TechAddikt Tesztek Sencor Sencor 3CAM 2000 – meggyőző tulajdonságok költséghatékonyan

[TESZT] Sencor 3CAM 2000 – meggyőző tulajdonságok költséghatékonyan

Bár tűnhet közhelynek is a Sencor 3CAM 2000 kapcsán beirányzott cím, mégsem az. Alapvetően azért, mert egyre nagyobb az igény egy masszív jó minőségű, ugyanakkor pénztárcabarát akciókamerákra – napjainkra egyre divatosabb az állandó jelenlétük járműre, sisakra, végtagra szerelve. A felhasználási felületek tárháza kifogyhatatlan, ez tény.

sencor-3cam-2000-techaddikt-001

Tudjuk, hogy jelenleg a GoPro a leginkább népszerű és legtöbbet eladott akciókamera. Kitűnő, akár 4K rögzítést is lehetővé tesz a technológia, viszont számolnunk kell azzal, hogy a minőségnek ára van. No és persze azzal is, hogy egyszeri nagyobb beruházásunk előbb-utóbb megtérül a hónapok, évek során, kiváltképp, ha sokat használjuk az eszközt.

A Sencor 3CAM 2000 pontosan azt a célközönséget hívatott beirányozni, akik nem akarnak 100 ezer forint felett költeni ilyen jellegű dolgokra, illetve nem elsődleges cél a professzionális felhasználás. Ugyanis a tesztben szereplő termék egyértelmű pozitívuma az árképzés, ezalatt azt kell érteni, hogy a legtöbbet vásárolt és magasab árfekvésű akciókamerák töredékéért lehet beszerzni az eszközt. Úgy, hogy hétköznapi, átlagos (vagy azon felüli) felhasználáshoz tökéletesen megfelel. Persze azért vannak hátulütők is, de menjünk sorjában.

Teljes kittel érkezik a Sencor 3CAM 2000. Különféle csuklók, végek, kerékpáros tartók, fixen erősíthető talpak, és egyebek lelhetők fel az alapcsomagolásban. Itt máris egy szarvashibába ütköztünk a tesztelés során: a csomaghoz nincs mellékelve műanyag (vagy gumis) talp, amelyet általános esetekben egy rögzítőfüllel erősítünk fém, vagy üvegfelületre. Amikor először fogtuk próbára a Sencor 3CAM 2000 akciókamerát, pont egy Autóaddikt.hu Ford Ranger hazai menetpróbára voltunk hivatalosak, és itt szembesültünk ezen hiányossággal, amikor is fel szerettük volna applikálni a jobb első sárvédő fölé az eszközt. Bár hosszasabb kutakodás és a magyar nyelvű guide böngészése után kiderült, hogy létezik a pakkban egyszerhasználatos 3M ragasztófelülettel ellátott rögzítőtalp, a hiányérzetünk megmaradt végig. Tartotta a talp a kamerát, végeredményben jól teljesített, de korlátozott volt a felhasználás – például szerettük volna több pozícióból is rögzíteni a történéseket.

Maga a Sencor 3CAM 2000 akciókamera kialakítása igen hasonló a „nagytestvér” eredetijéhez. Téglalap alakzat, jár is hozzá egy ténylegesen vízhatlan tok (pocsolyába is belehajtottunk vele, így direktben kapta a sarat), így gyakorlatilag is használható igen sok helyzetben. Az akciókamera mindössze 65 gramm, így például fejkameraként is rendben van, sisaktartó volt is mellékelve a csomagoláshoz.

1.5 col képátlós színes TFT kijelzőt kapott a Sencor 3CAM 2000, ennek színhűsége és kontrasztaránya megfelelő, a fényerő kicsit fakó, direkt napsütésben nehézkes kisilabizálni, hogy egyáltalán épp megy-e a felvétel. A rögzítendő képfolyam minimális késleltetéssel jelenik meg a kijelzőn, ez így bele is fér, de számolnunk kell ezzel a használat során.

sencor-3cam-2000-techaddikt-002

Ha HDR-be kapcsolunk, jelentős javulást ugyan nem kapunk, de az esetleges színkorrekciós hibákból eredő kellemetlenségek megszűnnek, valamint élesebb, élethűbb végeredményt kapunk. 1920×1080 full HD-ban képes rögzíteni a Sencor 3CAM 2000, ez a legmagasabb felbontás, ráadásul 30 képkocka/perc sebességgel. Javallott persze a Class10 feketti micro SDHC kártya használata a zökkenőmentes és laghiányos streamek elkészülte végett, a felvétel ideje a felbontás nagyságától változik értelemszerűen.
Dinamikatartomány szempontjából a közvetlen napsütésre igen érzékeny a Sencor 3CAM 2000, a kép ilyenkor beég, nincs korrigálás. Viszont ha egy direkt fényforrás elől gyorsan visszahúzódunk (mondjuk egy napsütötte helyről erdős részbe), a CCD gyorsan korrigál, és máris élvezhető képet kapunk.

sencor-3cam-2000-techaddikt-004

Bár 120 fokos nagylátószöggel rendelkezik a Sencor 3CAM 2000 optikája, mégsem torzít túlzottan. A horizontvonal kissé lefelé ível mindkét oldalon, de ez elenyésző, no meg különben is: az akciókameráktól azt várja el a felhasználója, hogy minél szélesebb kitekintést adjon a témáról.

Jó kiegyenlítést produkál a Sencor 3CAM 2000, jól ellensúlyoz, igaz, hajlamos a hullámzásra is. Ezt akkor tapasztaltuk alapvetően, amikor a Ford Ranger menetpróba során állt az autó, alapjáraton működő motorral, s a rezonancia így vetült ki a felvétel minőségére.

sencor-3cam-2000-techaddikt-003

Sencor 3CAM 2000 specifikációk

Kijelző: 1.5 hüvelykes színes TFT, HDR

Vízállóság: 60 m

Videó felbontása: 1920 x 1080 (30 fps, AVI, interpolált), 1440 x 1080 (30 fps, AVI, interpolált), 1280 x 720 (30 fps, AVI), 840 x 480 (30 fps, AVI), 640 x 480 (30 fps, AVI)
Fénykép: 12/10/8/5/3/2/1.3 megapixel (JPEG)

Objektív: fix, 120° látószög

Egyebek: Sport mód, mozgásérzékelés, végtelenített felvétel

Rögzítés: akár 32GB microSDHC

Akkumulátor: 3.7 V/900 mAh Li-Ion, nagyjából 2-2.5 óra rendelkezésre állás folyamatos felvétel mellett teljes feltöltés után

Beépített hangszóró: van, 1x

Csatlakoztatás: Micro USB, Mini HDMI

Méretek: 59 x 41 x 29 mm

Tömeg: 65 g

Tartozékok: vízálló tok, kerékpáros tartó, 2 db tartó, csiptető, fix tartó, 3 db kar, 2 db tartó sisakra, kötöző szalag, adapter, szalag, 3M ragasztószalag, dróthurok, USB adatkábel, USB töltő, használati útmutató, törlőruha