TechAddikt Tesztek Sencor Sencor SWS 9700 – időjárásjelentés otthonról

[TESZT] Sencor SWS 9700 – időjárásjelentés otthonról

Ha meguntuk, hogy a publikus időjárásjelentések kis mértékben, vagy egyáltalán nem közelítenek a megjósolt adatokhoz, választhatunk alternatív megoldást is. Például beszerzünk egy Sencor SWS 9700 professzionális meteorológiai állomást.

Hogy mit? Lehet ilyet? Otthonra? Relatíve minimális beruházással? Nos, lehetséges. Több gyártó kínálja házunkba/lakásunkba telepíthető ketyeréit, kisebb-nagyobb tudással, különböző funkciókkal. A Sencor SWS 9700 kitűnő ár-érték aránnyal rendelkezik, és nagyjából mindent tud, amit tudnia kell egy meteorológiai központnak.

Maga a csomagolás két főbb egységet rejt, egyrészt a kijelzőpanelt, ami nagyjából olyasmi, mint egy digitális fotókeret; hozzá kapunk egy dokkolót, ami ténylegesen csak egy talp a megjelenítőhöz. Az adapterkábelt egy toldóba kell illesztenünk, ugyanis a Sencor SWS 9700 beltérijéhez ugyan kell társítanunk egy gombelemet, de a tényleges kraftot hálózatról kapja.

A dobozban találunk még egy méretes jeladórendszert is. Ez eléggé komplex, ugyanis fel lett szerelve esővízgyűjtővel, hőmérővel, barométerrel, szélsebesség- és szélirány mérővel, páratartalommérővel. A kültéri egység tehát nagy, bár a gyártó szerint bármely balkon korlátjára is felszerelhető – ha a súly nem is, a méret lehet, hogy elbizonytalanítja a vásárlót.

Pedig nem kell megijedni, rettentő szimpla az egész. Nálunk szerelési dilemma nem volt, ugyanis a kert kerítéséhez rögzítettük a jeladó szondát – bár nyugtalanító kérdés volt, hogy a wireless rendszer működni fog-e, ugyanis a beltéri egy szinttel lejjebb, az irodarészben lett elhelyezve.

Miután behelyeztük a gombelemet a vevőbe, és áram alá helyeztük, valamint a három darab AA elemet beraktuk a kültéri jeladómodulba, kezdődhetett az eszközök összepárosítása. Elsőre természetesen nem sikerült, de erre van a jeladón és a vevőn is egy-egy nagyszerű reset gomb, ezek megnyomása után felállt a rendszer azonnal.

Rádióvezérlésű atomóra funkciója is van a Sencor SWS 9700-nak. Ez nagyon hangzatos, de tény, hogy remek feature, hiszen így nem kell bajlódni az állandó időbeállítással. Elsőre ez sem sikerült, mármint összeszinkronizálni a jeladó hosttal, úgyhogy manuálisan állítottunk időt, dátumot. Nagyjából rá 1 órával a rendszer itt is magára talált, úgyhogy megtörtént az összeköttetés, ezt egy Wi-Fi kapcsolat kijelzéséhez használatos kis ikon jelzi a kijelzőn.

A Sencor SWS 9700 kijelzőpanele első blikkre bonyolultnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Felül értelemszerűen a pontos időt látjuk, ketyegő másodpercekkel, a jobb felső sarokban pedig az aktuális dátum (nap is) kapott helyet.

A Forecast terület az előrejelzést tartalmazza. Itt 12 órás előrejelzést látunk, amelyhez úgy 75 százalékos pontosságot ígér a gyártó. Tesztjeink szerint jók az arányok, végig borús-esős időben mérve bejöttek a Sencor SWS 9700 számításai. Folyamatosan felhő, esős felhő ikont láttunk, egyszer volt csak kissé felhős előrejelzés, ami pont éjszakára esett – ezt nem ellenőriztük érthető okokból kifolyólag.

Ezek alatt két különböző információt is megjeleníthetünk. Az egyik a barométerhez tartozó különböző légnyomást analizáló értékek, grafikonok, de itt kérdezhetjük le a csapadékkal kapcsolatos infókat is. Váltani a jobb alsó traktusban lévőn gombokkal tudunk, a Display csoporthoz tartozó négy gomb bal oldalija az esőadatokért, míg balról a második a barométeradatokért felel.

Középen láthatjuk a szélirány kijelzését. Ez leginkább egy iránytűhöz hasonlít, a kültéri egység szélirányjelzője 10 másodpercenként küld friss adatokat a beltérinek. Alatta látjuk a szél pillanatnyi sebességét, itt állíthatunk a mértékegység kijelzésen is (m/s, km/h). Alatta az aktuális szélmozgás hőfoka jelenik meg, ami egyébként mindig megegyezik a külső hőmérséklettel – eddigi tapasztalataink szerint.

A legszélső, jobb oldali harmad a hőmérsékleteket mutatja. Ez a rész is két részre van osztva, a felső a beltéri hőmérséklet (érzékelő a beltériben, tehát jól ki kell választani, hogy hová helyezzük a szobában), illetve a pillanatnyi páratartalmat mutatja. Itt smiley-t is kapunk, ha mosolygós, akkor eltaláltuk a megfelelő páratartalmat.

Lejjebb a kültéri jelerősség ikonja, ez ugyanaz, mint mondjuk egy mobileszköznél a GSM jelerősség (térerő). Értelemszerűen a több rovátka a jobb, a Sencor szerint 60 méteres hatótáv is belefér. Ez igaz is lehet, mert a Sencor SWS 9700 tesztalany nálunk úgy 20 méteres intervallumot fed le a kert és az iroda közt, de méretes vastagságú falak, és egyéb akadályok is közbeszólnak a zavartalan adatátvitelnek. Ezzel együtt optimális a vezetéknélküli kapcsolat minősége és sebessége is. Természetesen láthatjuk az aktuális kültéri páratartalmat és hőmérsékletet is.

Jobbra lenn tehát a display gombok, balra mellettük a kijelző árnyalatait szabhatjuk testre. Számos színvariáció áll rendelkezésre, ezeket egyenként is kiválaszthatjuk, olyat, ami a leginkább megfelelő számunkra. Így remekül be lehet ágyazni a Sencor SWS 9700-at a lakás bármely pontjára, és jól testreszabható a megjelenés. Loop módban folyamatos “diavetítést” kapunk a színeket illetően, a színpaletta teljes egészében képes megmutatni magát, periodikusan ismétlődve.

Több beállítógomb található még pluszban a Sencor SWS 9700 hátlapján. Itt hangolhatjuk az óra beállításait, az ébresztőfunkciót itt hívhatjuk le, de az előzményeket is innen érhetjük el. Ha össze akarjuk párosítani manuálisan a betérit a kültéri jeladóval, itt tehetjük meg (Scan), illetve ha teljesen újra akarjuk indítani az egész rendszert, megtehetjük (Reset). Eldönthetjük, hogy a Sencor SWS 9700 Fahrenheitben, vagy Celsiusban jelezze ki az értékeket, a hátlapi kapcsolóval állíthatjuk be, csakúgy, mint a kijelzőpanel fényerejét – itt két fokozat közt választhatunk.

Bővebb információ a Sencor honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS