in-1 3.5 mm audió jack/mikrofon kombinált, 1x micro SD kártya aljzat akár 64GB SDXC

Érzékelők: G-Sensor, E-Compass, Hall Sensor, Light Sensor

Akkumulátor: 15.2 Wh Li-polimer, akár 8 órányi üzemidővel

Navigáció: GPS és GLONASS

Színek: fehér, fekete, Aurora Metallic

Méretek: 209 x 123 x 8.5 mm

Súly: 350 gramm

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte