TechAddikt Tesztek Sencor Sencor Element 7Q001 – olcsó internetezős táblagép

[TESZT] Sencor Element 7Q001 – olcsó internetezős táblagép

Sokan vannak, akik inkább az olcsóságot részesítik előnyben, mintsem a kellően masszív hardveres hátteret. Így van ez a táblagép-szegmensben is, nekik lehet kifejezetten előnyös vétel a Sencor Element 7Q001.

sencor-element-7q001-teszt-techaddikt

Elsősorban internetes felhasználásra javallott a Sencor Element 7Q001 táblagép, ugyanis mára kissé visszafogott teljesítményével, szolid hardverkiépítésével és előtelepített Android 4.4  KitKat operációs rendszerével nyilván nem pozícionálható a nagyobb márkákkal párhuzamosan.

Viszont ne feledjük, a Sencor Element 7Q001-nek nem is ez a feladata, ugyanis jóval 20 ezer forint alatti összegért már beszerezhető (az egyik webshop például 16 ezer forint környékén kínálja). Ha mindezeket a sztereotípiákat sikerül félretenni, és valóban alapszintű napi felhasználáshoz keresünk tabletet fillérekért, akkor lehet igazán jó választás a Sencor Element 7Q001. Vagy akkor, ha például első, belépő szintű eszközt szereznénk be gyermekünknek.

A Sencor Element 7Q001 7 colos kapacitív, 5 pontos érintőkijelzővel rendelkezik, a felbontás 800×480 képpont. A megjelenítésért egy Allwinner A33 1 GHz-n ketyegő SoC felel, viszont a CPU lapka 4 magos, úgyhogy ez alapjaiban véve megalapozza a viszonylag gyors reakcióidőket.

sencor-element-7q001-teszt-2-techaddikt

Kétségkívül a Sencor Element 7Q001 egyik leggyengébb pontja a fedélzeti memória, ez mindösszesen 512 MB DDR3 RAM, így multitask feladatvégzést ne nagyon erőltessünk; ügyeljünk arra, hogy legfeljebb 1 alkalmazás fusson a használat során (igaz, a quadcore lehetővé tenne többet is).

4 GB ROM-ot rejt a Sencor Element 7Q001 burkolata, ebből értelemszerűen 1 GB környékén foglal az OS, saját és külső telepített applikációival. Viszont jó hír, hogy felbővíthető a háttértár, akár 32 GB-os micro SDHC kártyát is képes kezelni a rendszer.

sencor-element-7q001-teszt-4-techaddikt

Alapvető videostreames és fotós feladatok is végezhetőek a Sencor Element 7Q001 táblagéppel, igaz, jó pár évvel ezelőtt dívó felbontásokkal: mind az előlapi, mind pedig a hátlapi kamera 0.3 megapixeles. A hátlapi ugyan szoftveresen emulálja a 2 megapixelt, de az exponált-közvetített kép kontraszthiányos és fakóbb színvilágú, főként, ha magasabb felbontású megjelenítőn (például 1920×1080-as 24 col átlós monitoron szemléljük). Arra viszont teljesen megfelel, hogy gyors, instant Skype hívásokhoz, bejelentkezésekhez, villámgyors fotók készítéséhez asszisztáljon a Sencor Element 7Q001.

Ha úgy döntünk, hogy utazásaink során elindítunk egy nem túl nagy felbontású, alacsony tömörítési rátával készített multimédiás fájlt (tehát videót néznénk), úgy igen sokoldalúnak mutatkozik a Sencor Element 7Q001, hiszen számos videóformátumot ismer és kezel is gyakorlatban. Szintúgy az audiófájlok esetében, az összes populáris kiterjesztéssel elboldogul. A videólejátszás azonban nem lesz zökkenésmentes, sok esetben tapasztaltunk megtorpanásokat, latency-t, sőt, egy alkalommal sikerült le is fagyasztanunk a lejátszót egy combosabb, közel 1 GB-s videófájl megnyitásával. Nem véletlen, hiszen ahogy említettük is: a fél giga RAM finoman szólva is kevés.

A Sencor Element 7Q001 7 col képátlója elegendő ahhoz, hogy e-book olvasást kezdeményezzünk. Szerencse, hogy e téren is otthonosan mozog az eszköz, az előre telepített szoftver révén nem kell kutakodnunk a Google áruházában megfelelő olvasószoftverért.

Külső csatlakoztatás tekintetében 2.0 szabványú USB aljzattal találkozunk, így egyszerűen menthetők le, vagy másolhatóak fel az adatok. A Sencor Element 7Q001-t gond nélkül felismerte a Windows 10, az egész fájlrendszer rögtön elérhető.

sencor-element-7q001-teszt-3-techaddikt

192 x 109 x 12 milliméteres paraméterei végett a Sencor Element 7Q001 jól hordozható, zsebbe, táskarekeszbe simán helyezhető. Vigyázzunk azonban, hogy az eszköz karcolódásra hajlamos (üvegfelület és hátlap is), úgyhogy az amúgy is minimális összegű beruházás mellé – ami jelen esetben a megvásárlást jelenti – foganatosítsunk egy tokot is.

Fontos, hogy egy táblagépnek mekkora a rendelkezésre álló ideje. A Sencor Element 7Q001 lítium-polimer akkumulátort kapott, 2000 mAh-s kivitelben. Egy teljes töltéssel nagyjából 3.5 órát tudtuk használni egyhuzamban az eszközt – mint ahogyan a cikk elején is említettük – internetes ténykedéshez, némi YouTube videózáshoz.

Sencor Element 7Q001 specifikációk

Kijelző: 7 col képátlós 5 pontos kapacitív LCD, 800×480 képpont felbontással

Lapkakészlet: Allwinner A33 1 GHz quadcore SoC

OS: Android 4.4

RAM: 512 MB DDR3

ROM: 4 GB

Bővíthetőség: akár 32 GB SDHC

Kamera: 0.3 MP előlapi, 0.3 MP hátlapi (utóbbi szoftveresen 2 MP-ig)

Wi-Fi: 802.11 b/g/n

Adatkapcsolat: USB 2.0

Akkumulátor: lítium-polimer 2000 mAh

Méretek: 192 x 109 x 12 mm

Súly: 272 gramm