TechAddikt Tesztek Asus ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL – képalkotásra tervezve

[TESZT] ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL – képalkotásra tervezve

Hozzánk nőtt, használjuk, sok mindent helyettesít: mára ez a néhány sztereotípia jellemzi a legtöbb mobileszköz kapcsán felmerült felhasználási irányokat.

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt-004

Nincs ez másként az okostelefonok szegmensét vizsgálva sem, kiváltképp, ha hétköznapjaink egyszerűbb, vagy kevésbé szimpla feladatait vesszük figyelembe. Konkrétan fókuszáljunk a fényképezésre, képkészítésre, képalkotásra – kinek hogy tetszik; mára lassan el is tünedeznek a maroknyi, jó fogású pár megapixeles kompakt gépek, s átveszik helyüket az okostelefonok.

Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen minőséget produkál az a képrögzítő eszköz! Mivel egyre magasabbak az igények és az elvárások, olyan termék kell, ami egyben jól hordozható, még jobban elfér a kézben vagy táskánkban, és nem mellesleg fontos, hogy egyéb jól funkcionáló részletei mellett tökély képeket és/vagy videostreameket készítsen. Van ilyen egyáltalán?

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt

Egyértelműen, s tapasztalataink szerint a megoldást az ASUS portfóliójában kell keresni. Az ASUS ZenFone 2 Laser a már korábban több tesztünkben is kiváló eredményeket elért „sima” ASUS ZenFone 2 továbbgondolt verziója, bár tény, hogy a teszten nálunk járt modell hardveres kiépítésében némileg különbözött hasábjainkon bemutatottakétól.

Kezdjük a külalak boncolgatásával! A klasszikus értelemben vett ASUS ZenFone 2 modellnek sem volt oka panaszra az ergonómia és a divatos megjelenést illetően, a ASUS ZenFone 2 Laser tenyérbe simuló, jó fogású készülék – függetlenül attól, hogy jobb- vagy balkezes a felhasználó, 3.5 milliméteres vastagságú sarkokkal, a kialakítás a gyártó által létrehozott Zen filozófiát hirdeti jelentős prémiumérzetet nyújtva a felhasználónak.

Minden úgy lett kialakítva a ASUS ZenFone 2 Laser-en, hogy a funkcionalitás kimagaslóan felhasználóbarát legyen. Ennek folyományaként a hátlapra, az optika alá helyezett multigomb nagyszerűen esik kézre (ujjra), akár szelfizés, akár egyéb jellegű ténykedés révén is. Ez sokban segíti munkánkat a ASUS ZenFone 2 Laser-rel, ugyanis nem kell folyamatosan az egyébként kiválóan felépített OS akár ASUS alkalmazásaiba belépni az érintőképernyőn keresztül.

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt-003

Tervezésének köszönhetően az ASUS ZenFone 2 Laser kijelző körüli külső káváit leredukálták, így nagyobb átmérőjű panel kerülhetett a telefonba, 70 százalékos tokozás-képernyő aránnyal – természetesen a megjelenítő javára írva.

Az IPS technológiájú, 1280×720 képpont felbontással bíró HD kijelző 5 col képátlóval rendelkezik, a megjelenített kép minősége maradéktalan, jó kontrasztarányú, éles hatást biztosít. Az üvegezés a legfrissebb Corning Gorilla Glass 4 technológiát kapta, emiatt a töréses-berepedéses balesetek kivédésének esélye kétszerese a korábbinak.

Qualcomm MSM8916 QuadCore CPU dolgozik a ASUS ZenFone 2 Laser fedlapja alatt, 1.2 GHz-en. Ez elegendő hátteret biztosít akár multitask feladatvégzéshez is, de természetesen az eszköz fő profiljához, a fotókészítéshez is masszív platformot jelent.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a tesztre érkezett ASUS ZenFone 2 Laser összesen 2 GB RAM-ja (LPDDR3) határeset, épp elegendő, főként, ha hardverigényes tevékenységbe kezdünk (fotók, multimédiás jellegű applikációk futtatása párhuzamosan, meg esetleg egy csöppnyi böngésző alapú internet-használat). Mivel az imént írtuk: míg a processzor bírja nagystílűen a multitaskingot, addig a 2 GB fedélzeti memória bizony visszafoghatja a teljesítményt, úgyhogy alaposan ki kell gondolnunk, hogyan szortírozzuk a futtatandó alkalmazásokat, melyek esetünkben 8 GB ROM-mal (eMCP Flash meghajtó) gazdálkodhattak, de elérhető a duplája is, 16 GB-s kiszerelésben. Aki pedig bővíteni szeretne, modellverziótól függetlenül igénybe veheti az akár 128 GB-s microSD kártyás (SDHC) bővítési lehetőséget is.

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt-005

No de mitől Laser a ASUS ZenFone 2 Laser? Elmagyarázzuk: a lézeres alapú, kifinomult távolságmérés végett, szimplán. Ez annyit tesz gyakorlatban, hogy fotózásnál a villámgyors lézerszenzor beméri a legideálisabb autófókusz pontokat, így a beélezés a másodperc tört része alatt történik, s máris mehet az exponálás úgy, hogy szinte pillanatok alatt megy végbe a képek komponálása. Nagy segítség ez, hiszen utazásaink során, vagy bármikor hétköznapjainkban számos olyan, egyszeri megismételhetetlen pillanat és szituáció adódik, amikor igény mutatkozik az azonnali fotókészítés lehetőségére. Az ASUS ZenFone 2 Laser tehát tudja ezt, és ki is használja erőtartalékait teljes körűen. Az f/2.0-ás rekesznyílásnak köszönhetően a maximum 13 megapixel felbontásban készített fotók elmosódásmentesek lesznek (tízből nyolc ténylegesen így is sikerült tesztjeink során). Az imént már részletezett lézer technológiából adódóan szintén javul a elmosódásra való hajlam, valamint az exponálás közbeni bemozdulások ellen is stabil védelmet kapunk. Mindezt még alacsony lux mellett is, mostoha fénykörülmények közt: gyertyafénynél is ügyesen dolgozik a Toshiba áltlal gyártott CCD, alig érzékelhető zaj vagy fals színhelyesség, a gyártó által ígért akár 400 százalékkal erőteljesebb fényerő szemmel láthatóan jelen volt, bár nyilván nem tudtuk ezt százalékra pontosan mérni, csak a vizualitásra hagyatkoztunk. Mindezt elfogulatlanul tapasztaltuk, figyelembe véve, hogy egy alsó-középkategóriás rangsorolású okostelefonról van szó, melynek 100 ezer forint alatti induló árazása is kifejezetten kecsegtető.

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt-002

Nem szükséges a vaku használata még alacsony fényerejű helyszíneken sem. Bár amúgy sem szeretünk vakut használni, ebből kifolyólag olyan DSLR gépekkel dolgozunk munkánk során, melyek kicsi fényigénnyel dolgoznak – épp ezért volt nagyszerű a ASUS ZenFone 2 Laser e téren, próbáink során: ha bekapcsoljuk a háttérvilágítás (Super HDR) módot, beindul a nappali fényű megjelenítés lemodellezése még akár éjszakai környezetben is. Némi túlzással persze, az így készített fotók azért már jóval zajosabbak és kontrasztszegényebbek, mint természetes fényforrás jelenléte esetén, de mindenesetre nagyon meggyőző ez az opció is, hobbi-telefonfotósok biztosan nagyra értékelik majd mindezt. Aki pedig a felbontás megszállottja, digitális úton van mód arra is, hogy a Multiframe Fusion technológia segítségül hívásával akár 52 Megapixeles képeket készíthessen (jelentős minőségromlás tapasztalható felnagyításnál). A vörösszem-effekt viszont rendkívül jól kiküszöbölhető, köszönhetően az integrált dupla LED alapú vakurendszernek.

Fentiekhez társításra került az ASUS PixelMaster technológiája is, mely révén automatikus beállításra kerül a legideálisabb kontrasztarány. Lényegében ez azt jelenti, hogy a rendszer minden egyes sötétebb képponthoz automatikusan hozzárendel egy világosabbat, így a körvonalazás, a rajzolatok ténylegesen, gyakorlatban is élesebbek, élettelibbek lesznek.

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt-006

Bár az ASUS-nál belül a szelfizés mára egy új kategóriát teremtett (részletek később), az ASUS ZenFone 2 Laser-ből sem hagyhatták ki eme divatos funkciót. Szelfi módba kapcsolva az amúgy is tág tartományban dolgozó f/2.0 rekesznyílású objektív nagylátószögűvé alakítható, akár 140 fokos mezőben, így úgynevezett panorámaszelfi készíthető. Tehát csoportképek is gyönyörűen gyárthatók, ehhez érdemes beszerezni egy masszív szelfibotot is, hogy még tökéletesebb lehessen az összhatás.
A készített fotók minősége jó fényviszonyok közt – függetlenül a fotózott téma távolságától, kiterjesztésétől, akár makró felvételek esetében is 3-4 centiméter távolságból – kiválóak, laikus szem számára, nagyítás nélkül akár full HD kijelzőn is akár DSLR kategóriát is sejtethetnek. Számos tesztet készítettünk már a témában, de ilyen kategóriájú okostelefonnál nem tapasztaltunk ilyen magasra járatott képminőséget. Hangsúlyoztuk feljebb, megtesszük még egyszer: természetes fénynél, ésszerű keretek közt gondolkozva.

asus-zenfone-2-laser-ze550kl-teszt-techaddikt-001

Mivel az ASUS ZenFone 2 Laser kifejezetten multimédiás felhasználásra lett tervezve, ezért a 2400 mAh lítium alapú akkumulátor kiterjesztett üzemidővel bír, amely méréseink szerint terheléses használattal is meghaladta a 4 órát. Visszafogottabb ténykedések esetében (internet, némi fotó, sok készenlét, egy-egy YouTube stream indítása) 7 óra feletti üzemidőt kaptunk.

A cikkben több ízben szó esett az árazásról. Konkrétan: az ASUS ZenFone 2 ZE500KL (tesztünkben) 74 900, míg az ASUS ZenFone 2 ZE550KL 84 900 forintos ajánlott fogyasztói áron kerül a boltok polcaira.

ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL specifikációk

Technológia: GSM / HSPA / LTE

Kijelző: 5 col képátlós IPS LCD kapacitív többpontos érintőkijelző, 720×1280 képpont felbontással, 16 millió színnel, Corning Gorilla Glass 4 technológiával

OS: Android 5.0 (Lollipop)

CPU: Cortex A-53 quadcore @ 1.2 GHz

GPU: Adreno 306

Lapkakészlet: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410

Bővítőhely: microSD, akár 128 GB-ig

RAM: 2 GB DDR3

ROM: 8 GB

Kamera: 13 MP, 4128×3096 képpont, lézer autofókusz, dupla LED vaku (hátlapi), 5 MP autofókusszal (előlapi)

Videó: 1080p @ 30 fps (hátlapi)

Hálózat: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A2DP, EDR

Kiegészítők: A-GPS, GLONASS, microUSB 2.0, gyorsulásmérő, iránytű

Akkumulátor: lítium-polimer, 2400 mAh

Méretek: 143.7 x 71,5 x 10.5 milliméter

Súly: 140 gramm

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark III fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte