TechAddikt Tesztek Asus ASUS Sabertooth Z170 S – téliesített és terepszínű

[TESZT] ASUS Sabertooth Z170 S – téliesített és terepszínű

Örülhetnek a modderek: az ASUS Sabertooth Z170 S alaplap nyilván nekik is kedvez, hiszen a márka újdonsága terpeszínben, havas jelleggel tetszeleg teljes mivoltában.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-004

Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy az ASUS Sabertooth Z170 S remek military-patternt kapott (Arctic-Camo PCB felület), mely az egész nyákon fellelhető, a textúra egyedül a hátlapi csatlakozókra került más felület, de így is rendkívül jól egyben van az összhatás.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-013

Az ASUS Sabertooth Z170 S a gyártó legújabb TUF (The Ultimate Force) alaplapja, mely szabvány nem titkoltan a magas, strapás igénybevételre lett kifejlesztve. Jobb hőleadás, extrém rugalmas és ellenálló alkatrészek jellemzik az egységet, ráadásként 24/7 üzemre lett az egész hardver kihegyezve – a folyamatos, vég nélküli használat biztosított. Mindehhez hozzájön még az 5 éves garancia, valamint az alaplap dobozába rejtett igazoló certifikát is, mely szintén nem elhanyagolandó.

Egyébként az ASUS TUF-hoz köthető a világelső olyan megoldás, mellyel az alaplapi felületek, elsősorban nyákok teljes egészükben színezettek. Feljebb erre már utaltunk, ez a PCB (Printed Circuit Board), így ténylegesen beválthatja a modderek, fanatikus gamerek álmai netovábbját a széria. Az ASUS Sabertooth Z170 S pedig kifejezetten exkluzív külsejével már első blikkre arathatja a babérokat.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-002

Folytatván a küllemmel: összekötjük a kellemest a hasznossal: a chipset bordájára integrált Q-LED fénysor nem csak látványos, de a komponensek állapotáról is visszajelzést ad, a Z170 S  felirat pedig kihangsúlyozza a típusra utaló részleteket. Itt is megvan a PCB-dizájn, a terepszínű mintázat hangsúlyos, jól belevegyülve környezetébe, ám megtörve az egységet a hűtőfelületek néhol betüremkedő részeivel.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-003

Kiváló hűtést kapott az ASUS Sabertooth Z170 S. Bár a Thermal Armor hiányzik, hiányoltuk is egyébként, ennek ellenére a gamerek, illetve a tunningolók szintén dörzsölhetik tenyerüket. Ugyanis a lap OC dizájnnal bír, melynek középpontját a BCLK központi órajel generátor jelenti – ennek segítségével a 6. generációs Intel CPU-k összes tartaléka előcsalogatható, akár 400 MHz alapórajel-frekvenciáig, melyhez az ASUS TPU (Turbo Processor Unit) technológiája tesz hozzá egy lapáttal. Utóbbi a feszültség szabályozásért, illetve a központi órajelgenerálásért felel pluszban, egyfajta kiegészítőként, új távlatokat megnyitva.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-005

Teljesítményre lett hangolva az ASUS Sabertooth Z170 S, ez kétségtelen; az iménti bekezdésekből már ki is derülhetett a lényeg. Ám mindez semmit sem érne, ha nem lenne megfelelő BIOS-unk, amelyben a legrészletesebb apró finomhangolásokat ejthetjük meg: az ASUS Sabertooth Z170 S rendelkezik ilyen UEFI-vel, ráadásul felhasználóbarát, egérrel vezényelhető grafikus alapú felhasználói környezetet kapunk. Ráadásul annyira jó és átlátható az egész, hogy szinte bárki el tud igazodni a felépítésen, legyen szó kezdő, vagy már sokat látott userről.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-006

Annak ellenére, hogy az ASUS Sabertooth Z170 S nem rendelkezik Thermal Armorral, a hűtés rendszere jól kifejlett alapokon nyugszik. A külső csatlakozók burkolatának a levegőelvezetése tökéletes, ráadásként egy opiconális, 40mm-es ventilátorral az áramoltatás még jobban optimalizálható a bordák irányába, így a már gyárilag is kellemes értékeket túl lehet szárnyalni. A TUF ICe névre hallgató rendszert külön egy lapka vezérli, s a hőérzékelő szenzorok közbenjárásával egyenletesen osztja el a hűtés hatásfokát mindig arra a pontra fókuszálva, ahol a leginkább szükséges a jelenlét. Mindehhez szintén jár a szoftveres segítség, a Thermal Radar 2 révén a hűtés húzható, variálható, de legfőképp optimális szinten tartható automatikusan. Persze van mód a manuális közbeavatkozásra is, 11 ventilátor socketet tud kezelni párhuzamosan. A TUF Detective 2 applikációval pedig akár mobileszközünkről is belenyúlhatunk az irányításba.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-007

Az Intel gigabites LAN-ja került integrálásra az ASUS Sabertooth Z170 S alaplapra, amely leginkább ismét a játékosoknak kedvezhet masszív online multiplay esetében. Megfelelő internet-hozzáféréssel társítva elfelejthető a lag, a reakciókésés, a nemkívánatos nüanszok elkerülésére pedig ott a TUF LanGuard rendszer, mely amellett, hogy kivételesen jól összeválogatott alapanyagokból épül fel, nagyban hozzájárul az online biztonság megtartásához (maga a rendszer).

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-011

Teljesen antisztatikus védelmet élvez a ASUS Sabertooth Z170 S. Továbbá fel lett szerelve villámlás okozta károsodás elleni védelemmel is (túlfeszültségek), ez a kiegészítő TUF ESD Guards 2 elnevezést kapott, s a korábbiakhoz képest kétszeres védelmet nyújt – jgy a hardver a lehető legtovább megbízható tud maradni, nem hiába a vállalt 5 éves stabilitási garancia.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-009

Kapunk USB 3.1 csatolókat is, szám szerint kettőt (Type-A, Type-C), így az adatmozgatás is szélsebes. Olyannyira, hogy a tesztelés során sikerült megközelíteni a vállalt 10 Gbit/s-t,  ami ugye közel kétszer olyan gyors, mint az alap USB 3.0 esetében mért legmagasabb érték. Mindezt megfejeli az ASUS USB 3.1 boost technológiája is, amely folyamatosan jelen van, és mindig az adott szituációtól függően optimalizál, pontosít.
TUF Audio Design – garanciát jelent a kitűnő hangminőségre. Az ASUS által fejlesztett technológia jelen van az ASUS Sabertooth Z170 S alaplapon is, lényege, hogy ismételten prémium anyaghasználattal készülnek komponensek, lehetővé téve a kompromisszumoktól mentes kristálytiszta hangminőséget minden felhasználási felületen. Legyen szó zenehallgatásról, filmnézésről, vagy akár chatelésről.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-010

A multilaterális interferenciák kivédésére lett bevetve a pajzsrendszer, mely kiszűri a kellemetlen fehérzajok mellett az összes bezavaró túlfeszültségből és egyéb tényezőből létrejövő hibát, az analóg- és digitális áramkörök külön lettek választva egymástól. Kizárható minden kellemetlen pattogás is, amely például egy hangfelvétel indításakor jöhet létre.

Intel Z170 Express Chipset: az egyik legfejlettebb jelenlegi lapkakészlet, amely az Intel hatodik generációs processzorait támogatja. Az ASUS Sabertooth Z170 S LGA1151 foglalattal lett ellátva, és Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron processzorokat fogad. A lapra 4 darab DIMM DDR4 memóriamodulok kezelésére alkalmas sín került, 2 darab akár 16x PCI Express aljzattal kiegészítve, ezek dual x8 módban is bevethetők.

asus-sabertooth-z170s-techaddikt-teszt-005

A dedikált VGA mellé (SLI, CrossfireX is támogatott) tartozik egy onboard Intel HD Graphics GPU is, így a manapság jól bevált hibrid rendszer is kiépíthető az ASUS Sabertooth Z170 S segítségével, ami ugye nem utolsó szempont, ha egy igazán környezet- és villanyszámlabarát desktop konfigurációról szól a fáma.

ASUS Sabertooth Z170 S specifikációk: IDE kattintva.

Még több fotó: Techaddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike