TechAddikt Tesztek Acer Acer Nitro N50-110 – egy kis tradíció

[TESZT] Acer Nitro N50-110 – egy kis tradíció

Mindenkit megkérünk: ne temessük az asztali PC-ket. Hiába a notebookok térnyerése, ez még mindig egy merőben más kategória. Teszteltük az Acer Nitro N50-110 modellt, amelyet kimondottan gamingre tervezett a gyártó.

Emlékezzünk csak vissza arra az érára, amikor még minden egyes perifériát külön vásároltunk meg, és PC-t építettünk! Alaplap, PSU, RAM, CPU, HDD, VGA – csak hogy a leginkább kiemelt részegységeket említsük. Ja, meg a ház is, ugyebár. Az sem volt mindegy, milyet választunk.

Az Acer Nitro N50-110 feltámasztja a tradíciókat, ugyanis egy ízig-vérig asztali PC-t tisztelhetünk benne. Olyat, amilyet manapság egy gamer vizionál magának, habár a tesztelt modellünk nem volt egy kimondott csúcskonfig, vagy egy atomerőmű, mégis minden jelenlegi játék remekül futott rajta. Nézzük is.

Futurisztikus, ugyanakkor letisztult gépházat kapott az Acer Nitro N50-110, követvén a korábbi Predator-vonalat: sötét tónusú alapszín, ehhez vöröses, igazi gaming árnyalatok lettek hozzáadva. A felső részen V-alakot formázó sziluett, míg alul Vader-rostélyszerű képződmény, persze csak nyomokban. Nagyjából ennyi a kialakítás, a fő dizájn közepe, s persze ennél aligha kell több. Persze nyilván szobadísz is egy desktop, főként, ha gaming, de ehhez az Acer nagyon ért. Mármint az “uniszex” dizájnhoz. És ezt az Acer Nitro N50-110 tökélyre csiszoltan hordozza is.

A 18 literes gépház egyébként többbet képes elnyelni, mint első blikkre gondolnánk. Ez a későbbi fejlesztéseknél biztosan jól jön, azonban a kötelező garanciális időszak lejárta előtt nem érdemes megbontani a warranty seal-eket. Nem is nagyon lesz igény arra, hogy bővítsünk, hiszen a hardver még 1-2 évig biztosan hozza az elvárt formát.

Windows 10 Home OS-re épül az Acer Nitro N50-110, 64 biten. Ez bőségesen elég a vas alá, nem kell Pro, meg egyebek. Hiszen úgyis csak játékra vetjük be a cuccot, nem igaz? Ehhez viszont nem árt a bőséges hardver-erőtartalék.

8 magos AMD RYZEN-7 processzort kapott az Acer Nitro N50-110, a 3700X-es szériát konkrétan. Izgatottan vártuk a tesztgép érkezését, hiszen mindig csak az Intel platform, meg úgyis csak az a jó. Hát nem csak az Intel jó, most bebizonyosodott: mind multitask, mind pedig response időkben sokkal életképesebb és rugalmasab b környezetet véltünk felfedezni az AMD CPU-ja révén. Bár az is igaz, hogy a számításos műveletek oroszlánrészét a GPU végzi, de tény, hogy a CPU-háttér sem mindegy, nagyon nem. Össze kell dolgoznia a rendszernek, itt pedig erőteljesen összedolgozik minden.

Apropó, GPU. Meglepő módon nem AMD-alapú VGA került az Acer Nitro N50-110-be, hanem egy NVIDIA GeForce RTX 2060-as, 6GB GDDR6 VRAM-mal szerelve. Régen alapfeltétel volt, hogy AMD platformhoz ATI (Radeon) VGA-t használjunk, mert azzal működik szorosan és megbízhatóan együtt egy ilyen felület. Mára úgy tűnik, ez a teória megdőlt – főként, hogy minden videokártya manapság G-SYNC és FreeSync támogatással is bír, igaz, oda-vissza szoftveresen egyelőre, és vannak hiányosságok – de mindegy is.

Ahhoz, hogy a játékteljesítmény remek legyen, kell RAM is. Jelen Acer Nitro N50-110 tesztgépünkbe 16 GB DDR4 RAM került, ami bár nem kevés, nem biuztos, hogy maradéktalanul ki fogja tudni szolgálni az egyébként irreálisan magas rendszerigényű játékok összes igényét. Mindegy, majd fejlesztjük, slot van, garancia is (ahogy említettük feljebb), esetleg gyárilag rendelünk bele márkaszerviznél, de akkor meg nyilván drágább lesz a történet. Na mindegy, érjük be egyelőre 16 gigával, elég az.

Kérdés, mire. Szokás szerint a Red Dead Redemption 2-t izzítottuk be elsőként, ami ugye eszeveszett hardverigényt támaszt. Ott maximum videóbeállításoknál simán megeszi a 32GB VRAM-ot (SLI), vagy épp a 64GB rendszermemóriát. Így most a shaderekkel csínján bántunk, ki is hoztuk az egészet úgy, hogy körülbelül 5.8 GB-t foglalt le az RDR2 a dedikált 6GB-ből. Mondjuk az FPS-ráta így bőven 24 fölé ment, de sajnos nem sikerült megközelítenie a varázslatos 60FPS-t. Masszív közepes beállítások mellett viszont 100FPS fölé is sikerült belőni a játékot. Mindezt 4K UHD-ban, de WQHD-ban is teszteltünk. Ott nagyjából 50% teljesítménynövekedéssel érdemes számolni hasonló beállítások mellett.

Persze az RDR2 egy szélsőséges példa, maximum vizuális opciók mellett nagyjából 2 highend PC teljesítménye is bevethető túlzás nélkül. S itt nem a CPU-ra gondolunk elsősorban.

Viszont a Detroit: Became Human maximum grafikus beállítások mellett stabil 60, illetve 120 (!) FPS-t volt képes produkálni 4K-ban. Ez meggyőző eredmény, ugyanis a Detroit most az, ami egy jó, közepesnél kicsit magasabb gépigényt képvisel.

Tesztelt Acer Nitro N50-110 desktop gépünk 512 GB SSD meghajtója pontosan arra elegendő, amire elrendeltetett: az OS, valamint a szükséges util keretprogramok tárolására, azok villámgyors, alacsony válaszidejű elérésére. Ennek megfelelően a Windows 10 Home pillanatok alatt betölt, a boot nagyon rövid, s rendszer szinte instant befogható bekapcsolás után.

Ami nagyon tetszetős az Acer Nitro N50-110-ben, az a beépített DVD író-újraíró. Ez manapság már kuriózum, a laptopokból teljesen eltűnt, elvétve még egy-két asztali megoldásnál találkozunk ilyennel. Archiváláshoz, régebbi diszkjeink beolvasásához, vagy akár egy DVD-s játék teléepítéséhez, DVD megnézéséhez is remek feature.

Acer Nitro N50-110 specifikációk

OS: Windows 10 Home

CPU: AMD 8-Core RYZEN 7 3700X

RAM: 16GB DDR4

SSD: 512GB SSD

HDD: 2TB 7200RPM

Optikai: DVD író-újraíró

VGA: NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB GDDR6

Hálózat: LAN 10/100/1000 integrált

WLAN: 802.11ac, 802.11a/b/g/n