TechAddikt Tesztek Sencor Sencor SCT 9410BMR – médialejátszó, ami szinte mindent tud

[TESZT] Sencor SCT 9410BMR – médialejátszó, ami szinte mindent tud

Nem tudja a maximumot nyújtani az autónkba beépített médialejátszó? Régebbi autónkba keresünk teljes értékű, ám jó ár-érték aránnyal bíró megoldást? A Sencor SCT 9410BMR ideális megoldást jelenthet. Teszteltük.

Fut egy projekt-cikksorozatunk az Autóaddikt.hu-n egy W140-es Mercedes-Benz S420 felújításáról. Lesz hamarosan egy másik témánk is, hasonló a Mercishez, mégpedig egy 450-es Smart Fortwo megújulásáról, gyakorlati használatáról. Több probléma is szembe jött, az egyik, ami igen fontos (amúgy tényleg az), hogy normális, sokfunkciós, jó hangminőségű, azaz modern, a mai kor elvárásainak megfelelő audiorendszerünk legyen.

Az autóban nem az autentikus gyári, hanem egy utólag beszerelt noname rádió volt eredetileg, amela ugyan rendelkezett USB-vel, de nyögve ismerte fel csak a Windows fájlrendszerekkel formázott pendrive-ot (Mac fájlrendszerrel hiába is próbálkoztunk), a hangminőség meg olyan volt, amilyen. Viszont szükségmegoldásnak megfelelt, pár hétig, azonban kerestünk gyorsan egy másik alternatívát.

A Sencor SCT 9410BMR multimédia rendszere mellett voksoltunk hosszas keresgélés után. Egyrészt a fent említett jó ár-érték arány is szempont volt, másrészt több Sencor terméket használunk jó ideje, és egyikkel sem volt különösebb probléma eleddig. Konkrétan kiemelnénk például a ….weather station….., mely derakasan állja a sarat immár kettő éve, két komolyabb telet maga mögött tudva. Egyszer kellett a beltéri kijelzőben elemet cserélni, a kültériben többször, értelemszerűen. Ennyi.

Az elsődleges kérdés az volt, hogy a Smart-ba be tudjuk-e integrálni a Sencor SCT 9410BMR-t. Méricskéltünk, utánaolvastunk: mindkét esetben, tehát a Smart középkonzol-kialakítása tekintetében, valamint a szabványok szerint is megfelelt az eszköz, így be is szereztük.

Maga a szerelés szimplának bizonyult, ugyanis a Sencor SCT 9410BMR dobozában különféle toldók, átalakítók, aljzatok, kábelek kaptak helyet, hogy a legegyszerűbb legyen az installálás. Igénybe is vettük az egyik főbb kábelköteget, a kisebbik aljzat ment a médiaegység kimenetére, a másik pedig az autóban található kettő, merőben más pin-kiosztású dugójához.

Dilemmáztunk, hogy a beépített Smart-hangfalakat is cseréljük-e egyúttal, mivel visszafogott a teljesítményük. Végül úgy döntöttünk, hogy az majd egy másik, ettől független procedúra lesz, miután nagyjából az egész autó cockpitjét, beleértve a kormánykereket is – le kell bontani ahhoz, hogy a két darab, egyenként 10 centiméter diagrammú hangszórót ki tudjuk szedni. Viszont a folyamathoz természetesen szintén a Sencor-t választottuk, az SCS BX1002 hangfalpár személyében, erről majd később, egy másik cikkben olvashatnak.

Most pedig térjünk ki arra, hogy mit is tud a Sencor SCT 9410BMR. Nevéből adódóan az eszköz egy komplett multimédiás kezelőfelület, olyan, mint amilyen ma bármelyik új autóba konfigurálható (beépített navigáció mondjuk nincs benne, de az nem is hiányzik).

Az Sencor SCT 9410BMR 7 col képátlós TFT LCD-vel rendelkezik, amely érintésérzékeny, és egy szervomotor segítségével ki- és behajtja önmagát kikapcsolásnál és bekapcsolásnál. Mindezt automatikusan, tehát a gyújtás levételekor behajt, a gyújtás ráadásakor pedig kihajt. Persze csak akkor, ha az első bekapcsolás után a kijelzőt a külön erre a célra rendszeresített gombbal kihajtjuk.

A 16:9 képarányú TFT LCD maximális felbontása 800×480, ez bőségesen elegendő ekkora átmérőhöz. Az alapfunkcióként üzemelő rádió vevőegység FM és AM profilokkal üzemel, az FM tartomány lefedi a jelenlegi teljes frekvenciát.

Tudunk automatikus hangolást, mellette természetesen manuálisan is kivitelezhető a folyamat. Összesen 18 memóriahely áll rendelkezésre az elmentett rádiócsatornák tárolására (LCD), viszont ha behajtott kijelzővel rádiózunk, akkor 6 memóriahellyel gazdálkodhatunk.

A Sencor SCT 9410BMR támogatja az RDS-t, tehát az opció bekapcsolásával az épp sugárzó rádióadó neve megjelenik a kijelzőn (magán az előlapon is). Ami külön kellemes funkció, az az adott csatorna által sugárzott stílusirányzat kijelzése is, amit egyébként kedvünkre variálhatunk és szabhatunk testre.

Külön kiemelnénk a TA opciós menüpontot, amely a közlekedési információkra helyezi a hangsúlyt: ha valamelyik adott csatornán a közlekedési hírekkel jelentkeznek, az eszköz automatikusan felhangosítja/bekapcsolja magát, és a közlekedési információk levezényléséig úgy is marad, aztán visszatér eredeti állásába.

A Sencor SCT 9410BMR rendelkezik USB 2.0 aljzattal is, amely alapvetően külső médiaeszközök beolvasására hívatott, de remekül tölthető róla mobileszköz is, nagyjából 4-5 perc/százalék gyorsasággal. Az USB port a Windows által kezelt fájlrendszerekkel jól boldogult, mi alapvetően FAT32-re formázott pendriveot használtunk, mp3 és mov fájlokkal. Mindent gyorsan, tag infókkal, hibátlanul beolvasott, az olvasási sebesség remek volt, csakúgy, mint a tövi reakcióidő, s maga a zökkenőmentes lejátszás.

Ha analóg külső eszközt szeretnénk csatlakoztatni, egy 3.5mm-s jack áll rendelkezésünkre. Lehetőség szerint manuálisan válthatunk input profilt, s így remekbeszabottan látja rögtön az adott eszközt a Sencor SCT 9410BMR.

Külön érdekesség, hogy a Sencor SCT 9410BMR-hez beépített külső eszközök is csatlakoztathatók. Így akár utólag beszerelt (vagy állandó, gyári) tolatókamerát is kezelhetünk a segítségével, s ahogy a manualban nézegettük, nem is túl bonyolult a bekötés. Pluszban kapunk két csatornás RCA audio inputot, kompozit RCA videó- és audióaljzatokat (külső kijelzők csatlakoztatásához), ami lehetővé teszi, hogy például fejtámlába integrált monitorokat is lekezeljünk a Sencor SCT 9410BMR-rel.

Jelenleg tehát a Sencor SCT 9410BMR beszerelésre került a 450-es Smart Fortwo-ba, az eredeti rádióhely-kialakításhoz raktuk be. A felnyíló 7 colos kijelző ugyan kitakarja a felette lévő beömlőnyílásokat, de ez nem jelent problémát: nem ér bele egyetlen kezelőszervbe sem, valamint hagy szabad utat a levegőáramlásnak is. Ugyanakkor ha kiemelt szükség van a szellőztetésre (például télen), akkor a Sencor SCT 9410BMR-t nyugidt szívvel használhatjuk hagyományos módján – az előlapi kijelzőt igénybe véve.

Sencor SCT 9410BMR specifikációk

Teljesítmény (RMS): 4×40 W

LCD kijelző képátló: 7″/18 cm

FM tuner: FM, digitális

Előbeállítások száma: 18

Bluetooth támogatás: van

Slotok: SD/SDHC

Távirányító: van

AUX bemenet: van

USB: van, töltés funkcióval